Reklama

Reklama

Paterson

  • USA Paterson (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Paterson (Adam Driver) je řidič autobusu ve stejnojmenném městečku Paterson. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý: projíždí trasou své linky, pozoruje město ubíhající před čelním sklem a poslouchá úryvky rozhovorů. Píše básně do notýsku, jde na procházku se psem, zastaví se v baru vždy jen na jedno pivo a přichází domů za svou ženou Laurou (Golshifteh Farahani). Život Laury je pravým opakem – vše v něm se neustále mění a každý den přináší nové sny a nápady. Paterson a Laura se vzájemně milují a podporují: on jí pomáhá realizovat nejnovější plány, ona obdivuje jeho básnické nadání. Film je příběhem vítězství a porážek všedního dne a krásy, která se skrývá i v těch nejmenších detailech. (Aerofilms)

(více)

Recenze (364)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Je fascinující, jak poutavě a zároveň minimalisticky je možné vyprávět tak prostý, i když ne zcela obyčejný, příběh. Loudavý rytmus vytváří, za výrazného přispění hudebního podkresu, takřka dokonale meditativní atmosféru, "narušovanou" jen svěžími závany humoru doplňujícího děj, v němž je především spousta vnitřních rýmů. Mělo by vznikat mnohem více takových uklidňujících a citlivých filmů o zdánlivě malých věcech. A ještě něco. Áha! 95 % ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Každodenní život člověka, který má zalíbení v poezii a prožívá pravidelný rutinní den co den. Vstane, jde do práce, naslouchá lidem kolem sebe, večerní venčení končící mezi štamgasty. Paterson je vlastně obyčejný autobusák, o kterém se během filmu nic nedozvíme krom toho, že je neskutečný pod pantoflák s velkou trpělivostí. Během filmu jsem si říkal, že jde o nejméně zajímavou postavu, která postupně začne nudit a mnohem více mě bavili lidé, které potkával během týdne, včetně naprosto dokonalého psa. Postavy během filmu neprojevují moc emocí a zda samotný Paterson ty své vkládal do veršů, toď otázka.Film není nudný, ale děj je prakticky od začátku do konce stejný, bez jakéhokoli zvratu a závěrečná pointa mi byla buď skryta a nebo žádná není......6/10 ()

Baxt 

všechny recenze uživatele

Jarmusch necítí ke každodenní rutině to, co bratří Coenové pesimisticky ukázali V kůži Llewyna Davise. Každý den je pro něj nová radost. Zcela se vyhýbá sociální kritice a ani šablonovitě nevypráví o útrapách talentovaného, ale (dobrovolně) neobjeveného umělce. Naopak, snaze probudit v sobě umělce za každou cenu se skrze figuru manželky trefně vysmívá. Režisér ale nikdy není v tónu zlomyslný. Každá lidská bytost má v Patersonovi své důvody k občasným hloupostem, které dělá a může při tom vyhlížet ohromně trapně. Jarmusch se ukazuje jako citlivý humanista a v neposlední řadě brilantní režisér, který trpělivě stupňuje vyprávění přes týden až k očekávanému víkendu. Paterson má na to stát se klasikou americké nezávislé kinematografie, což se již několikrát podařilo filmařovým předchozím snímkům. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Úžasně obyčejný film o obyčejném životě jednoho mladíka. A přesto že je to film vlastně úplně o ničem, tak je to vtahující a zajímavé. Poezii jsem nikdy neholdoval, ale poslouchat Driverovo básnění mě bavilo až do konce. Celé se to nese v příjemné nevyhrocené atmosféře s jemnou symbolikou a pokud bych si měl vybrat pro film jeden přívlastek, bylo by to slovo "relaxační". Adam Driver předvádí skvělý civilní výkon a i přes jistou obrazovou ponurnost a celkovou melancholii jsem z filmu cítil něco hodně pozitivního. Aha! ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Jednou za čas máte pocit, že se sejde ta správná nálada a vy si konečně pustíte ten film, co tak dlouho odkládáte. Tohle je pro mě právě ten film. Příjemný, civilní, lidský. Krásný film. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Milý, úsměvný a veskrze sympatický filmík, takový ten, co sametově plyšácky pohladí na duši aneb jak si lze užívat života a být šťastný po boku milované osoby, všímat si drobností, radovat se z maličkostí. Přiznávám, Adam Driver si mě dnes omotal kolem prstu. Jim Jarmusch mi to provedl už mnohem dříve. ()

baribal 

všechny recenze uživatele

Pomalý a příjemný příběh o fajn týpkovi, který řídí bus a píše básničky, má krásnou holku s trochu tupym psem a kámoše barmana kam chodí každej večer na pivko.. takhle bych mohl střípky skládat téměř do nekonečna.. Paterson je krásná mozaika drobných emocí, která sice postrádá velkolepý dějový oblouk, ale za to se u ní dá dobře zrelaxovat. Možná na Patersona za pár týdnů zapomenete, to však neznamená, že by to nebyl příjemný zážitek, který dokáže vytrhnout z toho uspěchaného světa kolem nás. ()

