Reklama

Reklama

Pramen věčného mládí se nekoná, ale zato je legrace. Americký režisér Howard Hawks (1896–1977) se nesmazatelně zapsal do historie především ve dvou žánrech, v akčním dobrodružném filmu a v bláznivé komedii. Do té druhé skupiny patří také u nás zatím neuvedený snímek Omlazovací prostředek (1952). Originální název Monkey Business je dvojsmyslný a prozrazuje, že jednou z hlavních postav filmu je opice. Roztržitý (jak jinak!) vědec Barnaby Fulton (Cary Grant) pracuje ve vývojovém oddělení kosmetické firmy na omlazovacím preparátu. Když k němu s přispěním laboratorního šimpanze dospěje, spustí se kolotoč bláznivých událostí, v jejichž vleku se ocitne nejen nešťastný vědátor, ale i jeho chápavá manželka Edwina (Ginger Rogersová) a natěšený šéf Oxley (Charles Coburn) s vnadnou sekretářkou (začínající Marilyn Monroe). Film sice nedosahuje úrovně některých předchozích Hawksových děl (Leopardí žena, Jeho dívka Pátek), ale pořád hravě strčí do kapsy většinu dobových i dnešních veseloher. Na scénáři se mj. podíleli známý divadelní autor Ben Hecht a pozdější spolupracovník Billyho Wildera I. A. L. Diamond. Hlavním triumfem jsou tu ovšem herci. Cary Grant měl v té době postavu roztržitého vědce prakticky v malíčku a Ginger Rogersová je mu rovnocennou partnerkou. Velké pochopení pro načasování komických situací tu ukázal (jako mnohokrát předtím) Charles Coburn, jemuž také patří nejlepší věta filmu, když podává své sekretářce koncept dopisu a řekne: „Dejte to někomu přepsat." (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (48)

Flego 

všechny recenze uživatele

Crazy komédia ako zo starých čias... roztržitý vedec pracuje na omladzovacom prostriedku, ktorý paradoxne namieša opica a potom už len sledujeme dočasné mentálne návraty zainteresovaných do detských liet. Je to svieže a milé, niekedy až zbytočne detinské. Okrem situačnej komiky však hrajú prím aj vtipné a duchaplné dialógy, čo považujem za veľké plus. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Pro mě silný průměr. Dost násilné tlačení na pilu při dětinském blbnutí ústředního páru a hluchá místa mi tolik nevadily, Cary hrající si na indiány byl skvělý. Ale příběh se motá dost zmateně kolem elixíru a v podstatě jen pro to, aby postavy měly důvod ho vypít. Jinak je scénář dost děravý. Ale občas zajiskří dobrý vtip a potěšila mladá Marylin Monroe. ()

Reklama

kareen 

všechny recenze uživatele

To byla tedy divočina. Tahle bláznivá taškařice má už nějaký ten pátek za sebou a na zastaralosti a občas i infantilnosti humoru je to zkrátka znát. Na starší Leopardí ženu, od stejného režiséra, se to nechytá ani náhodou, Cary Grant se tu docela rozjel a ani Ginger Rogers není špatná, ale na okouzlující Katherine Hepburn to nestačí. Marilyn Monroe to v roli naivní husičky sekne, ale více než výstavní čtyřky tady moc nepředvádí. Myslím, že tohle nenáročné dílko se mi z hlavy vypaří dřív, než skončí velikonoce.. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Profesor Barnaby (Cary Grant) je vědec, který vyvíjí "elixír mládí". V nestřeženém okmažiku jedna z pokusných opic přimíchá něco do jeho testovacího vzorku a nalije ji do tanku s vodou. Poté začne série nečekaných překvapení poté, co se někdo vody napije. Bohužel film obsahuje víc šaškéren než skutečné žábavy, ačkoliv třeba scéna s dítětem stojí za to. Je koukatelný, najdou se slibné a vtipné momenty, ale nikdy dlouho nevydrží a sklouznou k šaškárně. # [viděno: monitor, 2.0->5.1, EN sub] # příběh 5 | hudba 0 | humor 3 | akce 0 | napětí 0 | pustil bych si znovu 4 ()

andrii 

všechny recenze uživatele

"Být stále mlád...." Ztřeštěný a neovladatelný šejkr kvalitní zábavy, jejíhož loku není nikdy dost, s přidaným šarmem roztomilé sekretářské květinky, zalité kapičkami vůně Chanel No. 5 Marilyn Monroe. Hollywoodská klasa a mok z fontány mládí umí neskutečné divy. Šprýmařsky rozverní Cary Grant a Ginger Rogers bez sebe si vyhodili z kopýtka setrvávající uniformity. Z plna hrdla se rozběhli vstříc juchání. Plni vitality a energie rošťáckým radovánkám se neubránili. Psími kusy a vylomeninami se oblažili. Jeden malý doušek extraktu mladických myšlenek nikdy nestačí. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (5)

  • Film sa mal pôvodne volať Young Business. (AdamCritic)
  • Hlas, který během titulků na začátku filmu říká "Not yet, Cary" je hlas režiséra Howarda Hawkse. (facojurka)

Reklama

Reklama