Za tichých nocí
Romantický / Drama
Československo, 1941, 88 min
Zdeněk Gina HašlerHrají:
Karel Höger, Lída Baarová, Světla Svozilová, Marie Blažková, Antonie Nedošinská, Rudolf Deyl st., Růžena Šlemrová, Raoul Schránil, František Kreuzmann st., Lili Hodačová, Karel Hašler, Karel Veverka, Hermína Vojtová, Vladimír Řepa, František V. Kučera, Josef Hořánek, Miroslav Doležal, Bohumil Langer, Václav Pata, Ferdinand Kohout, Karel Postranecký, Zora Lašková, R. A. DvorskýObsah
Stačí málo, aby chudý hudební skladatel uvěřil, že dívka, do níž se zahleděl, miluje jiného. Odjede proto zapomenout do zámoří, kde se však prosadí, proslaví a také zbohatne. Když se poté vrátí do vlasti, jeho dávná láska je již vdaná - a zdá se, že na jakékoli vysvětlování osudného nedorozumění je pozdě... Přestože film vznikl již za protektorátu v roce 1940, mohlo se ještě volně cestovat do Ameriky i z ní. Básnivě tklivé melodrama si ovšem udržuje patřičnou "ušlechtilou" úroveň, ostatně scénář napsal Vítězslav Nezval. (oficiální text distributora)
Marthos
Filmový podnikatel a producent Miloš Havel měl již delší dobu nachystán ve své pracovně námět, který jen vyčkával na příhodnou dobu svého vzniku. Nechal se volně inspirovat poetickou sbírkou Písně Závišovy předčasně zemřelého básníka Jana Červenky, z níž čerpal motivy pro vykreslení osudu skladatele Rudolfa Frimla. Velkým přínosem v celém projektu byla účast básníka Vítězslava Nezvala, který přepracoval scénář do podoby básnivé romantické poemy. Režií filmu byl pověřen syn Karla Hašlera Zdeněk, známý v uměleckým kruzích pod jménem Gina. Výsledkem je citlivý příběh velké lásky, která zhasla kvůli malichernému nedorozumění. Vedle okouzlující Lídy Baarové, která byla v té době již zbavena možnosti natáčet německé filmy, se poprvé na stříbrném plátně objevil mladý brněnský herec Karel Höger. Nelze si pak nepovšimnout celkového vlasteneckého charakteru, reprezentovaného zejména hudebním vystoupením Karla Hašlera, který zde zazpíval jednu ze svých nejznámějších písní Po starých zámeckých schodech. Mnohé exteriérové scény se pak odehrávají na Petříně a Malé Straně. Výjimečné postavení zastává i několik pohledů na Chicago a vykreslení amerického prostředí, neboť v době premiéry snímku nebyly ještě Spojené státy přímým účastníkem války. Jistou originalitou také zůstává protnutí několika odlišných hudebních stylů (Hašler, R. A. Dvorský, americký dixieland). Současný divák má tak před sebou další výjimečný film, který je v jistém smyslu možné chápat i jako jednu z nejkrásnějších obrazových básní.(29.6.2009)
Flakotaso
Naprosto neznámý protektorátní kousek a tak dobrý! Tyhle staré filmy naladěné na lyričtější vlnu jsou mi mnohem sympatičtější než všeobecně profláklé Burianovky. Básnicky jemné dialogy odpsýpají příjemně pomalým tempem, Nezval je z toho opravdu cítit. Výběr herců se také podařil, ústřední trio je výborné, hlavně Höger mě hodně překvapil. Taky mě bavilo mnoho hudebních vložek od kytary, přes klavír až po orchestr. Opravdu kvalitní film s několika neotřelými nápady.(5.6.2011)
Astrebleue
Původně tři, ale osobité zpracování mě nutí přidat.(15.7.2009)
lucascus
Málo přesvědčivý a hodně přeslazený film. Lída Baarová (pořád velmi půvabná) zde podává svůj klasický výkon, tzn. průměrný výkon. Ovšem i ostatní herci (snad s výjimkou Karla Högera, který zde debutoval) tady nejsou ve své kůži. Za to může částečně naivní scénář, kde nebylo moc ani co hrát, dalo se pouze přehrávat. Což většina herců dělala.(25.1.2012)
veronica 01
Všechno špatně! Někdo přece musí přetočit ten konec, toho mi bylo fakt líto, ale jinak film dle mého názoru opravdu moc povedený. Ať se propadnu, jestli Karel Höger nebyl fakt děsnej fešák!(16.4.2012)
| V kinech ČR od: | 17.01.1941 |
|---|