Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Panovníci sousedních království si na bitevním poli slíbili, že se jejich rody jednou spojí. Příběh začíná po letech. Princ už dosáhl plnoletosti, a tak nastal čas, aby se oženil s dcerou krále sousední země. Dávný slib musí být naplněn! Do ženění se mu však chce pramálo. Spíše ho zajímají okolní lesy, ptáci a především volnost. Své chování nezmění ani ve chvíli, kdy přijede krásná princezna. A i ta záhy pochopí, že se k sobě s princem vůbec nehodí. Oba se proto chtějí královskému slibu vzepřít. Ovdovělý král je neústupný a – byť je mu je princezna více než milá – prosbě o zrušení sňatku nemíní vyhovět. Navíc jej opouští jej i rádce Bohdan, jenž se vrací na svou tvrz. Čím dál bezradnější král usiluje o jeho návrat, nebo alespoň o příchod jeho syna, o němž Bohdan často vyprávěl – věřil, že jistě bude stejně tak moudrý. Bohdan ovšem žádného syna nemá, má jen dceru Dinu, která přichází v přestrojení a jednoho dne s princem ze zámku uteče. V panošovi princ neomylně pozná půvabnou dívku Dinu a chce si ji vzít. Setkání s králem, který je nakonec najde v lese, je plné napětí! Král stále trvá na svém. Princezna, která se mezitím pohybovala stále častěji po králově boku, je stejně moudrá jako krásná a přichází s překvapivým řešením. Královský slib bude naplněn a ti, co se milují, se budou moci vzít. (Česká televize)

(více)

Recenze (140)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Královský slib doplácí především na špatné herecké výkony hlavních představitelů. David Kraus svým hereckým projevem dokazuje, že není ani herec, ani zpěvák, ale jen pouhý profesionální syn. Lucka Vondráčková mě taky dvakrát nepřesvědčila, nicméně alespoň se na ní hezky dívá. Jak příběh dopadne se dá vytušit poměrně rychle. Největší problém mám však s tím, že pohádka bez pohádkovýho příběhu mě chutná asi jako zmrzlinový kornout bez zmrzliny. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Mdlá a utahaná pohádka, která se snaží o historický nátěr pomocí dojednaného spojenectví a středověkých rekvizit a jen díky šarmantnímu Kramárovi a místy opravdu vtipnému Krausovi seniorovi nepadá do bahna ke štěstím z pekla a zamoučněným princeznám. Naproti tomu producírování mladší generace budí něco mezi pokrčením rameny a znechuceným ušklíbnutím a naprosto nepohádkový závěr (jakkoli princeznino rozhodnutí schvaluji) korunuje Královský slib dost nekrálovsky. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nezajímavé, o ničem, dost nepohádkové rozuzlení špatné zápletky, blbě napsané postavy. Zkrátka škoda slušné výpravy, když je scénář děravý (hele, to zní skoro jako básnička:) ). ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaká novodobá, netuctová pohádka. Hvězdičku ubírám za Davida a Lucii. Já ty dva skutečně nemusím. Kraus mladší je mi na pohled tak děsný jak můj pohled do zrcadla po včerejším veselí a dnešním střízlivění. Jinak díky zajímavým leteckým záběrům, západům slunce, koním a hlavně díky úžasné hudbě, měla pro mě pohádka velice příjemný šmrnc. Hlavně hudba má lví podíl na přitažlivosti celého děje. Ona a až hříšně charismatický Maroš Kramár přirozeně. Ani mi nevadila nepřítomnost záporné postavy. Úplně vystačila neuvěřitelná natvrdlost hlavních mužských představitelů. Člověk by se mohl unaznačovat, ale pokud si vyloženě o něco doslova neřekne, chlapovi to nedojde. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Kdo by to byl býval řekl, že Klára a Lucie jsou vrstevnice? Jedna je dospělá zjevem i chováním, chová se důstojně a rozumně. Druhá se chová jako puberťačka. Dobře Princi tak, má přesně to, co si zasloužil. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Pohádka bez špetky nadpřirozena a bez padouchů. Smyšlený romantický příběh, kdy už po půlhodině víme, jak to přesně skončí, ale ještě hodinu si počkáme, než děj doklopýtá do finále. Hlavními hrdiny jsou čestný a nesmírně natvrdlý král (M. Kramár), jeho rozmazlený, rádoby roztomilý syn (protekční tlačenka number 1 - D. Kraus), urozená slečna, která ví, co chce, leč neumí se vymáčknout a tak jen stále kulí oči ve výrazu hladového tuleňátka (K. Issová), rádcova dcera, děvče od rány, co má prý vypadat jako kluk (protekční tlačenka number 2 - L. Vondráčková) a do toho sekunduje pár dalších čičmundů. Třeba Jan Kraus ve zbytečné roli absolutně nevtipného šaška - živočišné vitalitě např. Menšíkova Matěje v pohádce "Jak se budí princezny" se nepřiblížil ani tolik, aby mohl Menšíkovi alespoň boty olízat. "Královský slib" je provázen obvyklými dějovými nelogičnostmi tvorby pro děti, povedenou výpravou (moc hezké exteriéry), průměrnými kostýmy, místy otravnou hudbou a plejádou známých hereckých jmen. Ucanckaný příběh bych hodnotila podprůměrnými dvěma puntíky, ale velkorysá výprava mi dovoluje bez uzardění připrdnout i třetí do mírného nadprůměru. Navíc, není to tak uječený opruz jako Troškovy pohádky. Snesitelné nic-moc. 55% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo dost syntetické... Sice se mi líbily ty průjezdy na koních v západech slunce a průlety nad krajinou plnou jezer, ale hudba ve filmu byla taková dost nepodádkově divná a samotný děj se mi vůbec nelíbil. Celkově to na mně působilo docela chudě. Scénář měl asi větší ambice než se podařilo nakonec natočit. Ono když už si člověk čte jen ten obsah o něčem to hovoří. Já mám tedy pár obsahů také dlouhých, ale půl stránkový obsah s dějem pohádky... Eh... I ty herecké výkony nic moc, Kraus slabota, Vondráčková hlavně v roli králova syna také nic moc. V tom roce 2001 to byla ale docela fešná holka. No, kdo ale před dvaceti lety nebyl že.. :-) ? Radost udělal pan Pelzer udělal radost, toho ve filmu vždycky rád vidím. Dávám za 2 v ohni opečené brambory. * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

