Reklama

Reklama

Červená želva

  • Francie La Tortue Rouge (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh trosečníka na tropickém ostrově, obydleném želvami, kraby a ptáky, je zároveň univerzálním příběhem všech zásadních okamžiků v životě člověka. O sebepoznání, lásce, rodičovství i střídání generací vypráví oscarový režisér Michaël Dudok de Wit beze slov, jen s pomocí řemeslně dokonalé animace. (Aerofilms)

Recenze (127)

Streeper 

všechny recenze uživatele

Animace je řemeslně dokonalá, to bez diskuze, navíc takovou animaci mám strašlivě moc ráda, je to kouzelné, všechny ty detaily a ta doprovodná hudba je naprosto dokonalá, jelikož vystihuje veškeré emoce postavy. Jediné co mi u animovaných filmů (i u takhle uměleckých) vážně vadí je, že tam nejsou žádná slova, protože pak mě to nebaví a to je případ právě tohoto snímku. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Červenou želvu bych za symbolistický film zas tak moc neoznačil. To, že je vyprávěný beze slov, z něj ještě nedělá symbolistický film, obzvlášť když pointa snímku je jasná poměrně rychle a děj je strašně jednoduchý. Červená želva je o tom, že člověk nedokáže žít pořád sám a taky je o životě a rodičovství. Ačkoli i to samo o sobě může vystačit na silný a hluboký zážitek, tady se do hloubky podle mě moc nešlo, spíš to klouzalo po povrchu. Což je blbě, když by celý ten film v téhle podobě bohatě vystačil na 30 minut. V 80 minutách se dalo rozjet mnohem víc. A je to škoda, protože tenhle film má snovou atmosféru, skvělou animaci a hudbu, sice je to utahané, ale po filmařské stránce je prostě povedený. Taky musím ocenit, že se někdo v dnešní době pokusil natočit film beze slov, protože v dnešní době se to mezi filmaři bohužel "moc nenosí". Ale zase kvůli tomu nebudu Červenou želvu nadhodnocovat, když je vlastně strašně jednoduchá a nějaký silný a hluboký zážitek nenabízí. Alespoň pro mě ne. Slabé 3* ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Boh. Adam a Eva. Modrá Lagúna. Stroskotanec. V spojení s týmto musím povedať zaujímavým a originálnym počinom mi napadá množstvo myšlienok. Obraz a zvuk sú tu v harmonickom súlade. 80 minút bez slov je trošku pridlho (pre mňa), to je asi ten dôvod, prečo nejdem s hodnotením ešte vyššie. A moje myšlienky pokračujú ďalej. Život. Kolobeh života. Krása. Nebo plné hviezd. Opustený ostrov. Ľudská každodenná námaha. A mohla by som pokračovať. The Red Turtle je krásny film. Myslím si, že je o zmysle života. Aj my dospelí si zaslúžime nejaký animák🙂 a toto je také poetické a filozofické. Najkrajšia je hudba a animácia je tiež veľmi veľmi pekná. ()

boogieman 

všechny recenze uživatele

Prostý, ba až primitívny príbeh, z ktorého smrdí človek. Audiovizuálne skvelé. Hoci som voči filmu počas pozerania mal nemálo výtiek, v konečnom dôsledku som sa pri konci prichytil emocionálne dojatý, a všetka pachuť z predošlého miestami až gýčovo pôsobiaceho diania bola preč. Retrospektívne som si uvedomil, že moje výtky voči filmu sa skôr vzťahujú na moje očakávania, čo by mi mal tento film ponúknuť. Keď sa od nich oprostím, ide o jednoducho odrozprávanú, ale citlivo zachytenú alegóriu na život, so skvelou hudbou a nežnou nesilenou myšlienkou. Super. 4.5*. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

S příslibem dokonalé metafory na život jsem si pustil Červenou želvu, abych zjistil, že je to animovaná Modrá laguna, která mi možná měla co říct, ale nepovedlo se jí to. Vizuál úchvatný, stopáž přiměřená, nicméně absence děje u mě znamenala občasný pohled na hodiny, což není dobrá vizitka. 70% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Hodně melancholická záležitost, která se obejde bez jakýchkoliv slov, sem tam nějaký výkřik nebo něco takového, ale to je všechno. Minimalistická animace, minimum vyjadřovacích prostředků a i přes to dokáže být Červená želva dostatečně atraktivní aby udržela divákovo oko. Animovaný film pro dospělé a samozřejmě i pro oko akademiků, pro mě obyčejného filmového strávníka, místy až příliš abstraktní a těžko uchopitelná. Celkově cením umělecký záměr a použité prostředky, ale podobné věci mým šálkem kávy pravděpodobně nebudou. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Nie je to animák, ktorý by diváka okúzlil alebo spútal príbehom, pretože ten je jednoduchý, bez výraznejších zvratov, vypovedajúci o jednoduchom kolobehu života a bežnom plynutí vecí. Ale vizuál je ozaj nádherný, piplavá práca animátorov s cieľom dosiahnuť detailistické vyobrazenie sveta sa vydarila. Ghibli sa nezaprelo. Krása sledovať vierohodné pohyby zvierat a všetkej prírody kdesi na (ne)pustom ostrove. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Animované filmy nijak zvlášť nemusím, ale Červená želva mě okouzlila i dojala zároveň. Příběh o věčném koloběhu života je velmi působivý, animace se nadmíru povedla a hudba báječně podtrhuje vzniklou atmosféru. Na chvíli jsem se ocitla v jiném světě... A všechno, čeho jsem tam byla svědkem, mým smyslům nesmírně lahodilo. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Červená želva je o sexu ROBINSONA s červenou želvou, což je velice, ehm, podivné a zneklidňující. Kdyby ve filmu byl skutečně pouze tento podivný koitus interuptus, tak by režisér ušetřil divákům dobrých osmdesát minut života. 33% Celosvětový příjem k 6. 1. 2019: $6,591,789 ()

