Reklama

Reklama

Snímek je inspirován skutečnými událostmi. V roce 1947 se botswanský král Seretse Khama setkal s londýnskou úřednicí Ruth Williamsovou. Okamžitě mezi nimi přeskočila jiskra. Ona byla okouzlena jeho vizí lepšího světa, on zase ohromen její ochotou se s touto vizí ztotožnit. Oba si navzájem připadali rovnoprávní v důsledku společenských otřesů, které následovaly po válce. Přestože byli stvořeni jeden pro druhého, proti jejich zasnoubení se postavily nejen jejich rodiny, ale i britská a hlavně jihoafrická vláda. Ta totiž nedávno zavedla politiku apartheidu a představa, že sousední zemi bude vládnout rasově smíšený pár, pro ni byla zcela nepřijatelná. Jihoafrická republika začala Británii vyhrožovat – buď dvojici zhatí jejich plány, nebo jí bude odepřen přístup k jihoafrickému uranu a zlatu a zároveň bude čelit riziku, že Jihoafrická republika napadne Botswanu. I přes obrovský tlak, kterému byli vystaveni, se Seretse a Ruth nikdy nenechali zlomit – za svoji lásku bojovali na každém kroku této strastiplné cesty a tím změnili svůj národ a inspirovali celý svět. (HBO Europe)

(více)

Videa (11)

Trailer 1

Recenze (18)

boshke 

všechny recenze uživatele

Popravdě nechápu poměrně nízké hodnocení a jsem rád, že jsem se i přes něj na film podíval. Čekal jsem obyčejnou pitomou romanci, ale i díky politickému přesahu a reálnosti celého příběhu nabízí film mnohem víc. Byl bych i schopen uznat výtky, že se film sem tam moc táhne, ale to je holt dáno tím, že je to opravdový příběh. Takže se budu raději "opravdově táhnout", než kdyby se ve scénáři použily nějaké divácky orientované zkratky a pak bych si četl v zajímavostech "Seretse ve skutečnosti strávil v odloučení od Ruth X let, ale ve scénáři byla tato doba zkrácena, protože jinak by to byla nuda"... 90% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, jak může být rasismus překonán a ještě z toho vyroste celkem silná africká země. Ano, je to vlastně taková pohádka, i když místy docela drsná, ale ten happy end z toho tak křičí, až to pěkné není. Hercům se ale musí nechat, že svoje party zvládli a jsou uvěřitelní, a to jak Rosamund Pike, tak i David Oyelowo. ()

Reklama

Pierre95 

všechny recenze uživatele

Pěkný a dojemný film o pravé lásce a kousku světové historie. Jsem zase o něco chytřejší. Kdo má rád filmy dle skutečných událostí, neměl by si tento film nechat ujít a alespoň každý by se měl na film alespoň jednou podívat. Pátá hvězda je za krásnou a talentovanou Rosamund Pike a podíl Česka na tomhle filmu. ()

Minimie 

všechny recenze uživatele

3,5/5. Film to není špatný, ale něco tomu zkrátka chybělo. Nemůžu se zbavit pocitu, že za všechno může trailer, který obsahuje úplně všechno podstatné, včetně nejdůležitějších momentů. Když pak sledujete film a v každé zásadní scéně dopředu víte, jaká slova budou následovat, je něco špatně a horko těžko se z toho vykřesává nějaký pořádný filmový zážitek. Na jedno zhlédnutí OK, ale brzo celý film pustíte z hlavy. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková milá pohádka o tom, jak jeden černo-bílý pár prosadil svou lásku navzdory všem, málem tím položil britskou ekonomiku a udělal z Botswany jeden z nejstabilnějších států Afriky. Působí to trošku naivně a také to naivně natočené je, ale na druhou stranu není to zase tak daleko od pravdy. Celý film je samozřejmě prodchnutý rasismem, protože o něm to koneckonců je, ale tím, že se zamilovaná dvojice nelíbí žádné ze stran, neleze to tolik na nervy. Navíc britské kultivovaně povýšenecké předsudky působí z filmařského hlediska přijatelněji, než ty hrubě násilné americké. Větší výhrady nemám ani k hercům, takže i když se nejedná o nic nezapomenutelného, je to určitě důstojná adaptace příběhu, který stojí za připomenutí. 65% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (2)

  • Celosvětová premiéra proběhla 9. září 2016 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho filmovanie, ktoré trvalo zhruba dva mesiace, prebiehalo na autentických miestach vo Veľkej Británii a africkej Botswane. (MikaelSVK)

Související novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (více)

Reklama

Reklama