Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Často je složitější pachatele včas usvědčit, než dopadnout. Další epizoda kriminálního seriálu Případy 1. oddělení popisuje příběh muže, který věděl, že bude propuštěn, když vydrží nepromluvit čtyřicet osm hodin, kdy ho má policie právo zadržovat. Policejní souboj s časem byl postaven na trpělivosti, schopnosti využít zkušenost a všímat si každého detailu. Pachateli vynesl 25 let ve vězení. (Česká televize)

(více)

Recenze (27)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Malinko se tu zatáhlo za ruční brzdu, ovšem jen co se „atraktivity“ toho případu týkalo. Přepadávání důchodců, co si jdou vybrat důchod na poštu (dneska je hlavně chodí pachatelé okrádat přímo do bytu) – nic nového pod sluncem, děje se to pořád a těch hajzlům by měli policajti pořádně napráskat a zavřít až zčernají. Pak jsou tu ještě ti, co se neštítí i vraždit a tihle by neměli dostat směšných 25 let, ale rovnou kulku mezi oči…Docela čumím, že se ten práskač dostal až na „inspekční oddělení“, ale tak svině se dostanou vždycky k teplému místečku… ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V sedmé epizodě první řady se tvůrci zaměřili na postavu kapitána Martina "Beranidla" Pražáka, který se v seriálu stará o akčnější prvky, a ani tentokrát tomu nebylo jinak. A k případu jako takovému; z pohledu normálně uvažujícího člověka je (nebo by mělo být) násilí na slabších záležitostí krajně odpornou, z pohledu násilníka jde ale o čin po všech stránkách výhodný; oběť se nedokáže bránit ani samotnému útoku ani tomu, co může následovat (oloupení, znásilnění), takže nepředpokládám, že by podobných zločinů v budoucnu ubylo (zvlášť když přihlédnu k dnešním směšným trestům). Ve výsledku jsem se tedy při sledování tohoto dílu mocně vytočil a z toho je jasné, že tvůrci udělali něco správně. Pokud ve mně pohyblivé obrázky vzbudí nějaké emoce (a nejde-li přitom o vztek nad neschopností scénáristy, režiséra nebo hereckého obsazení), jsem zpravidla spokojen. Bylo tomu tak i tentokrát i přes aktivitu majora Plíška, který zde zafungoval jako deus ex machina. / Poučení: Nauč se správně padat ze schodů, nikdy nevíš, kdy se ti to bude hodit. 4*- ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kája "Pollívka" Plíšek znovu v roli superpoldy, který vyřeší případ jen tak mimochodem z operačního lůžka. Trošku zde svými schopnostmi dosahoval na současného českého Harryho Pottera a supermana v jedné osobě - kariéristického zmrda a bruslského dvorního rozkuřovače Fialu. Tak se mi začíná zdát, že na seriálu je podle pravdy možná tak závěrečné shrnutí v titulcích. Zbytek je dílem čiré dramatizace. Naštěstí, na české poměry velmi zdařilé. Další zajímavý případ s přepadáváním důchodců. Z relativně strohé zápletky velmi příjemný příběh. [73 %] ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odlišně pojatý díl, kdy vraha známa už cca v třetině a jde o to, jak mu vraždy dokázat...Samotný případ je zatím ze všech asi nejméně zajímavý, a tvůrci si tu dost vypomáhají osobními linkami kriminalistů, kdy Plíškovu nemoc dokážou nakonec "náhodně" propojit s případem. Aspoň víme, že drbání pod krkem pejsek nemá rád. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Náčelník Korejs (Miroslav Hanuš) deptá svého podřízeného protože podezřelého zatkl bez důkazů a tudíž ho může držet ve vazbě pouze  48 hodin. Jenže onen podezřelý nemá žádný doklad k prokázání totožnosti  a nespolupracuje, takže v tomto případě  48  hodin neplatí, policie může zadržet osobu tak dlouho, dokud není prokázána její totožnost. Když nemocniční zřízenec veze na operaci majora Plíška (Boleslav Polívka) ptá se ho "Už vám dali Heparin". Ten se zatváří vyděšeně, je to reakce na znalosti o případu takzvaného Heparinového vraha. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (14)

  • „Se budeme spoléhat na to, že nám vyleze z AFISu,“ říká Korejs (Miroslav Hanuš). AFIS - Automatic Fingerprint Identification System je automatizovaný systém identifikace otisků prstů využívány orgány činnými v trestním řízení pro účely identifikace trestné činnosti, z nichž nejdůležitější je identifikace osoby podezřelé ze spáchání trestného činu nebo spojení podezřelého s jinými neobjasněnými trestnými činy. (sator)
  • Na poště v pražské Kafkově ulici, kde se točila sekvence s pachatelem tipujícím si seniory vybírající si důchody, nastala kuriózní situace. Pouhé dva týdny před natáčením, začátkem května 2013, zde totiž došlo k podobnému zločinu. (fallrock)
  • V tomto dílu udělali filmaři chybu, kterou pak napravili. Podezřelý při zatýkání utrpěl zranění v obličeji, a tak by při rekognici (pokusu, kdy má svědek ve skupině osob pachatele identifikovat) i ostatní figuranti měli mít totožné zranění. Při natáčení se to zanedbalo, ale při zkušební projekci pro policisty byla chyba označena za tak závažnou, že ostatním figurantům musel být monokl dodatečně digitálně domalován. (melica)

Reklama

Reklama