Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1830. Hraničáři Boone Caudill, Jim Deakins a Zeb Boon se chtějí vydat za obchodem s kožešinami, přes dosud nezmapované území indiánského kmene Černonožců. Na dlouhé cestě ze St. Louis, proti proudu řeky Missouri, je čeká nebezpečí a řada nepředvídatelných okamžiků. Proto se připojí k expedici, v jejímž čele stojí zkušený francouzský obchodník s kožešinami, Jourdonnais. Ten si bezpečnost expedice částečně "pojistil" unesenou Indiánkou, kterou ukrývá před svým mužstvem v podpalubí své lodi. Všechno se po cestě ale pořádně zkomplikuje... Western natočil režisér Howard Hawks (podepsaný pod mistrovskými díly Zjizvená tvář, Herna na Zlatém pobřeží, Leopardí žena, Červená řeka, Rio Bravo a Rio Lobo). (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

T2 

všechny recenze uživatele

Nečakané milé "dobrodružné" prekvapenie a to z minimom akcie, Howard Hawks mal proste nádych pravého westernu v krvi, dej ma stále čo ponúknuť, nechýba uvoľnenosť scén, zaujímavý herci, dokonca aj ten Černonožský bláznivý indián nemá chybu, zas tá Indiánka Čipčiri či ako sa volala je rovno na zaľúbenie a to nemusí ani skoro nič prehovoriť, fakt majstrovsky zvládnutý film. /100%/ ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hodnotil bych mnohem výše, kdyby měl tento film tak 70-80 minut. První hodina by potřebovala pořádně zkrátit, protože zajímavé to začalo být opravdu až po 60 minutách. No a v momentě, kdy už bych čekal konec následuje dalších 20 minut. Také si myslím, že by hodně prospěla barevná kamera. Černobílé westerny jsou sice fajn, ale tady by mnohem víc vynikla krása přírody. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsou to jakostní kůže, které .... - Co to říkal? - To, co ostatní, jen mu trvalo dýl." Než však došlo na obchodní transakce s kmenem Černonožců, tak si výprava obchodníků, putující na lodi po řece Missouri 2000 mil proti proudu, prožila své dobrodružství. A o něm je tato přednáška westmana Zeba Callowaye, při kterém se zaměřil na nástrahy mocné kožešinové společnosti, na Vraní indiány na válečné stezce, na nemoc bílých lidí zvanou hrabivost, na dospělé muže napodobující zvuky ptáků i na lásku mezi příslušníky odlišných ras. A jelikož se jednalo o přednášku zábavnou, kterou svými kousky ještě zpříjemňoval notorický rudoch Ubožák, tak si dovolím vyjádřit svou spokojenost. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Moc dobře se mi na tenhle western koukalo, dýchlo na mne kouzlo starých časů i filmů.. Inu, plout proti proudu řeky v roce 1830 byla pořádná dřina a věřím, že se i herci při natáčení zapotili.. Kirk Douglas na sebe strhává pozornost, jakmile se objeví a Dewey Martin se mu snaží sekundovat, Arthur Hunnicutt zajímavý, stejně jako role Zeba.. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Režijne majstrovsky zvládnutý, len čo je pravda. Howard Hawks bol bezpochyby pánom svojho remesla, vedel čo všetko v obraze chce mať a ako to ukázať. Čo však asi dokonalo nevedel, bolo previesť riadky scenára do dynamickejšieho celku tak, aby nenudili. Z toho vyplýva, že tento dobrodružný snímok neponúka strhujúci príbeh, ale iba pekne natočené obrázky. ()

Galerie (16)

Reklama

Reklama