Reklama

Reklama

Jak vyrobit vraha

(seriál)
  • USA Making a Murderer
Trailer

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Tenhle thriller o skutečných událostech, natáčený po dobu 13 let, sleduje nevídaný příběh dvou mužů obviněných z děsivého zločinu, který možná ani nespáchali. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Obsahuje náznaky spoilerů. Budete nenávidět americký "redneckov". Tomu se tady moc nedá předejít. Taky budete nejspíš trochu nenávidět americké venkovské policisty. A nakonec budete tak trochu nenávidět celou Ameriku a její soudnictví. Dokument je natočený tak skvěle, že se prostě neodtrhnete od obrazovky, dokud nepadne finální verdik. Pak obrazovkou prohodíte ovladač, nebo třeba klávesnici. Pokud jste klidnější povahy, vystačíte si jen s pestrou škálou nadávek. To je všechno strašně super, ale pak se po dokoukání vrhnete na internet a zjistíte, že to vlastně celé tak úplně nebyla pravda. Nebo spíš, že jste se stali obětí hry s fakty, jelikož některé důkazy, které by z dokumentu dělaly poněkud méně strhující podívanou, byly nejspíš zcela záměrně vynechány. A to je po těch hodinách psychického vypětí vlastně trochu zklamání... ()

etienne 

všechny recenze uživatele

Ak prvá séria nastolila akési mierne znepokojenie v tvári (polo)slepej spravodlivosti, tak séria druhá s famóznou Kathleen Zellner na čele dala taký kopanec tete s miskami spravodlivosti, že taký mackovitý ken k., slizký len k. či bezcharakterný andrew c. musia mať po odvysielaný druhej série skutočne bezsenné noci. Po prvej sérii si tak človek musel klásť otázku, aký motív mohol mať Steve na to, aby zabil a znásilnil Teressu? Pár dní predtým, ako sa bude súdiť o 36 mil. $? Ako nie je to žiaden lumen, ale motív? Za to taký jeho švagor a jeho synovec, to už je iná pesnička...po druhej sérii vyznieva, že oni ten motív mať mohli. Jasné, že je mne, asi väčšine súcitných ľudí ľúto rodiny obete Hallbachových, avšak takisto je mi neskutočne ľúto najmä rodičov Steva, ktorý je dosť možné, že sa slobody svojho syna už nedočkajú, kiežby áno. Najradšej by som bol, keby netflix už ďalšiu sériu riešiť nemusel a táto bola posledná, žiaľ, pravdepodobne sa ešte minimálne jednej dočkáme, ale to už dúfam, že bude posledná a s dobrým a hlavne spravodlivým koncom, pre všetkých, čo si to zaslúžia. Oni určite vedia, ktorí sú to. Dokument samotný je spracovaný fantasticky, ťažko tomu niečo vytknúť. Myslím, že je zbytočné riešiť nejaké technické veci, dôležitý je obsah a jeho spracovanie. ()

