Reklama

Reklama

Můj život beze mne

  • Kanada My Life Without Me (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film režisérky Isabel Coixet vypráví příběh 23leté Ann (S.Polley), milující manželky a matky dvou dcer, která se jednoho dne dozvídá od svého lékaře krutou pravdu - je smrtelně nemocná a zbývá ji jen pár týdnů života. Ann nechce způsobit svým blízkým zármutek a rozhodne se nést svůj osud v tajnosti. Ten kousek života, který ji zbývá chce prožít s velkou chutí. Dohnat vše co zanedbala, smířit se s lidmi, se světem Scénář vychází z literární výpovědi Nanci Kincaid PRETENDING THE BED IS A RAFT. Na filmovém festivalu v Berlíně film obdržel speciální cenu Art House Cinemas. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Oceňuji zřejmý záměr neudělat z filmu sentimentální vyděračskou limonádu o umírání prostřednictvím houpačky pocitů - hysterií strachu počínaje, bobříkem odvahy konče, ale přes velmi sympatický přístup k roli Sarah Polley mi přece jen postoj hlavní hrdinky ke svému náhlému zvratu ve zdravotním stavu přišel nepřirozeně stoický. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nenadálá jobovka v podobě ortelu - "zbývají vám dva měsíce života" - co si s ní počít? Ann zvolila netradiční a originální cestu - pro filmové ztvárnění jistě neotřelou a inspirativní, ale představíme-li si skutečnou Ann a její rodinu, nezbývá, než si klást otázky - byl by oddaný manžel vážně vděčný za ušetřené depresivní chvíle strávené v nemocničním pokoji, nebo by se raději, byť bolestně, loučil se svou umírající ženou? Možná by mu jeho účast pomohla mnohem lépe se se ztrátou vyrovnat. Namluvit přání k narozeninám svých dcer vypadá jako rozumné rozhodnutí, ale možná by jen každoročně jitřilo rány a vyvolávalo nezodpovězené otázky - například, proč umírající matka trávila svůj krátící se čas s cizím mužem? Nicméně, zajímavě natočený pohled na poslední týdny v životě mladého člověka, sice velmi statečného, ale zároveň i sobeckého a nevyzrálého. A JANARYBA má recht! ()

Reklama

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film o žene, ktorá sa dozvedela, že jej kvôli nevyliečiteľnej chorobe zostáva už len pár týždňov života... Čo by ste robili na jej mieste vy? V drvivej väčšine takýchto prípadov zrejme každého sprevádzajú v jeho poslednej etape života jeho najbližší - rodina, priatelia a známi. Ale čo keď niekto nestojí o súcit a ľútosť a nechce, aby si ho všetci nepamätali ako trápiaceho a umierajúceho? Potom to zrejme vyzerá ako v tomto filme... Ann sa rozhodla, že všetkým ušetrí stres a trápenie, a v neposlednom rade asi ani nestála o to aby bola stredobod pozornosti. Všetko si proste naplánovala - napísala si zoznam vecí, ktoré potrebuje zariadiť (hoci niektoré body boli trošku zvrátené) a potom sa vydala uskutočniť svoje posledné priania. No popravde, to celé mi prišlo na tom také chladné - jasné, že nikto nestojí o ľútosť a vynútenú pozornosť, ale aký zmysel to má odísť zo dňa na deň a po sebe zanechať len škatuľu plnú kaziet s nahratými odkazmi? Nevravím, že každý film o umieraní by mal byť plný citového vydierania a sentimentu, ale toto bol zase úplný protiklad. Tie úvahy umierajúcej Ann boli naozaj pekné, dokonca podfarbené jemným humorom, ale inak sa zachovala dosť sebecky... ()

campix 

všechny recenze uživatele

Hodně šílená záležitost. Jste mladá žena z ne zrovna vysoké příjmové skupiny. Na krku dvě děti. Manžela, který se sice snaží, ale nepřináší to žádné větší výsledky. Přesto vytváříte láskyplné naplněnou domácnost. Zjistíte ale, že vám již nezbývá příliš času a nechcete to nikomu říct a děláte všechno proto, aby váš skon dával smysl a hlavně abyste nikoho neotravovali. Sociální sonda s přesahem. Hluboké, silné a citlivé. Na tohle se musíte trefit do nálady. To mi chybělo, abych dal plnou palbu. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Mladá žena, která má za sebou asi ne příliš přívětivé dětství, otec v kriminále a věčně naštvaná, usoužená matka. V 17-ti první dítě, v 19-ti druhé a ve třiadvaceti konečná diagnóza. Manžel je její první láska, mladý, nevyzrálý, neschopný zabezpečit rodinu. Ann je odjakživa zvyklá postarat se sama o sebe i o ostatní. A to je klíč k jejímu rozhodnutí... Věřím, že taková bytost může existovat, nesobecká a milující. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra proběhla 10. února 2003 na Mezinárodním filmovém festivalu v Berlíně. (ČSFD)

Reklama

Reklama