Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Trailer 5
USA / Polsko, (2019–2024), 30 h 55 min (Minutáž: 47–67 min)

Tvůrci:

Lauren Schmidt

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Hrají:

Henry Cavill, Freya Allan, Joey Batey, MyAnna Buring, Anya Chalotra, Eamon Farren, Adam Levy, Jodhi May, Lars Mikkelsen, Mimi Ndiweni, Wilson Mbomio (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(32)

Zaklínač Geralt, mutant a lovec příšer, těžce hledá svoje místo ve světě, kde lidé jsou často ohavnější než zvěř. (Netflix)

Videa (11)

Trailer 5

Recenze (971)

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Líbilo. A moč. Odvážný krok dodat seriálu úplně jinou atmosféru (kromě pár chvilek), než kterou jsem cítil z her a staršího seriálu, a někdy až skoro divadelní převážně interiérovou scénografii, se vyplatil. Všichni herci (ano i včetně Cavilla) na mě působili svěže, věrohodně a během pár chvil jsem se dokázal oprostit od nějakých svých nenaplnitelných představ a očekáváních. Scénáristicky moc pěkně a hravě udělaný (jednotlivý propojování dějovejch linií hlavně v posledních dílech je žůžo) a akční scény dostatečně "zaklínačský" a nikterak přehnaný. Největší plus jde ovšem k hudebnímu doprovodu, kterej je naprosto kuledrtící a dodává seriálu nejenom potřebný emoce (a někdy i nostalgii, když odkazujou na první díl herní série), ale i neskutečnou dynamiku (viz. poslední scény z Cintry). Jediný malinký mínus tak jde k vizuálním efektům, který občas trochu připomínaj Xenu, ale to zase vyvažujou tim, že když to jde, tak se snaží všechno řešit pomocí kostýmů a masek, pouze s CGI doplňkama (Striga byla mega). Těším se na další řadu. První série: 90% ... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Ve světě South Parku by to asi okomentovali slovy: „Tak nám zabili Witchera, parchanti!“.  Přesněji řečeno, Lauren Schimdt semlela Sapkowskiho na spotřební papír na jedno použití a vytřela si s ním zadnici. První sezóna, i když se tu kritizovala jako zmatená, mi přišla výborná, v jejím prolínání dějových rovin jsem se zlehka orientoval, a i když viditelně trpěla menším rozpočtem, dělala dobrou reklamu fantasy žánru. V 2.sezóně evidentně nabobtnal budget – Kaer Morhen vypadal nádherně, všechna čest – ale scenáristy z 1.sezóny během natáčení asi sežrala nějaká bruxa a následně to zmateně lepili jak se dalo. Když Laureniny profiky co do poutavosti scenáře a košatosti vyprávění trumfli i nadšenci z CD Projektu ve vynikajícím třetím herním Zaklínači, tak to si asi holka za rámeček nedá. A malá poznámka na okraj: sorry, ale hrdé elfské bojovníky nemůžou hrát černí chlapci s „boyz-n-the-hood“ účesy, prostě fakt ne. Tahleta na sílu tlačená politická korektnost v prdel svět obrací. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kompletní první sezona: Mám dost rozporuplné pocity. Nikdy jsem Zaklínače nečetl a ani nehrál. Kdybych nevěděl jakou to má být událostí, tak mu asi nevěnuji pozornost. Po prvních dvou dílech jsem byl dost naštvaný. Třetí mě zaujal, ale to strašné prokletí Yen nebylo moc dobře natočené. Čtvrtý až šestý nevážně pojatý byli skvělé bad ass výstřely, které jsem si parádně užil. Sedmý díl pořádně dovysvětlil mizerně sestřihané první dva díly a měl jsme před finále příjemný pocit. No a osmý to zase slušně zabil. když nemáš prachy, netoč epickou bitvu. Ale těším se co bude dál. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Značná spokojnosť. Najviac som sa bál, že to bude predlohou len tak štrajchnuté, ale je to Sapkowski skrz-naskrz vrátane priamych citácií a známych hlášok ("Peniaze otvárajú každé dvere.") Celé sa to odohráva v niekoľkých časových rovinách, ktoré sú od seba vzdialené aj desiatky rokov, čo umožňuje spracovať jednotlivé poviedky (striga v hrobke, čert v údolí, výprava na draka, džin a posledné prianie...) a zároveň ich funkčne zapojiť do epického celku vojny s Nilfgaardom. Je tam všetko, čo fanúšik potrebuje k spokojnosti - Renfri a Stregobor, Ježek a Calanthé, elfi, dryády, Yarpen Zigrin, Veža lastovičky... Dosť šikovná scenáristická prácička, ktorá aj vo vlastných nových dejových líniách ctí predlohu. Vizuál je na televízne pomery drahý, triky solídne a rozhodne je to o dosť výpravnejšie než prvé sezóny GoT (pamätáte, ako preskakovali bitky a čokoľvek, čo zaváňalo davovým scénami? - tu sa to nedeje). Vlastne sa dosť čudujem, že už v traileroch nemachrovali moneyshotmi typu drak a iné potvory či finálna čarodejnícka bitka na Soddenskom pahorku. Herci rozhodne nesklamú, asi najlepšie obstáli Ciri, Calanthé, Myšilov, dokonca aj ten Marigold je fajn. Yennefer o dosť iná ako v knihách, ale zaujímavá. No a Henry Cavill, tento angloamerický Koleník už asi nikdy nebude naozaj dobrý herec, ALE očividne ho tá úloha baví, má tú postavu úprimne rád a dal do nej všetko. Navyše sa mu podarilo dobre zachytiť ten geraltovský cynicko-ironický nadhľad. O tom, že v bojových scénach je totálny mlynček na mäso, ani nehovoriac - parádne rúbanice presne vystihujú zaklínačský spôsob boja, keď nikto nestíha sledovať, čo sa vlastne deje, len padajú mŕtvoly - a pritom je to natočené efektne a prehľadne. Jasné, má to aj slabšie či nechcene smiešne momenty, zopár pridlhých dialógov a tučných černochov napchatých v rytierskych brneniach, ale to neuberá na pozitívnych dojmoch. Plus výborná hudba. ()

