Zvláštní Fassbinderův pohled na Třetí říši. Podmanivý příběh netuctové lásky, které stály v cestě všechny možné překážky. Naprosto kouzelná atmosféra, za níž může v prvé řadě ona podmanivá píseň Lili Marleen, kterou zamyšleně hltali němečtí vojáci od Nordkappu po Benghazi. Snímek je věrný v portrétu hvězdy nacistické kulturní scény, mnovrstevný ve vykreslení nejrůznějších postav této dekadentně beznadějné epochy. I ten u Fassbindera ne nejočekávanější happyend nakonec krásně ztrpkne. Fassbinderovo vyzrálé, neobvykle výpravné dílo.(3.9.2006)

Film samotný je dvakrát vyvarený čaj, ale tá piesnička, tá pieseň - to je iné pošušňáníčko!(1.4.2004)

Můj NEJ Fassbinder.(6.2.2011)

Příběh Lili Marleen je vcelku dost jednoduchý a poměrně známý. Zde se však na jeho pozadí zjevuje, jak žili Němci za války (ne na frontě, ani v koncentráku). Právě ona atmosféra prostředí, v nichž se film děje, která se mi zdála velice autentická, je asi tím nejlepším, co se zde nabízí.(28.9.2008)

Hlavní slabiny vidím dvě: Prvoplánové používání laciných hudebních podkresů v mnohých chvílích (čímž nemyslím titulní píseň - i když i ta začně lézt po dvacáté poněkud na nervy :o) a dosti chaotickou střihovou skladbu. Také si příliš nepotrpím na Fassbinderovu/kameramanovu zálibu v zoomování - ale to je asi třeba brát jako otázku dobové módy. Je nutné ocenit pečlivé kostýmy a výpravu, a herecké výkony většiny zúčastněných (v drtivé většině jde ostatně o osvědčenou starou fassbinderovskou partu).(20.9.2007)

• Chrustyn

Nudný a zbytečně dlouhý snímek, který se snaží být něčím velkým ale vůbec se mu to nedaří. O židech v Německu za druhé sv. války bylo natočeno mnoho lepších a silnějších filmů než je tento o náně, která neumí zpívat ale všichni jí milují.(17.7.2009)

Celkový velmi dobrý dojem z tohoto zajímavého filmu mi kazila Hana Schygulla svým dosti otravným hereckým výkonem, kdy působila jako unylá zfetovaná figurína. Jinak je toto drama velice působivé a Fasbinderova režie excelentní.(17.2.2009)

Výborně natočený film. Píseň byla za války tak populární a charismatická, že si ji zpívaly i děti ve škole. Vzpomínám si, že jednu dobu asi byla skutečně zakázána, protože se v obchodech s gramofonovými deskami ztahovala z prodeje. Ale PRÝ to mělo na vojáky na frontě tak negativní dopad, že opět píseň povolili. Fakt je ten, že píseň má nevinná slova a každý voják se viděl stát pod tou lucernou a loučil se v duchu se svou dívkou. To bylo jejich spojení s domovem. To, co se děje ve filmu kolem té písně, věřím, že tak to bylo. Včetně "handlu" s bohatým Švýcarem za záchranu několika Židů, kde byl i jeho syn. Za film ? Ale kdepak ! To bylo za zlato a brilianty. Jiné úplatky tehdy neexistovaly.(18.10.2008)

Příběh jedné písně a mnoha lidských osudů. Film, podle mého názoru, není tím nejlepším co Fassbinder natočil, přesto je v něm hodně výborných scém.(14.12.2011)

Na Lili Marleen jsem nic zajímavého neshledal. Ústřední píseň se stane po x-tém opakování tak otravnou, že ji už nikdy v životě nebudete chtít slyšet. Herci také nepředvádějí žádné extra výkony. Nic Vás za osrdí nechytí a spíše čekáte, že ta štrapáce spíše skončí. I když jisté kvality tady jsou (např. nádherně nasvícená scéna s kulemetem na kopečku).(2.3.2009)

Zajímavý film o lásce, která se stala velkou jen z toho důvodu, že se jí do cesty postavila druhá světová válka a díky tomu i nejbližší lidé. O lásce mezi švýcarským Židem Robertem (Giancarlo Giannini), jehož bohatá a vlivná rodina Mendelssonů pomáhá německým židům v útěku a převozu cenného majetku do neutrálního Švýcarska. A špatnou zpěvačkou Willie (Hanna Schygulla), jejíž píseň Lili Marleen se stala hitem pro německé vojáky na frontě a pro její interpretku to znamenalo vysněný život celebrity. Nestala se celebritou protože by snad chtěla těžit výhody, či někomu ubližovat, ale z prosté radosti slávy a úspěchu. O lásce, která se stala nevhodnou díky národnosti Willie a díky tomu se stala možným nebezpeím pro určitý odboj, ale tato nepřízeň osudu se stala odrazovým můstkem pro její uměleckou dráhu v Německu, když jí bylo Švýcarsko zapovězeno. Příběh o lásce, kde hlavní protagonistka mluví i zpívá tak pomalu, až mám občas dojem, že u toho usne. Příběh o lásce, která se nenaplinila, protože přišlo nedorozumění a jiné životní cesty? Příběh o lásce a díky tomu i jisté vysoké morálce v zemi, kde se ctila jen státní doktrína plná xemofobie. Příběh o velké, ale nenaplněné lásky, jejíž celou historii provází vlna nedorozumění, velké pády, ale i postupy.(28.11.2009)

Pochybuji, že by zde bylo tolik pětihvězdičkových hodnocení, kdyby zde nefigurovalo jméno Fassbinder...(14.5.2009)

Válečné Německo a jedna slavná píseň v podání kabaretní umělkyně Lale Andersenové (Hanna Schygulla) Fassbinder popsal v jednoduchém příběhu apolitické zpěvačky, kterou píseň proslavila, dřeň německé fašistické každodennosti - její atmosféru, strach, náznak rezistence i stálou přítomnost gestapa . S civilním příběhem je konfrontováno i několik krutých válečných scén, jako upozornění, že konflikt probíhá vlastně všude. Válka je většinou ve filmech zpodobňována heroicky a (dle vkusu a množství peněz) i krvavě. Fassbider jde na věc jinou cestou – popisuje vzestup Lale od běžného kabaretního života po salóny vládnoucí elity , zároveň osobitým způsobem stále pozoruje každodennost nacistického světa se všemi ústupky, soupeřením různých frakcí i skepsi a nevíru většiny pohlavárů.(9.12.2008)