Reklama

Reklama

V postapokalyptickém světě, kde platí "zabij, nebo budeš zabit," panuje všudypřítomný hladomor a cizí lidé vždy představují nebezpečí. Přeživší farmář se ukrývá hluboko v lese, kde s pomocí brokovnice a improvizovaných nástrah bedlivě střeží svou úrodu před vetřelci. Dlouhá léta v izolaci si ale začínají vybírat svou daň a on pomalu ztrácí kontakt s realitou. Všechno se změní, když jeho farmu objeví vyhladovělá matka a její dospívající dcera. V zoufalé snaze sehnat potravu a přístřeší mu starší žena nabídne, aby výměnou za postel a jídlo strávil noc s její dcerou. Farmář v návalu touhy poruší základní principy sebezáchovy a pustí je k sobě do chatrče. Výměna se však nakonec promění v nelehké soužití, které začne ohrožovat nejen jeho pečlivě vybudovaný svět, ale i holý život. (Cinemax)

(více)

Recenze (106)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dobré, drsné a realistické. Trochu mi film připomněl anglickou pecku z roku 1984 Vlákna. Vlákna jsou ještě o něco lepší, protože katastrofa zasahuje celou společnost, ne jen pár jedinců. Ale i tento anglický The Survivalist se mi líbil moc. Doporučuji všem, koho zajímá, jak to bude vypadat, až jednou nějaký vládnoucí idiot zmáčkne červené tlačítko. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Strašně komorní drama, neatraktivní herci, ale i tak svým způsobem neskutečně zajímavý, ačkoli se tam toho moc nestane. Zvláštní mix všeho možnýho. Tenhle žánr Survival filmu má takřka vždycky, co nabídnout. Člověk je totiž po celej film v napětí, co se může ještě přihodit a stát. 100 minut uteklo jak prd, což je paradox, vzhledem k tempu filmu. Ale ten konec zklamal. Průběh napovídal čemukoliv, ale tohle bylo slabší. I tak to jsou pro mě lepší 3 hvězdy. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Maximální dopad za potřeby minimálních prostředků - jeden z nejsilnějších realistických postapo filmů vůbec. Stejná krevní skupina jako Hillcoatova Cesta, ale totální nihilismus a opuštění humanistických hodnot tu na rozdíl od ní není prostředek k dosažení totální deprese, ale prostý a čistě logický důsledek maximální snahy o přežití v absolutní anarchii. A přitom je to přesně tak dlouhé, jak to potřebuje být - nejde o žádný ultrapomalý art typu Belly Tarra, délka scén a "pomalost" vyprávění jen nezbytně podtrhuje intenzitu s jakou film zapůsobí. 8/10 ()

maddy 

všechny recenze uživatele

V prvom rade krátke objasnenie situácie. Survivalist nie je sci-fi, nie to v podstate ani thriller. Odohráva sa síce v post-apokalyptickom svete, ten tu však zastupuje jeden les a drevená chatrč v ňom. To len na spresnenie, pokiaľ by niekto chcel mať od filmu mylné očakávania. Survivalist je totiž čistokrvný, malý, lacný, festivalový indie film, v ktorom vzhľadom na takmer neexistujúci rozpočet nie je priestor na akékoľvek sci-fi výjavy, napínavé prestrelky, súboje, ani nič podobné. Toto je typický nízkorozpočtový film v jednom lese o troch hercoch, ktorý sa z minima snaží vydolovať maximum a je určený skôr pre úzku skupinu špecifických divákov. Vo výsledku však veľmi odvážny debut, ktorému sa darí budovať to o čo sa neraz iné vysokorozpočtové post-apo filmy iba neúspešne snažia. A to je skvelo vykreslená ponurá, depresívna atmosféra o prežívaní v jednej chatrčí a neustála paranoja a strach z každého človeka, ktorý sa v jej okolí môže vyskytnúť, rovnako ako následné zobrazenie narastajúcej (ne)dôvery medzi ústredným Survivalistom a dvomi ženami, ktoré sa do jeho života zamiešajú viac ako chcel najprv pripustiť. Jednoducho film o napĺňaní si tých najzákladnejších biologických potrieb a prežití, ktoré by u mnohých vyzeralo pravdepodobne veľmi podobne, keby k niečomu takému skutočne došlo. Neboli by to totiž pompézne súboje s ostatnými preživšími, ani neustále naháňačky skrz lesy, hory, ale ukrývanie sa a vyžitie s pár semiačkami a malou záhradkou. Nie je to síce vyslovene thriller, ale v mnohých momentoch tak dokáže byť Survivalist napínavejší ako iné post-apo filmy, tou neustálou surovosťou a vierohodnosťou situácií. Byť to v záverečnej pätnásť minútovke, kde už dôjde aj k nejakému tomu „akčnejšiemu“ (úvodzovky pri tomto slove radšej zdôrazňujem ešte raz!) dianiu o niečo napínavejšie a odvážnejšie idem bez váhania s hodnotením aj na tie štyri hviezdy. Takto ma to v závere po tom predošlom dianí skôr stratilo (nehovoriac o slabom zakončení celého diania), než akokoľvek potešilo. Každopádne na ďalšie filmy režiséra som veľmi zvedavý. CELKOVO: 3* (6/10) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Až príliš nízky rozpočet na slabý príbeh. Komorné filmy ako aj post-apokalyptické zbožňujem ale toto bolo veľmi slabé. Nechcem povedať, že o ničom ale snímka je strašne pomalá a za prvé aj tak sa z nej nič nedozvieme, nie je to emocionálne vyčerpávajúce, šokuje to iba dvomi tromi scénkami.. Tak sa pýtam,, O čo išlo tvorcovi? Ale ako debut, klobúk dole. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Film sa natáčal v Antrime, v Severnom Írsku. (GTS_PUNK)
  • Název filmu se objeví až na konci. (pornogrind)

Reklama

Reklama