Reklama

Reklama

Paterson

  • USA Paterson (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je příběhem vítězství a porážek všedního dne a krásy, která se skrývá i v těch nejmenších detailech. (Aerofilms)

(více)

Recenze (364)

Kvítek 

všechny recenze uživatele

Paterson je tak trochu oříšek. Člověk tápe v jakých ho vidět barvách: ČERNÁ: Mr. Nice Guy Paterson je leklá ryba. Klidně a jakoby bez zájmu točí volantem svého autobusu i svého života. Jako by mu v posteli neležela božská Laura, která svádí k bouřlivé jízdě životem. Jako by na něm nebylo víc, než nerýmující se básně psané do notýsku. Jako by nevadilo dělat každý den stejné věci stejným způsobem a ve stejnou dobu. Jako by to nebyla nuda. BÍLÁ: Paterson je pořád Mr. Nice Guy, který nachází krásu v realitě všedních dní a v životních maličkostech. Umí žít tady a teď a zároveň i ve svém vlastním světě. Nepotřebuje, aby se v životě děly velké věci, aby byl šťastný. Stačí mu úsměv a nadšení své nádherné ženy, vedle které se může každý den probudit. Tak v jakých barvách vidíte Patersona vy? Černá, bílá? Nebo snad ĆERNO-BÍLÁ? ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Snad podobně poetické, upřímné a obyčejné filmy nikdy nevymřou. Na Patersona bych se dokázal dívat hodiny, ale protože má Jim Jarmusch rozum a v první řadě cit pro látku, odvypráví zcela (ne)obyčejný příběh během necelých dvou hodin a mě se po něm chce žít život, který mě baví. Nenechte se zmást, což se vám při znalosti Jarmuschovy tvorby stát nemůže, tohle není žádný pozitivní uragán, ale naopak snímek, který diváka skrze svou životní melancholii přenese do světa, ve kterém, pokud budete chtít, pochopíte Jarmuschovu životní filozofii. Drobnosti a zase jen drobnosti, ze kterých bychom měli mít každý den radost. A jednou takovou drobností pro mne byl a je Paterson. 100% ()

tomo41 

všechny recenze uživatele

"Sometimes an empty page presents more possibilities." Paterson je ódou na všednosť. Krásnym, poetickým rozprávaním, ktoré vyčarí úsmev na perách. ()

Chundys 

všechny recenze uživatele

Paterson je opravdu krásný, klidný a velice příjemně koukatelný film :-)... Adam Driver má z herecké kariéry vroubek asi akorát u Star Wars, protože nové SW je prostě omyl bohužel se všemi herci! Ovšem tento snímek mu sedí dokonale a jeho poklidné recitování básní a opakování slov je fakt něco super... Má hustou povahu, někdy bych taky potřeboval být takový salámista :D... a kdo ví, možná po více slédnutích dám i tu další hvězdu Promiňte? Ahaa :-) ()

bratr.Milan 

všechny recenze uživatele

Není to drama, není to komedie, v této databázi není kategorie do které by se vešel. A tato podvratnost mě na něm baví. Uživatel Honzeek95 by pro takový film zavedl žánr „filmová poezie“ a má asi pravdu. Protože mám rád poezii, je to film pro mě. Není to ani sonda do obyčejného života řidiče autobusu a ani básníci, kteří píšou tento druh poezie, takto nežijí. Paterson je báseň vyprávěná filmovým médiem. Nebo spíš pocta americkým básníkům počínaje William Carlos Williamsem. Jarmusch točí pořád ten samý film – jeho filosoficko-duchovní pohled na svět a člověka, který se nejvíc blíží asi zenovému budhismu. Tady je to nejčistší esence. V tomto filmu není žádný zvrat, žádná katastrofa, nic co by rozproudilo příběh, způsobem jak jsme zvyklí už od pravěkých mýtů, pohádek, přes řecká dramata až k dnešním filmům. Je to opravdu spíš Lyrika. Přesto je film plný nepříjemného tlaku a katastrof, které tlačí na hlavního protagonistu. Zkuste se představit na jeho místě. Každodenní rutiní opakující se práce, bez nějakého postupu. S partnerkou nemají úplně zdravý vztah, ona ho upřímně miluje a on ji, ale neustále ho tlačí do věcí které se mu nelíbí a manipuluje s ním a on je dost inteligentní aby si to uvědomoval a ustupuje jí protože ji miluje a věří v ní, že když jí dá svobodu jednou to musí vyjít a ona najde své místo, podporuje její sny, že jednou bude péct ty nejlepší mufiny pro místní, že se stane slavnou country zpěvačkou, a proto si musí koupit drahou kytaru a kurs hry na ni. On se utíká do psaní básní a stoickému přístupu k životu, ale uvnitř něj to vře. I ten pes mu dává na jevo, že je Paterson v té jejich trojčlenné smečce až pod ním a vyvrcholí to tím, že mu zničí nejdůležitější dílo jeho života, a to scela záměrně, protože ví, že mu na tom sešitku záleží. Toto je největší katastrofa ve filmu. (Adam Driver je dobrý herec, ale ten buldoček ho svým hereckým výstupem zastiňuje. Kvůli tomu pejskovi je film asi v kategorii komedie, protože tam má dobré komické výstupy). Ve skutečném životě by si Paterson postupně tím vším zadělával na psychické problémy, ale Jarmusch nedělá sondu do skutečného života. Je to prostě o jeho přístupu k životu a pocta jeho oblíbenému typu poezie. Díky tomuto filmu jsem objevil básníka William Carlos Williamse a pár jiných amerických básníků a jejich básně mě opravdu zasáhly. ()

