Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ray je příjemný mladík, který ale trpí schizofrenií a právě ho přepustili ze psychiatrické léčebny. Nadále ale potřebuje péči a teď se o něj má starat jeho bratr Pete. Ten trvá na tom, aby Ray bral své léky, které ho mají držet v reálném světě. Nejdřív jsou oba v pohodě a užívají si, ale pak Ray upadne do zmatku, protože se zamiluje do Laury, která hledá nový vztah. Když se oba začnou zbližovat, Ray chce prožít svou lásku naplno a rozhodne se vysadit léky. Pak ale začne ve své hlavě opět slyšet podivné hlasy - propast mezi realitou a světem v jeho hlavě se začne prohlubovat, a všechno sa změní... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Lima 

všechny recenze uživatele

Ray je schizofrenik, který se zamiluje do dívky a Pete je jeho brácha, který si o něj dělá starosti. Asi tak by se dal shrnout tento sice prostý příběh, ale zároveň působivá sonda do složitého vnitřního světa schizofenní mysli. Dobře napsané a skvěle zahrané. Některé scény jsou sice hodně "na efekt" (nahý Ray na ulici, stavějící spirálu z odpadkových pytlů či scéna , kdy se Ray snaží podpálit), ale výsledný dojem pokazit nemohou. Daniel Craig v titulní roli je totiž opravdu znamenitý, příběh dokáže zaujmout a nesklouzává ke klišé. Díky bohu za ČT2, díky ní lze narazit i na takové nenápadné lahůdky, které by na jiných kanálech neměly šanci. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Vidět Daniela v jiné roli, než v jaké je v současnosti nejznámější, je skutečně neobvyklý zážitek. A umí, jeho Ray je prima kluk, který má tu smůlu, že není úplně v pořádku a svou situaci řeší po svém i když ne zrovna tím nejlepším způsobem. Ale i David s Kelly v roli Peteho a Laury na mě působili příjemným, sympatickým dojmem a hlavně přirozeně. Tady ta nálepka komedie, drama opravdu sedne, protože tam byly chvíle a dialogy, kdy jsem se musela smát a ty se střídaly s těmi emočně smutnějšími. Ale všechno bylo tak akorát vyvážené s hezkým soundtrackem, že na konci jsem měla fajn pocit u srdce i přes tu smutnou realitu. Jsem ráda, že jsem na tenhle nenápadný člověčinou nasáklý snímek narazila. ()

Reklama

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Opravdový příběh o obyčejných, avšak schizofrenních lidech a beznadějnosti života, jejž prožíváme, aniž bychom ho přijímali takový, jaký je, místo abychom si uvědomili svou bezmocnost a spokojili se díkem za dobré a pochopením pro to horší. Musíme se sami sebe ptát, kdo je tu vlastně ten nejzoufalejší, zda v normálním životě ztracený schizofrenik, či jeho s životem tvrdě, ale asi tak stejně úspěšně, se peroucí bratr. I ostatní postavy jsou poměrně solidně rozkolísané, což dodává filmu punc věrohodnosti. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Daniel Craig tady hraje tak dobře, až jsem schopný vypustit fakt, že tvůrci se občas rozhodnou plno věcí nevysvětlovat a pouhým střihem divákovi nezbyde nic jiného, aby si to vysvětlil sám. Nejzásadnější je asi závěr, ke kterému vlastně vůbec nevím, jak se tvůřci dostali, ale nezbyde mi nic jiného, než věřit tvůrcům, kteří právě tento film vypráví. Jinak to byl ale moc pěknej film. Chvíli je s ním legrace a pak přeskočí scéna a Vy nebudete ani dejchat. A přesně to je ten důvod, proč jsem z filmu ve výsledku byl tak nadšenej. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

... a takhle si tam na ostrovech žijí své smutné, ušmudlané životy - jako by je měli pronajaté stejně, jako ty chlívky, co v nich přebývají z dávek... ne že by byly velké rozdíly mezi těmi, co si chlívky platí, ti si je pro samou práci zase neužijí... Takové já mívám z britských reálií smutky normálně, tentokrát ještě s bonusem chorobopisu, který nabízí jen jednu možnost života mimo zajetí a těžko ji obelstít bez toho, aby si hlava neprosadila udílení nevyžádaných rad. Přesvědčivý Craig, projevem i mluveným slovem iritující Kelly Macdonald. ()

Galerie (19)

Reklama

Reklama