I Was a Male War Bride
Komedie / Válečný
USA, 1949, 103 min
Howard HawksHrají:
Cary Grant, Ann Sheridan, Kenneth Tobey, André CharlotPlakáty
Kapitán Henri Rochard (Cary Grant) se zamiluje do americké důstojnice jednotek WAC, poručice Catherine Gates (Ann Sheridan), která je shodou okolností jeho pobočnicí. Procházejí složitým rituálem dvoření a svádění, jenž vede nakonec k manželství, jenomže nedostanou příležitost svůj svazek naplnit. V Evropě po válce, kde se film odehrává, je Rochard francouzský občan a proto nemůže svou americkou manželku doprovázet do Spojených států, pokud neprojde nově zavedenými restriktivními opatřeními imigrační policie, která zná jedinou výjimku, jež spadá do kategorie „válečná nevěsta“. (Pavlínka9)
║Rozpočet $-miliónov║Tržby USA $7,750,000║Tržby Celosvetovo $-║(9.8.2009)
Exkvizitor
"Everything's wrong," říká Ann Sheridan uprostřed tohoto filmu - a má úplnou pravdu. Do dnešního večera jsem se domníval, že romantické screwball komedie Howarda Hawkse s Cary Grantem v hlavní roli nemohou být jiné, než geniální. Mýlil jsem se. "I Was a Male War Bride" není pouze ne-geniální, ale přímo zoufale nudný film. Jelikož: 1) Mezi Cary Grantem a Ann Sheridanovou není žádné reálné eroticko-komické jiskření (na úrovni herecko-režijní ani na úrovni scénáře). Ann se to snaží všemožně zastřít, Cary Grant nikoli - z jeho tváře nemizí po celý film otrávený výraz, otráveně se dokonce i pohybuje (kde jsou jeho kotouly a skoky z jiných filmů?), jindy živý tón jeho hlasu se nebezpečně přibližuje standardům pohřebních řečníků. 2) Scénář je slabý. Nejenom, že dialogy nejsou nabité slovními hříčkami a dvojsmysly - což je v tomto filmovém žánru neodpustitelné - ale ke všemu i všechny fyzické gagy jsou dokonale prostoduché, triviální a předem předvídatelné. Totiž: Ano, najde se zde i pár dobrých komických kreací (Cary Grant se snaží usnout v hotelu na židli atd.), ale jsou totálně zaplaveny vlnou hluchých míst. 3) Režii absolutně chybí tempo.(5.2.2010)
Foma
Pokud hodnoceno v kontextu Hawksovy tvorby, zejména tý, v níž se spojil s Grantem, tak tohle neni určitě vrchol. Hlavně tam moc nefunguje jiskření mezi Grantem a Sheridanovou, ona prostě neni Hepburnová, Russelová nebo Marylin. Ale jinak chvílema velice vtipný a pořád lehčí nadstandard.(3.4.2010)