Reklama

Remedy 

všechny recenze uživatele

Nebýt to dokumentární projekt odehrávající se v reálných kulisách s reálnými lidmi, řekl bych si, že to je pekelně dobrá, zamotaná a hodně konspirační kriminálka. Fakt, že Making a Murderer „pouze“ převádí skutečné události na televizní obrazovky a dává nahlédnout pod pokličku tolik vychvalovaného (alespoň já jsem do té doby měl ten dojem) US soudního systému, je vpravdě zdrcující. Jen trochu vnímavý divák si totiž neustále musí klást otázky, jak by to celé proběhlo, kdyby rodina Averyových „více zapadala do představ manitowocké komunity o dobrých sousedech“ a kdyby Steven v r. 2003 nepožadoval po okresu Manitowoc tak masivní odškodnění (masivní je samozřejmě jen relativně vzhledem k době, kterou musel strávit ve vězení). Není asi nic horšího než být odsouzen ještě před tím, než započne soud a Stevenu Averymu se toto stalo za jeho život 2x! Tenhle brilantní počin Netflixu (a řadím ho k tomu nejlepšímu, co kdy Netflix natočil) ve vás vyvolá empatii, rozčarování, rozhořčení, nepochopení a bohužel nikdy nekončící frustraci jak z motivací a charakterů jednotlivců, tak z fungování justičního systému, jehož schopnost osvobodit neprávem odsouzené se v tomto případě limitně blíží nule. Druhá série v něčem ještě mnohem více odkrývá skandální podobu justičních i forenzních omylů a vybízí ještě k mnohem odvážnějším konspiračním myšlenkám. 1. série: 90%, 2. série: 95% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Naprostá bomba. Ještě se mi nestalo, abych byla do nějakého dokumentu takhle emocionálně investovaná. Tahle série vás překvapí, rozčílí, napne vás a nechá ve vás pocit vděku za to, že nežijete v US and A, kde se je (nejen) soudní a policejní systém takhle rozbitý. Víceméně se jedná o prvotřídní soudní drama s řadou překvapivých zvratů, hrdiny i padouchy (státní zástupce Katz s tím úchylným hláskem, zkorumpovaní policajti...). A drama je to tak dobré, že jsem si po druhém díle musela ověřit, že nás tvůrkyně netahají za nos a v desátém díle se nedozvíme, že to bylo všechno zinscenováno. Bohužel nebylo. (Spoiler) Stevena Averyho a Brandona Dasseyho je mi lidsky hrozně líto, očividně jsou to oběti hloupého a špatného systému. V současné době mají oba nové právníky, Avery dokonce prý jednu z nejlepších právniček ve Státech. A to díky pozornosti, kterou vyvolal tento dokument. Takže bravo, tleskám Demosové, Ricciardiové i Netflixu. PS: Ano, vím, že je dokument předpojatý a je na Averyho straně. Ale i když od toho odhlédnu, tenhle případ zatraceně smrdí a v normálním soudním systému by Avery sedět nešel. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Netflix na mě tak dlouho házel druhou sérii, kvůli její nedávné premiéře, až jsem se rozhodl, že se na tu první přeci jen podívám a odškrtnu si tak ze seznamu jeden z těch seriálů, o kterých v posledních letech mluví snad úplně každý. Making a Murderer mě ale hlavně utvrdil v jednom, true story documentary prostě není něco, co by mě extrémně bavilo a po shlédnutí první řady musím říct, že mě ten hype kolem až zaráží. Tím tomu neupírám, že jde o těžko uvěřitelný příběh, který by si nikdo z nás nechtěl projít. Vzhledem k tomu, že první série se staví na stranu obžalovaného, tak je jasné, že na jeho konci budete mít nutně pochybnosti. Já netvrdím, že to tu vraždu nespáchal a ani to, že za ní je policie, ale podle mě se tady nejedná o případ, kde jste přesvědčeni "beyond reasonable doubt". Aniž bych chtěl, tak mě teď vlastně zajímá, jestli má druhá řada ještě co nabídnout. Druhá řada se snaží pokračovat v obhajobě Stevena Averyho, rozebírá spoustu dalších důkazů a snaží se nabídnout několik jiných teorií ohledně toho, jak se to všechno stalo. Nerad to přiznávám, ale nakonec mě to zajímalo víc než bych chtěl, i když ten hype je mi pořád záhadou. Jsem si jistý jedním, v tomhle případu se hodně věcí stalo za podivných okolností, ale zklamalo mě, že to nepřichází s žádným uzavřením či alespoň vysvětlením. Druhé řadě by určitě nevadilo zkrácení třeba tím, že by se vypustil život rodiny. Mimochodem všiml si někdo, kolik "českých" jmen je v případu zapojeno. Kocourek, Dvorak, Janda... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (4)

  • Režisérka Laura Ricciardi využila pri natáčaní tiež skúsenosti zo svojej predošlej kariéry právničky. (WalterIK7)

Související novinky

Netflix vyhodil zásadní manažerku

Netflix vyhodil zásadní manažerku

02.04.2023

Netflix stále prochází reorganizací s cílem ušetřit a zajistit, že u něj budou vznikat co nejsledovanější tituly. Posledním kolem těchto změn neprošla Lisa Nishimura, která ve firmě pracovala už od… (více)

Reklama

Reklama