holistix 

všechny recenze uživatele

Otcův syn. Důkaz kruhem. Jarmusch se vrací tam, kde začal. Čím vším musel projít, aby se vrátil k tomu Ozuovi. Jeho žánrové figury, které do toho vstupují už tak nějak ze setrvačnosti, jsou dokonale prázdné. A nejprázdnější ze všech, protagonista, je díky tomu králem, protože si je té prázdnoty vědom a pěstuje ji ve svojí naprosté a upřímné každodennosti s notnou dávkou umírněného věcismu. Jen té dokonalosti nakonec hrozí sterilita, protože splněný sen, dokonaný kruh, neumožňuje držet ve hře i ta ostatní, paralelní, jiná, špinavá řešení. Akademický zen. #vyslovenétaonenítao ()

Zaitsev 

všechny recenze uživatele

Výbuch, rychlá profi kamera jede...prostřílený hrdina už si myslí, že vyhrál a padouch se najednou opět objeví, vstane, kino vykřikne, ale hrdina to dá...z promítání jdu vždycky s pocitem: "ty vole, to je mrda". Těším se na novýho Spidermana, fakt jo... No a pak je tady pan Jarmusch, kterej udělá hlavního hrdinu z introvertního intelektuálního řidiče autobusu, co píše básničky, který maj vnitřní rým a já to ani neumím poznat. Dvě hodiny koukáte na film, kde se odvíjí obyčejná týdenní rutina tohodle týpka. Klubovej, lyrickej film. Pořád čekám na zvrat, kterej mě hodí zpátky k vnímání filmu, jak ho znám - třebaže se pan Driver vyseká s busem. Ale Jarmusch to nedovolí a udrží tu krásnou "Aha!" lyriku až do konce. Věřím, že bude spoustu lidí, kteří řeknou - ty vole jako trošku nuda. No a já jsem zase naopak jeden z těch, kterej tam viděl tolik pozitivní moudrosti a energie. Tak moc mi Jim Jarmusch nechal prostor pro sebe a moji emoční interpretaci, že je to až nevídaný. Jak říkám pořád: Jarmusche já rád....a Marvina od pohledu nesnáším.... ()

Chilly00 

všechny recenze uživatele

Na mě bylo té každodennosti až příliš a jednoduše mě to nebavilo. Nechala jsem si od filmu odstup pár týdnů a stále si musím stát za tím, že pro mě byl Paterson docela vyprázdněný a jeho lyrika se tentokrát s mým cítěním míjela. Film je dobře natočený, zahraný, všechny složky jsou v souladu, ale nedýchlo na mě z plátna zkrátka nic. ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