MICHAEL73 

všechny recenze uživatele

Vskutku příjemný artový film, který však na jedno zhlédnutí stačí. Filmoví nadšenci kultovních trháků si na takovém snímku možná tolik nesmlsnou, ale já jsem si vcelku užil pomalé tempo pomalého filmu bez jakýchkoli velkých zvratů, napínavých momentů či vyhrocených scén. Postava Patersona (ztvárněná příjemně Adamem Driverem) žijící ve stejnojmenném městě je jakýmsi symbolem právě tohoto místa, celého města. Města, které skrývá příjemné okamžiky a příjemné lidi, avšak zároveň s sebou nese i ne tolik šťastné chvíle, ze kterých se nedá čerpat jakýsi dobrý pocit. Paterson jakožto řidič autobusu, jenž píše poezii tak jen přihlíží a naslouchá svému okolí, stejně jako město. Lidé ho často přehlížejí, ale jsou si ho vědomi. Dostává se mu tak občas smůly, podpory, příjemných chvil, ale také často samoty, kterou využívá k dalšímu tvořením poezie, tedy dalšímu vytváření příběhu tohoto tichého města. Příběh, který neurazí, neohromí, ale potěší. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Jarmusch a Tarantino jsou momentálně dva nejlepší američtí autéři, tam kde už se Woody Allen vyčerpal nebo Scorsese natáčí typy filmů, které mě už nebaví, tam ti první dva dokážou být stále mimořádně svěží a originální. Jarmušův Paterson to je jak polití živou vodou, zvláště po těch letošních oskarovkách. Jsem zvědavej, kdy Jarmuš natočí něco, čim mě zklame, ale zatím se tak nestalo. ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Zřejmě mi chybí nějaké poetické střevo, protože tohle pro mě nebylo nic jiného, než obří nuda s dost divnými básničkami. Všechno mi tam přišlo tak nereálné, že mě to absolutně nepřimělo k jakémukoli prožití. Chtěla bych opravdu vidět šťastný pár, který by žil tak,jako Paterson s Laurou.... ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

"Would you rather be a fish?" "Někdy prázdný list skýtá nejlepší možnosti." Konečně po dlouhém čase a v dnešní době skoro až "ojedinělý" film, kde je vidět opravdová láska. Vnímala jsem, že je tam spousta hlubších poselství, ale abych je pobrala, potřebovala bych ho vidět ještě jednou. Film, který plyne velmi pomalu a jaksi stereotypně, na což již dnešní divák není zvyklý. Akci zde moc nehledejte..... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Veľmi vyprázdnený Jarmusch, asi to tým vekom a po toľkých projektoch muselo prísť. Paterson hrá symboliku v mnohých režisérových hrátkach, v disproporcii všedného konfliktu a križovatke rozhodnutí, ale ich skratkovitý model narába s poetickými možnosťami strašne predvídateľne a míňajúc sa účinku. Ako boj s čoraz prerastajúcejšou elektronizáciou každodenného života v akejkoľvek činnosti Paterson ukazuje skôr synergické prepojenie komunikácie a zašlých návykov, ktoré vracajú pohyb sveta do čias, ktoré tomu predchádzali, ale pridanú hodnotu nad mimovoľný rámec nedokážem nájsť. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Prostě krásný film o tom, jak hezké a jak smutné je někdy být člověkem. Jim Jarmusch nehraje na zbytečně vyhrocené emoce, a to jak ty pozitivní, tak ty negativní, ale hraje na takové, které mohou útočit i na nás, můžeme je prožívat podobně jako skvělý Adam Driver, kterého snad v podobných rolích uvidíme častěji. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Film ukazuje nudný a jednotvárný život a činí tak nudně a jednotvárně. 1) Lituji, ale "krásu, která se skrývá i v nejmenších detailech" jsem ve snímku neobjevil. 2) Nejvíc se mi líbil anglický buldoček Marwin. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Paterson žije v Patersone a... 118 minút sledujete jeho jednoduchý stereotypný život, do ktorého prináša niečo nové iba jeho žena Laura svojou energickou povahou. Počúvate jeho básničky - nebásničky, aj keď teda v dnešnej dobe sú vraj poéziou aj verše bez rýmu (pritom je to iba výhovorka pre ľudí ktorí nevedia nejaký vytvoriť). Nečakajte v malom mestečku nejaký dramatický zvrat, budete zbytočne sklamaný. Jarmusch vás nechce šokovať. Mnoho ľudí dychtí po vzrušení, dobrodružstve, zážitku, vyhýbajú sa jednotvárnosti. Režisér "vyobrazeniami" s podmanivou atmosférou pripomína, že krása sa ukrýva v mnohých maličkostiach, chronológia a dejová línia tu nehrajú úlohu. Pohodlne sa usaďte a nechajte sa unášať. Mimochodom - Adam Driver hral vodiča autobusu..výborné ;) PS: Pozorne sledujte psa! ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Rozvláčné tempo mi absolutně nesedlo, středu a čtvrtek jsem tak nějak zaspala, Patersonova "poezie" mě také nechala chladnou. Plusový bodík si ale zaslouží buldoček Marvin. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a tuze zvláštní. Artová věc, o které budu ještě muset chvíli přemýšlet. Ale to je vlastně dobře, když vás film donutí přemýšlet. Neobyčejný film o naprosto obyčejných lidech, situacích, životech. Chvíli trvá, než si k postavám najdete cestu, ale pak si to docela užíváte... Poetické, takové pohlazení. ()

Související novinky

Kino Světozor slaví Patnáct let

Kino Světozor slaví Patnáct let

14.05.2019

Čeká vás velká nádhera a trochu i melancholie. Kino Světozor dostane občanku a oslaví to filmovou přehlídkou Patnáct. Během týdne od 24. do 30. května uvede 15 největších hitů i srdcovek týmu, který… (více)

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

Týden nejúspěšnějších filmů BEST FILM FEST

13.07.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 13. do 19. července tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů první… (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Reklama

Reklama