Geralt z Rivie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po 4 dílech, které jsem viděl, tak hlásím spokojenost jako fanoušek knih, původního seriálu i her. Ale nemůžu se přenést přes některé věci. Spakowski stvořil svět plný nenávisti a rasizmu (já sám nejsem rasista), pochopím, když je neúplně hlavní postava čarodějka černá, dokážu pochopit i černého elfa (vlastně to nechápu), ale proč je kurva Triss černá? To opravdu nechápu. Sapkowski něco vytvořil a takto měnit důležité postavy se mi nelibí. Po 8 dílech se celkově jedná o dobře zpracovaný úvod do světa Zaklínače. V podstatě se jedná o nové zpracování původního polského seriálu a končí naprosto stejně. Příběh stojí na 3 hlavních postavách a výběr HC, ACH a FA se opravdu povedl. Hodně mě bavil herní Zaklínač a trochu jsem se bál toho, kdo bude hrát Geralta, ale Henry Cavill udělal opravdu maximum pro roli. Spojil všechno z knih a her dohromady a dnes si moc neumím lepšího herce v podání Geralta představit. Po posledním dílů jsem měl stejné pocity jako, když jsem dohrál Zaklínače 3, takže jednu hvězdičku musím přidat. Odkaz na interaktivní mapu, která vysvětluje posloupnost všech hlavní událostí. - https://www.witchernetflix.com/en-gb 2. Série Pokud bychom zapomněli, že je nějaká předloha, tak by se to dalo zkousnout. První série přinesla mnoho odchylek od předlohy, ale teď? To si dělá Lauren Schmidt z nás prdel? Ano, hodně porovnávám (hry a knihy) a snažím se viděl ve druhé řadě, co se povedlo, ale opravdu toho moc není. Vnímání postav (Geralt a Ciri jsou jediné dvě postavy, které tam patří), humor, sarkasmus, celé pojetí hlavního příběhu konfliktů mezi severním královstvím a Nilfgardem mě nebaví. Pochválit se dá jen pár nových monster, ale soubojů bylo málo. Netflix mám rád, ale už to opravdu přehání s pič..inou o LGMBTV nebo jak se to píše. Chybí tam už jen, aby Geralt, Ciri nebo Yennefer prohlásili, že jsou transgender nebo nějaká jiná podobná volovina. S blackwashing by to taky mohlo být trochu mírnější. Neneke to je taková ta třešnička na dortu nebo spíš kudla do zad od Netflixu. Ukázky na The Witcher: Blood Origin? Tak z těch šikmooček už mám teď strach :-/ Ještě se musím zastavit u pana Sapkowského, protože je tak trochu pokrytec, když hejtuje hry a vychvaluje seriál, který jde úplně jinou cestou, něž jeho knihy. Přitom jsou hry daleko více podobné jeho předloze. NA ZÁVĚR: Tohle jsme si za dva roky čekání opravdu nezasloužili. ()

Galerie (249)

Zajímavosti (213)

  • Geralt (Henry Cavill) se chtěl jmenovat Geralt Roger Eric du Haute-Bellegarde, ale Vesemir mu jméno zamítl s tím, že je hloupé a zní domýšlivě. (Geralt z Rivie)
  • Codringher a Fenn představují detektivní a právnické duo z Dorianu. Změna oproti knihám je, že Codringhera správně hraje muž, a to konkrétně herec Simon Callow, Fenn, v knihách mužská postava, je ztvárněn ženou, v tomto případě herečkou Lizz Carr. (Geralt z Rivie)
  • Anthony Byrne ztvárnil generála Hakea. Ve hrách král Foltest sehrál poměrně významnou roli, nicméně se objevil jen v prvních dvou dílech. V těch ho pokaždé namluvil jiný dabér, přičemž tím ve dvojce byl herec Anthony Byrne. (Geralt z Rivie)

Související novinky

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

Jak to vypadá s rebootem Highlandera?

31.08.2023

Už to bude pěkných pár let, co byl oznámen reboot kultovní akční sci-fi fantasy Highlander v čele s Henrym Cavillem a režisérem Chadem Stahelskim (John Wick) za kamerou. Jenže Cavill měl od té doby… (více)

Sledovanost Zaklínače klesá

Sledovanost Zaklínače klesá

07.07.2023

Nedávno jsme psali článek zabývající se odchodem hlavní hvězdy Zaklínače Henryho Cavilla, a jak si tvůrci představují, že představí jeho náhradu. Už tehdy jsme se nicméně zabývali taky otázkou, jaké… (více)

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

Tvůrci Zaklínače komentují odchod Cavilla

02.07.2023

Třetí řada známého Netflix seriálu Zaklínač před pár dny dorazila na streamovací službu – respektive dorazila tam její první část. Zatímco prvních pět epizod už mají diváci k dispozici, zbylé tři… (více)

Reklama

Reklama