„Film pojednávající o obyčejném člověku, který vede obyčejný život“. Tak zní začátek oficiální synopse k filmu. Příběhy ze života mám rád, ale tady mi přijde, jakoby režisér mířil zbraní na zcela jiný terč. A ještě netrefil ani ten terč vedle něj. Sledujeme dvouhodinový snímek rozdělený do celého týdne a za celou dobu se ani v jednom dni nic nestane. Je to zkrátka, jako by vzal každý z nás kameru a natočil si každý den pár minut ze svého nejnudnějšího týdne, kdy nevybočí ani jednou ze své rutiny. Naprostý otřes. Chápu, že film má být o tuctovém autobusákovi, co chodí každý den do práce, pak přijde domů, vyvenčí psa, dá si večer pivo. Ale sledovat to sedmkrát to samé ve dvouhodinovém filmu bez jakékoliv denní obměny je prostě nuda. Tohle totiž není film, tohle je autobiografie většiny z nás a ještě k tomu výběr best of nejnudnějšího týdne. Do restaurace se chodí na jídla, které si nejsme schopni sami uvařit. Do kina se chodí zase na filmy, které nás mají zabavit a hlavně je to o příbězích, které my nežijeme. Na ty nás přece baví koukat. Sledovat snímek bez zápletky, napětí, vyvrcholení či rozuzlení děje je nuda. Kdyby to alespoň byla hodinová nuda, ale z nepochopitelných důvodů má tento film dvouhodinovou stopáž. ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Tak nevím, jestli Jarmusch natočil svůj nejlepší film, nebo jsem spíš konečně přišel Jarmuschovi na chuť, ale tenhle film o všem a o ničem mě fakt dostal. Pro mě osobně v něm nechybělo nic ... a nic nebylo navíc ... ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Poeticko-umelecké zobrazenie šedých dní (ne)obyčajného šoféra autobusu, ktorý má slabosť pre básne. Sám ich píše a píše to, čo vidí a cíti. Pomaličky plynúci film, kde miestami vedľajšie postavy majú oprávnene väčší priestor. Pre také pomalé tempo a myšlienky je potrebný čas a otvorená duša (a hlava). Na to pozor! Typický „film nie pre každého“, kde „jednoduchý“ herecký výkon A. Driver je nesmierne sympatický. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

brumbrum 

všechny recenze uživatele

Neviem dať tomu 0*, veď úplný odpad zo azda nebol. No je odpad, keď si človek pustí kameru a celý týždeň natáča svoj život? Na druhej strane: toto by natočil zaujímavejšie asi hocikto na tomto fóre. Manželka to vzdala v polovici filmu, ja som tvrdil, že sa tam predsa dačo ešte musí stať; až keď sa pustili titulky som sa rozosmial sám nad sebou, jak ma dobehli. Totáááálna pakárna; veď pozerať ďalekohľadom na ulicu je určite zaujívajšie. Celý film sa NIČ nestalo, ak nepočítam to extempore s umelou pištoťou, čo by v inom filme úplne zaniklo. Tuná je "zaujímavé" ešte aj to, keď pes zožerie denníček. Z milosti 1*, že tá baba je taká pipka. ()

Mara97 

všechny recenze uživatele

Jarmusch tak, jak ho máme rádi. Po minulém upírském lovestory se Jarmusch vrací zpět do žánrů, které mu sedí nejvíce. Paterson je návratem ke smyslu pro maličkosti, k preciznosti a pomalému plynutí filmu. Velký prostor opět dostane umění, tentokrát poezie, a v doprovodu skvělé hudby a (již tradičně) kamery se jedná o mimořádný zážitek. A to vše je doplněno nemalou dávkou vtipů až bizarností. Paterson je jak předchozí Jarmuschovy filmy, přitom je jiný - každému divákovi má co nabídnout a může ho oslovit. 100 % ()

pepa3rd 

všechny recenze uživatele

Když se mě po návštěvě kina někdo zeptatl, o čem film vlastně byl a já začal vyprávět, po pár větách jsem se zarazil, protože i mně to znělo jako něco, o čem se prostě film natočit nedá. Je to jen pohled do jednoho naprosto všedního týdne jednoho řidiče autobusu. To, že to je právě díky tomu nevšední a zajímavý zážitek, se dá jen těžko uvěřit. Přesto to z nějakého důvodu funguje a ačkoliv jsem nebyl zcela unešen, přesto uznávám, že své kouzlo tohle zvláštní dílko má. Minimálně jsem dostal chuť složit nějakou básničku. 65 % ()

Don Carlos 

všechny recenze uživatele

Kdysi někdo napsal: "Na světě se natáčí opravdu hodně filmů, a tak je dost pravděpodobné, že svůj potenciální nejoblíbenější film nikdy neuvidíte." Jsem rád, že to není můj případ. Ten film jsem viděl. [Kino Beseda, 8.2.2017] ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama