Hlasy v hlavě
Komedie / Drama
Velká Británie, 2000, 101 min
Simon Cellan JonesHudba:
Adrian JohnstonObsah
Ray je příjemný mladík, který ale trpí schizofrenií a právě ho přepustili ze psychiatrické léčebny. Nadále ale potřebuje péči a teď se o něj má starat jeho bratr Pete. Ten trvá na tom, aby Ray bral své léky, které ho mají držet v reálném světě. Nejdřív jsou oba v pohodě a užívají si, ale pak Ray upadne do zmatku, protože se zamiluje do Laury, která hledá nový vztah. Když se oba začnou zbližovat, Ray chce prožít svou lásku naplno a rozhodne se vysadit léky. Pak ale začne ve své hlavě opět slyšet podivné hlasy - propast mezi realitou a světem v jeho hlavě se začne prohlubovat, a všechno sa změní... (oficiální text distributora)
kleopatra
Příjemný film o normálních lidech s normálními starostmi, které na chvilku zaskočí nenormální konstalace - psychicky nemocný Ray, příliš zodpovědný bratr Pete a těhotná Laura. Film, který přes všechny dramatické momenty, nevyzní depresivně.(25.3.2004)
Lima
Ray je schizofrenik, který se zamiluje do dívky a Pete je jeho brácha, který si o něj dělá starosti. Asi tak by se dal shrnout tento sice prostý příběh, ale zároveň působivá sonda do složitého vnitřního světa schizofenní mysli. Dobře napsané a skvěle zahrané. Některé scény jsou sice hodně "na efekt" (nahý Ray na ulici, stavějící spirálu z odpadkových pytlů či scéna , kdy se Ray snaží podpálit), ale výsledný dojem pokazit nemohou. Daniel Craig v titulní roli je totiž opravdu znamenitý, příběh dokáže zaujmout a nesklouzává ke klišé. Díky bohu za ČT2, díky ní lze narazit i na takové nenápadné lahůdky, které by na jiných kanálech neměly šanci.(23.3.2004)
Pohrobek
Opravdový příběh o obyčejných, avšak schizofrenních lidech a beznadějnosti života, jejž prožíváme, aniž bychom ho přijímali takový, jaký je, místo abychom si uvědomili svou bezmocnost a spokojili se díkem za dobré a pochopením pro to horší. Musíme se sami sebe ptát, kdo je tu vlastně ten nejzoufalejší, zda v normálním životě ztracený schizofrenik, či jeho s životem tvrdě, ale asi tak stejně úspěšně, se peroucí bratr. I ostatní postavy jsou poměrně solidně rozkolísané, což dodává filmu punc věrohodnosti.(18.10.2004)
charlosina
"Je to dobrý, já vím, že jo. Jenom to tak nevidím." Hlasy v hlavě našeptávají zpočátku příjemný příběh, kdy se potkají Ray a Laura, přes prvotní nesympatie se sbližují a zažívají pěkné chvilky, až posléze hlasy nabudou na intenzitě a Ray se snaží utišit svou hlavu. Snímek je to velmi lidský a výborně natočený, celý příběh působí opravdově a herecké výkony taktéž - Danielu Craigovi jsem věřila jeho zaláskovanost i jeho zoufalost, Kelly Macdonald alias těhotná Laura a David Morrissey alias starostlivý bratr Pete byli také výborní... Prostě jednoznačně spokojenost, fakt vydařený film, který má nenásilnou formu a některé scény jsou nezapomenutelné. Tenhle příběh vypovídá mnohem víc, než jen o mladém muži, který trpí schizofrenií a připadá si neviditelný... myslím, že je o lidskosti. O lidských citech. A mezilidských vztazích. Každopádně je to výborný zážitek.(8.7.2008)
Balet
Miluju tenhle film, viděl jsem ho asi už 20x, je to takovej můj fetish. Tak vyvážená dávka lehkého humoru, lidskosti, reálnosti a kdo ví čeho všeho ještě se jen tak nevidí. Jasně, je tam pár chybek, ale stále je to pro mě jeden z filmů, které si můžu pustit co týden a neomrzí mě... Edit (02.12.2006)" Já věděl, že z Craiga bude hvězda, hned jak jsem viděl tenhle film, a co se nestalo - 007... : )(29.9.2005)
Kochanski
Dobrý film na motivy dokonalé divadelní hry!(4.5.2004)
vincbenet
Takovej malej a nenápadnej filmeček , ale krásnej, opravdovej.Tyhle skromný filmy v sobě mají vždycky ňáký kouzlo. Hezkej soundtrack.(30.7.2008)