příjemná pohádková romantika k balení dárků, ale na celovečerní film je to trochu moc jednoduché... největší bolestí je malej kraus a fakt, že je od půlky jasný, jak to dopadne, takže pak už jen čekáte na konec... taková nenáročná vánoční pohodička typu jednou a dost ... 60% ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

40% - Už několikeré Vánoce jsem se chtěl přemoci a vidět Královský slib celý, ale nikdy se mi to nepovedlo. Ta pohádka mě prostě nebaví. Jo, kostýmy a příroda jsou fajn, ale zbytek... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Královský slib aneb jak ženská musí žádat o ruku chlapa, kterej je tak dutej, že nepochopí tucet náznaků. A kterak rozmělnit a potopit jemnější verzi Closer (Na dotek), to je Královský slib. A kluci Krausovi tomu nasazují korunu (v dobrém smyslu). ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Pěkná, ale především výpravná pohádka (takové však uživatelé čsfd nemusejí - viz. nízká hodnocení), která se překvapivě netočí kolem boje dobra ze zlem, nýbrž kolem vztahů na královském dvoře. Herci ujdou (ale zázrak to rozhodně není), postavy šaška a dvorní dámy mi však přišly zcela zbytečné.;-) ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

Na závazný královský slib sice slíbená princezna nakonec vyzraje tak, aby se vlk nažral a koza zůstala celá, ale král, jenž by se s tím měl především potýkat, se od začátku do konce neposune ani o milimetr (viz též výstižný komentář quixote). Takže je to pohádka o tom, jak se dva měli vzít, nechtějí se a tak si nakonec vezmou každý někoho jiného (ona jeho otce, on svého panoše). To je dost málo na to, abych se namáhal s nějakým zevrubnějším hodnocením, zvlášť když je to ještě pro jistotu zabitý mladým Krausem. Lucka naštěstí umí hrát o něco líp než zpívat, princezna Kláry Issové je velmi kvalitní a ta skoro lesbická scéna samozřejmě chytla za srdce. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

To zase Milan jednou plave proti hlavnímu proudu. Po dlooouhé době „novodobá“ (ne)pohádka, na kterou se příjemně kouká a člověk při jejím sledování nezažívá pocity zmaru a nedostává tik střídavě do pravého a levého oka. Tím nechci rozhodně tvrdit, že se přibližuje (natož) dosahuje kvalit těch starších „klasik“, ale není to takový (do očí bijící) kýč, jako 90% novodobých pokusů o „něco jako pohádka“. Prostinký příběh, civilní herecké výkony (výborný Jan Kraus), nádherná příroda (to je oslava krás země české), má to nadhled a v mezích možností to i baví (teď mám na mysli zejména glosy Jana Krause). Nevím, jak vám....mně to ke spokojenosti stačí. Takhle nějak si představuju novodobou pohádku pro celou rodinu, ikdyž si neodpustím poznámku, že ji nejvíce ocení odrostlejší publikum. (Možná) se ale mýlím. P.s. chvíli jsem měl obavy, jestli se tam neobjeví i býv. pan mluvčí hradu Ladislav Špaček a nevezme tu „Etiketu“ do vlastních rukou. Ta v podání pana Somra možná nebyla tak úplně podle bontonu, ale byla rozhodně zábavnější..... 60% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Příjemná a pohodová (ne)pohádka, která měla mnohem větší příběhový potenciál, než který vidíme. Kdyby z toho byl seriál nebo vyměnili režiséra... nebo kdyby (klasicky) měli tvůrci víc peněz. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Všichni by měli být za takový film k soudu a vrátit peníze této republice, pokud na to přispěl stát. Tady nebude věčný holubník. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Tohle není vůbec námět na pohádku: vážná princezna, která cítí úzkost, když se má provdat za pubertálního prince, protože zjišťuje, že je spíš na zralejší pány. Pohádky mají být především pro děti a tohle přece nemůže žádné dítě bavit! Uměla bych si to představit spíš jako historickou limonádu pro dospělé, tam by to snad dávalo větší smysl. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Snaha o výpravnou pohádku vyznívá na prázdno; pokus o zdramatizování je nevěrohodný - při hledání Bohdana padá vyrobený déšť, ovšem v tom psím počasí jsou postavy suché... Samotná zápletka, je-li to zápletka, je prostoduchá, ale všichni se tváří, že rébus KRÁLOVSKÉHO SLIBU je nerozluštitelný. Aspoň že princezna má všech pět pohromadě. I když - na králi obdivuje moudrost, ale ten teda moc moudrý není... Kladem je pár šaškovských šprýmů Jana Krause a celkově herecké obsazení. ()

Reklama

Reklama