Hořké slzy Petry von Kantové

Bitteren Tränen der Petra von Kant, Die

Bitter Tears of Petra von Kant, The

Západní Německo, 1972, 124 min

• Houdini

Zlatý Medvěd - výběr(21.12.2005)

Úspěšná módní návrhářka Petra von Kant (Margit Carstensen) žije a pracuje se svojí oddanou a mlčenlivou služebnicí a sekretářkou Marlene (Irm Hermann) v luxusním brémském bytě. Se svým zemřelým manželem má neplnoletou dceru Gabriele (Eva Mattes), jíž je pochopitelně určen drahý internát. Druhé manželství se Petře nevyvedlo. Díky jisté přítelkyni vešla Petra - vybraně se chovající aristokratka - ve známost s ženou z dělnického prostředí, Karin Thimm (Hanna Schygulla). Petra dopomohla Karin ke dráze modelky, za což vyžaduje její lásku... Jeden ze základních kamenů evropského autorského kina. Extrémně nádherný minimalismus formou - vše se odehrává prakticky v jedné posteli; maximálně tak v ložnici. Neuvěřitelně propracovaná studie všech možných odstínů ve vztahu dvou žen. Film vychází z divadelní hry, jíž napsal sám Rainer Werner Fassbinder a patří k tomu nejpropracovanějšímu, co kdy vytvořil.(9.6.2005)

• berg.12

Tohle umění je mi bytostně vzdálené, aneb na cinefila zatím nemám. Sebemrskačské dvě hodiny u krásně komponovaného žvanění.(1.12.2007)

• Revanx

Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete.(14.2.2009)

Rozbité zrcadlo a střepy, které bude možné spojit stejně obtížně jako vrátit štěstí zničené duši. Podobně jako třeba u Antonioniho i zde má náhlá konfrontace citu a lásky se samotou a prázdnotou fatální důsledky: "Lidé se naučili potřebovat se, ale nenaučili se spolu žít." Do posledního detailu vybroušené konverzační drama, podmanivá minimalistická mizanscéna a v mém případě další láska na první pohled.(28.8.2010)

Fassbinder úmyslně nezastíral fakt, že toto komorní, konverzační melodrama vzniklo podle jeho divadelní hry. Rozdělil ho rovněž do pěti aktů a ponechal mu zřetelnou teatrální strukturu. Margit Carstensen ji navíc podtrhuje i výrazně dramatickým přednesem. Rozjezd se může zdát poněkud zdlouhavý, avšak nejpozději od momentu, kdy hlavní postava začíná ronit své hořké slzy, začne být zážitek neskutečně intenzivní. Tradičně nechybí Ballhausova důkladně promyšlená, nádherná kompozice každého záběru.(19.5.2011)

Velmi intimní drama s velmi plastickou postavou ambiciózní a povýšenecké módní návrhářky, která cílevědomě zmanipuluje mladou dívku k níž pojme až vlastnický vztah, aniž tuší, že od té chvíli je k ní připoutána i ona sama a že už od samého počátku je jejich vztah špatně postaven. V barokovém minimalismu (což zní jako paradox, ale lepší přirovnání mě nanapadá) pak sledujeme intenzivní proměny ve vztahu k této nejednoznačné postavě - od znechucení na začátku, přes vzrůstající identifikaci, když je situována do role obět, a opovržení, když v hysterických záchvatech zavrhuje svoji dceru až ke katarznímu uvolnění v poslední dokonalé scéně. I když je těžké se z takovou osobností jako Petra ztotožnit, její emocionální přerody vyznívají přesvědčivě a dokáží se dotknout citlivých míst. Pro mě rozhodně silný a opojný zážitek, který však přeci jen nemá šanci přesáhnout jednu zveličenou osobní krizi a proto asi i brzy vybledne do málo zřetelných kontur.(30.3.2011)

Intelektuální lahůdka. Kompozice některých záběrů mi brala dech. Film pro náročného diváka, dovedně rozehrávající na komorním prostoru sevřené formy velké emoce. V jistém smyslu je podobným filmem Single Man z r.2009, který stojí za srovnání. Film zaujme i krásnými kostýmy a pozoruhodným nasazením herecké představitelky titulní role, která je v tomto filmu doslova ženou mnoha tváří.(22.8.2011)

Okázale formálně minimalistické a přítom upovídané nad snesitelnou míru. Výtvarně rafinovaně stylizované, ovšem prvoplánové. Artistní a banální. Hm. Nuda. - Btw. teď mě pobavilo, že bergmanovi Šepoty a výkřiky, které jako by tomuhle filmu z oka vypadly, jsou dokonce natočeny ve stejném roce :)(16.2.2006)