Reklama

Reklama

Tajemná Agatha Christie

(TV film)
  • Velká Británie Perspectives - David Suchet: The Mystery of Agatha Christie (více)
Velká Británie, 2013, 57 min

Obsahy(1)

David Suchet putuje po stopách královny detektivek... Britská spisovatelka Agatha Christie (1890 – 1976) je po celém světě známá díky svým mistrně napsaným detektivním románům, jejichž nejznámějšími protagonisty byli Hercule Poirot a slečna Marplová. A právě představitel slovutného belgického detektiva, David Suchet, nám bude dnešním průvodcem v putování po stopách Agathy. Setkáme se například s jejím vnukem, s ilustrátorem jejích knih, s životopisci. Spolu s Davidem Suchetem nahlédneme dokonce do dosud nezveřejněných autorčiných zápisníků, uvidíme vzácné archivní záběry z jejího soukromí. Z obojího vyplývá, jak šťastná byla v době svého dětství, jaké naděje vkládala do svého prvního manželství, jak ji ani celosvětový úspěch nezbavil pocitu, že jako žena selhala, a také to, jak spokojená byla po boku svého druhého manžela, archeologa Maxe Mallowana. (Česká televize)

(více)

Recenze (13)

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavě střižený dokument, který ale fanouškovi Agathy Christie neřekne nic moc nového (pokud se tedy nějak alespoň vzdáleně zajímal o její život), kde se opětovně snaží zjistit, kde byla oněch 11 dní, a kde je představeno i to, proč měla posléze zálibu v Orientu. Škoda ale jen, že není víc rozvedena jedna linie z úvodu, a to její sen o střelci, i když vlastně Suchet slibuje, že se k tématu vrátí. Rovněž není až tak pospojováno zdá se ideální manželství Agathiných rodičů, kteří se nikdy nerozvedli, a faktu, že jí se manželství udržet nepodařilo a mohla to cítit jako selhání. Pořád se vlastně jede po dvou liniích, jako by spolu nesouvisely. Zajímavý je konec s jejími nedávno objevenými deníky, ale na ty se dostane jen ve zhruba posledních třech minutách. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

David Suchet na stope svojej roly. Najpredávanejšia autorka všetkých čias, totálna špička v krimi a záhada nielen v jej románoch, ale aj v jej živote. Veď ktorá slávna autorka len tak zmizne z povrchu zemského na desať dní? Ale dokument ma až tak nezaujal, je vedený štýlom rozhovorov, prišlo mi to trocha ťažkopádnejšie, menej pútavé: https://dokumenty.tv/tajemna-agatha-christie-dokument/ ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

David Suchet odkládá šatník Hercula Poirota a jako herec Suchet se vydává na cestu za poznáním života slavné spisovatelky Agathy Christie. Setkává se např. s jejím vnukem Mathew Prichardem, autorkami životopisů Laurou Thompson a Janet Morgan, zahradnicí Ali Marshall, která pěstuje rostliny plné jedu, historičkou Bettany Hughes, spisovatelkou Barbarou Nadel, výtvarníkem Tomem Adamsem, spisovatelem Johnem Curranem či fanynkou Alaine Kidwell. S grácii sobě vlastní nám tak David "navždy nejlepší Poirot" Suchet přestavuje ženu, ke které sám cítí velkou úctu a přesně toto přenáší i do tohoto zajímavého, ale svou formou celkem nezáživného dokumentu. Potěší Poirotův dvorní dabér Jaromír Meduna, který namluvil Sucheta. ()

tribican 

všechny recenze uživatele

Pojato jako příběh pro pamětníky, Agatha ve snímku působí jako autorka pouze pro babičky a dědečky (což podle mě rozhodně není). Dozvíte se mimo jiné tak šokující věci, jako že David Suchet je jenom herec nebo že Agatha jednou byla i malé dítě. Některé části jsou pojaty dobře (např. prostřední část o prvním manželovi a Agathině slavném zmizení v prosinci 1926), většinou však převládá plkání. Celkově jde však o příjemnou podívanou, u kterého vzhledem ke krátké délce neusnete, ale příliš mnoho šokujících informací se nedozvíte. 65 % ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Povinnosť pre každého priaznivca Agathy Christie a jej Poirota. Suchet ako najlepší Poirot je sprievodcom dokumentom a je objaviteľom faktov jej života, artefaktov minulosti a zistenia nám servíruje v slovenskom dabingu neoddeliteľným hlasom Jána Kožucha. Záhada jej jedenásťdňového zmiznutia zostane už navždy zahalená tajomstvom a musíme sa uspokojiť s tým, že išlo len o únik pred novinármi a médiami. –––– Jedna z najúžasnejších vecí, aké sa vám môžu v živote prihodiť, je šťastné detstvo. –––– V jej knihách bola spravodlivosť vo všetkom a pre všetkých. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama