Reklama

Reklama

Páni mají radši blondýnky

  • USA Gentlemen Prefer Blondes (více)
Trailer

Obsahy(1)

Marilyn Monroeová vytvořila v nestárnoucí komedii Howarda Hawkse prototyp okouzlující sexuální bohyně s plavou hřívou, která si omotává srdce všech okolních mužů. Role rozkošné naivní blondýnky Lorelei jí byla šita přímo na míru a film měl obrovský úspěch. Monroeová si jím vysloužila přezdívku "dumb blonde" - hloupá blondýnka, která ji v podobě dalších filmů provázela téméř celý život. Příběh vypráví o dvou kabaretních umělkyních Lorelei Leeové a Dorothy Shawové. Bohatstvím opojená Lorelei se chce vdát za movitého muže, "aby měla čas na lásku". Moudrá a v lásce skeptická Dorothy v podání vynikající "tmavovlásky" Jane Russellové naopak ochraňuje svou přítelkyni před nepříjemnými důsledky její nezodpovědné teorie. Obě dívky ke konci naleznou toho pravého: Dorothy chytrého, ale milujícího Malonea a Lorelei bohatého Esmonda. Není však úplně jisté, zda ho skutečně miluje, nebo zda má raději jeho majetek. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (87)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Téměř sedmdesát let stará, studiová blbinka, jenž zdaleka nedosahuje na TOP komedie tehdejších časů. Relaxační záležitost, která ale bijáky ve své době plnila spolehlivě. Ať máme na Marilyn názor jakýkoli, často bývá kritizována, haněna a vysmívána, za kde co, přitom je to od věci, protože ta žena na plátně zářila, zrovna jako briliant. Skutečná hvězda, kterou kamera milovala a která musela být fakt děsná komediální tlama. Škoda, že jí tahle role přischla i v soukromí. Jane Russell byla vynikající, ačkoli prvotřídní hvězda, nastoupit vedle MM před kameru, zasluhuje uznalý aplaus. Obě dámy to rozbalily ve velkém stylu, taneček olympioniků by mohl srážet rozesmáté diváky z gauče dodnes a na lesku neztratila ani legendární pěvecká čísla okouzlujících děvčat. Je jedno, jaké mají pánové radši, nevadí, že tahle komedie nepatří ke špičkám kinematografie, zkrátka čas od času nezaškodí pousmát se něčemu jednoduchému, a jen tak se koukat a rozkošnými ohozy. ...à propos, diamanty zbytečné opravdu nejsou! ;) ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Hrozně statický muzikál bez Hawksova vkladu, prostě produkt éry celulitidových sex symbolů a dráždivých kabaretních vystoupení. Přitom ty kočky nejsou tak ploše napsané, jak by se mohlo zdát. Obě dvě, ale zejména Monroe, skrývají pod rouškou nevinnosti dostatek uvědomělosti. Russell je zase příkladná emancipovaná žena, na nápadníky nahlíží skepticky, ale lásku hledá. Nechat rozpočet nabobtnat, aby to nepřipomínalo inscenaci z počátků americké televize, určitě by to mířilo i výš. ()

Reklama

Juto 

všechny recenze uživatele

Tento film, ktorý sa začína trochu drzým hudobným číslom je pútavý a podstate konzistentný počas celého filmu. Príbeh je do veľkej miery poháňaný zlatokopeckými ženskými stereotypmi Lorelei a Dorothy, a hoci je príbeh odľahčený, je na toľko dosť dobrý, aby vás zaujal. Veľmi tomu pomáha podanie, ktoré je povrchné, iskrivé a zábavné. Hudobné čísla (a vlastne celý film) sú pestré a pútavé vďaka dobrej réžii Hawksa. Scenár poskytuje množstvo zábavného materiálu a hoci mu chýba hĺbka a skvelý humor, vo všeobecnosti je veľmi zábavný. 7/10 ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Je to poměrně tupá podívaná a ze zvláštního důvodu (nedovedu vystihnout proč) od určité chvíle takřka nesnesitelná. Svoje udělají vyhopsaná hudební čísla, kde hladina cukru přesahuje pomyslnou mez skoro bez ustání. Ale ani to a snad ani Marilyn Monroe (která hraje tu svoji tupou postavu vždy tak dobře, že ošálí všechny) nejsou tím nejhorším. Možná vše vězí v náladě, kterou film zanechává. Všechno je taková pohoda a tak bez chyb, že Vám bude za chvíli špatně jen s toho, že u vás doma vrže gauč a pohasíná světlo. Mám pocit, že Jane Russell jako protihráčka k Marilyn úplně nefunguje, její part jí nevěřím a vadí mi. Ono se těžko radí, komu tohle doporučit. Milovníci pamětnických šlágrů asi nebudou chtít vidět ujetou hudební romanci s IQ 20, pro fandy současných slaďáren (které se až tak moc neliší) to zase bude předpotopní vykopávka. Takže dějiny asi nebudou milé. ()

showxman 

všechny recenze uživatele

Nebýt takového obsazení, jaké film nakonec dostal, tak by po něm neštěkl ani pes. MM je pochopitelně božská a málo kdo by jí odolal, Jane Russell ovšem v ničem nezaostává a kdyby se přede mě postavili obě dvě upřednostnil bych zřejmě Jane, pochopitelně s tím, že MM by se dívala a zanedlouho i přidala. Film ve své době asi žádné ambice na ceny neměl a vše bylo postaveno jen na ústřední dvojici a odvažuju si tipnout, že finanční úspěch se díky výše zmíněnému dostavil. Příběh je prostinký jako sama Lorelei (MM) a kabaretní neoplývají moc dobrou choreografií, ale čert to vzal, vždyť je tu přece Marylin a Jane Russell. "Diamonds are girl's best friend." ()

Galerie (141)

Zajímavosti (41)

  • Jane Russell (Dorothy) naliehala, aby dostala luxusnú šatňu a vedenie štúdia tak aj učinilo. Marilyn Monroe (Lorelei) povedala, že chce aspoň o trochu krajšiu šatňu, ktorá by mala aspoň sprchu. Keď išla povedať svoj názor vedeniu štúdia, povedalo jej, že je nič oproti Jane. Marilyn na túto odpoveď reagovala slovami: „Ja som blondínka a tento film sa volá Páni majú radšej blondínky!" Nakoniec Marilyn dostala luxusnú šatňu, akú mala aj Jane. (AdamCritic)
  • Počas natáčania jednej scény vošla na pľac kostymérka Marilyn Monroe (Lorelei) a zakričala na ňu: „Slečna Monroe, nemôžete natáčať bez nohavičiek!". (AdamCritic)

Reklama

Reklama