Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britsko-španělský western z mexického prostředí, často citovaný jako první evropský produkt s prvky pozdějších spaghetti westernů. Bohatý statkář Ortega vydírá rančery v okolí a používá k tomu i hrubé síly skupinky najatých psanců. Manželé Mike a Franchea Summerovi, hospodařící na svých pozemcích, pomohou toulavému dobrodruhovi Fallonovi, který u nich vyčerpán zkolabuje. Když Ortegovi bandité ohrožují i jeho ranč, Summer stále odmítá sáhnout po zbrani, neboť chce zapomenout na zabíjení v občanské válce. Fallon jim několikrát pomůže, a to až do doby, kdy je sám těžce zraněn. Drama spěje k závěru, kdy naopak potřebuje on i bezbranné ženy pomoc. Summer nemůže zůstat pacifistou... (Mariin)

(více)

Recenze (2)

Mariin 

všechny recenze uživatele

První eurowestern (často mylně uváděna americká koprodukce, jde ale o podíl britský!), který byl točen v poušti španělské Almérie. Ačkoliv jsou některými kritiky zmiňovány rané prvky spaghetti westernu (a to spíše koloritem, bandity, mexickými kráskami, haciendami a bílým příbytky peonů než celkovým cynickým pojetím), příběh je zcela ve stylu amerického, či - záhy následujícího- westernu západoněmeckého. Jasné rozlišení dobra a zla (přičemž dobro se musí zlu vzepřít a zvítězit) a pomalý běh s mnoha konverzacemi nenechá nikoho na pochybách, že zde převažuje jasně morální cíl nad cílem akční zábavy za každou cenu. Fanouškům drsných spaghetti se asi tato evropská nápodoba westernu amerického nebude příliš líbit, ale já jsem byl celkem spokojen. Klady: malebné prostředí, hezké hispánské ženy, pevné morální principy. Zápory: pomalost, mizerné obsazení hlavních mužských rolí (láska na první pohled mezi Fallonem a mladičkou krasavicí Juanou byla vysloveně karikaturou), naivita soubojů a neschopnost banditů. Mé čtyři hvězdičky jsou trochu nadsazené. Z hlediska dějin eurowesternu ovšem zcela zásadní dílo. Režiséru Carrerasovi zůstane právem titul objevitele možností filmování v Almérii (levné a přitom exotické). ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Poctivě natočený "psychologický" western, ještě než žánr začali šlechtit a posléze devastovat Italové. V rámci žánru za 3. ()

Reklama

Reklama