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně úchvatné, esteticky výrazné, přesto scenáristicky slabé. Na plátně tak nejvíc pozornosti zaslouží vedlejší postavy všetečných krabů, kteří působí originálně a vtipně a vůbec, natočte o nich celevečerák! Zdatně konkurují poplíkům z Totora (nojo, stylistika studia Ghibli je z toho náramně cítit, a to je dobře, nemít Červená želva tak nabitou konkurenci, klidně by tam šla i ta čtvrtá hvězdička). ()

Yoshimitsu 

všechny recenze uživatele

Příběh trosečníka a červené želvičky v jedné osobě s mořskou pannou má příjemné kouzlo, ale příběh pro mě neměl moc hlubokou myšlenku. Dávám 50% ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

85-90% ... Na čo sú nám tisíce slov, keď to podstatné vieme povedať mimikou a gestami. Navyše, emócie tu sú vyjadrované aj prostredníctvom farieb. Návrat človeka k prírode plný alegórií a metafor. Krásna animácia. Prenádherný animák, ktorý by dieťa len ťažko strávilo. Som očarený. A tá hudba, ach. ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mám doteď rozporuplné pocity, každopádně vypravěčská a grafická stránka je bezchybná s velmi vkusně vybranou hudbou, což přiměla nejednoho diváka na colours sahat po kapesníku. Silná vlna, která si zakládá na hodnotách, přírodě, lidskosti a malé transformaci. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

O životě trochu jinak. Film se mi svou fantaskní poetikou trefil do nálady a z dojetí, které ve mně vygeneroval, jsem byl schopný čerpat ještě dlouho po skončení projekce. 90% ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Oscars 2017: Ve své podstatě šlo přesně o to co jsem si myslel, že to bude. No a i když jsem i viděl jaké studio má tento film na svědomí, tak jsem se pak dále už divit nemusel. Zvláštní myšlenka, zkombinovat francouzské prvky s japonskými. Protože v tomto ohledu jde o animaci na špičkové úrovni. Funguje to skvěle. Ale hold jelikož věc, kterou já na filmu lehce vyžaduji je příběh a ten tento film zrovna důrazný nemá, tak to jinak skončit nemohlo. Film totiž scénář nemá. Spíš je natočen jako podle knihy. Je to jako kdybych vzal třeba Ostře sledované vlaky a bez toho, aniž bych na něčem pracoval tak bych opsal kontury knihy a udělal z toho film bez toho, aniž bych musel tvořit něco jako scénář. Ale tohle je prostě pastva pro kritiky a festivalové milovníky. Rozhodně se v tom najde spousta věcí, kterou jsou schopny být oceněny. Ale prostě problémem je, že když koukám na film, tak hlavně kvůli nějakým dialogovým přestřelkám nebo monologovým slohům. No a místo toho člověk dostane němou pokoukanou na poetické bázi. Dobré. Ale rozhodně ne moje gusto. ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

"Drahý Pátku, nedočkal jsem se Tě a tak jsem chvíli žil se želvou..." Na taková podobenství jsem příliš uspěchaný cynik... ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Už dlouho jsem neviděl animák ryze pro dospělé a navíc tak dobrý. Symbolika zde běží opravdu na plno a je fajn, že si v tom každý může najít to své. Je až neuvěřitelné, jak se tvůrcům vše podařilo sladit v jeden téměř dokonalý celek. Především díky animaci, pomalému tempu vyprávění beze slova a hudbě, vzniklo něco magického. K maximálnímu hodnocení nechybělo mnoho a vím, že se s Červenou želvou ještě někdy určitě potkám. ()

Související novinky

69. ročník MFF Cannes

69. ročník MFF Cannes

23.05.2016

V neděli skončil 69. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který přinesl mnoha tvůrcům různá ocenění za jejich tvůrčí činnost v oblasti filmu. Patronem tohoto ročníku stal francouzský… (více)

Reklama

Reklama