Reklama

Reklama

Recenze (3)

garmon 

všechny recenze uživatele

Příběh o "předčasně" probuzené sexualitě reliéfující okolo sebe výtečně dobové sociální poměry i stále stejný a stejně stále nový princip mladosti kontra zestárnutí, zkušenosti a zmaloměšťáčtění. Filmařsky ten film není nikterak pozoruhodný, koření blahobytnost, kritiku korporátnosti a stereotypu (a německý nevkus a katolictví) snad jen krásnou těch dvou mladých nahých macatých herců. Obou skvělých - poživačná věcnost sexuality Evy Mattes je v jejích reálných devatenácti usměvavá a přesvědčivá i když jí ve filmu pět let ubrali. Díky téhle tělesnosti film nezestárnul - jak by asi rodiče řešili totéž dnes? Snad už snáz. Snad. "Však zavřeš krám, až nahrbená budeš jak mnich a pysk tvůj zprahlý; jak zestárneš, jsi vyřízena tak jako mince, kterou stáhli." ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nikdo neví (ani teď ani v historii to nikdo nevěděl), kdy to na něj přijde a jakými prostředky se tomu bude bránit či tomu napomáhat. Nicmně německé poválečné prostředí je pro to jako dělané. A taková normální rodina; dlužno říct, že zde válka ani Německo už důležitou roli nehrají. Z rodinného dramatu se stává rodinný souboj. (Viz Jim Morrison "The old get older / And the young get stronger..." - ten komparativ u "old" jsem dodal sám, protože tam musí být). Muži jednají ve filmu víceméně mechanicky, tvořivou roli - ať aktivní či pasivní - hrají ženy. Hanni - po vraždě a porodu - zjistí, že přece jen šlo "jen o tělo", a začne skákat panáka. Jsou takové všechny první lásky, nebo jen fassbinderovská či beckettovská, tedy absurdní? Vždyť i o shakespearovské Julii, poté co si po pádu rozbila nos, tvrdili, že co nevidět bude už padat převážně na záda. ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Film byl volně natočen podle stejnojmenné divadelní hry Franze Xavera Kroetze, který Fassbinderovu filmovou verzi označil za sociálně kritickou pornografii a snažil se zabránit uvedení filmu. Hlavní postavou filmu je čtrnáctiletá, předčasně vyspělá Hanni, která se seznámí s devatenáctiletým Franzem, vyspí se spolu a Franz poté musí do vězení za sex s nezletilou. Po návratu z vězení se Franz s Hanni opět začnou stýkat, což se hrubě nelíbí jejímu otci. Hanni přesvědčí Franze, aby jejího otce vylákal do lesa a zastřelil ... Film je tradičně plný nahoty a odvážných scén. Bere si na paškál maloměšťáckou zabedněnost a falešnou morálku. ()

Reklama

Reklama