Reklama

Reklama

Z této cesty se nikdo nevrátí takový, jaký na ni vyšel... Osadník Thomas Dunson spolu s nalezencem Matthewem vybuduje v Texasu vlastní dobytkářské impérium. Půda, na které se usadil, je pro chov skotu ideální, avšak stádo více než devíti tisíc kusů dobytka je třeba jednoho dne dopravit k obchodníkům. Nejbližší známá železniční stanice se nachází v Missouri. Cesta trvá několik měsíců a je plná nástrah. Dunson a jeho muži bojují s Indiány, se suchem, s deštěm, s obtížným terénem i s vlastní únavou. Z Dunsona se postupem času stane ješitný tyran, který nepřipustí jiný názor než svůj. Právě díky své paličatosti dosáhl všech úspěchů. Teď však chce zastřelit každého kovboje, který je proti jeho rozhodnutí. A tak přichází čas, kdy se mu postaví i jeho nejbližší přítel, Matthew… Film Howarda Hawkse patří v žánru westernu k těm nejlepším. Velkolepé scenérie s dobytčím stádem tvoří pozadí příběhu o rivalství dvou mužů (ztvárnili je John Wayne a Montgomery Clift), z nichž každý prosazuje svou vůli jiným způsobem. Scénář filmu vznikl na základě článku v časopise Saturday Evening Post. (Česká televize)

(více)

Recenze (107)

Matty 

všechny recenze uživatele

Skupina chlápků zanedbávající hygienu putuje na koních a s obrovským stádem dobytka z jednoho konce Ameriky na druhý. Celkem tisíc mil pojedou skoro sto dní, více než dvě hodiny filmového času, budou pronášet odporně patetické dialogy a sem tam střelbou pročistí vlastní řady – máte na něco podobného dostatečně odolné nervy? Pokud ano, čtěte dál, Červená řeka patří ve westernovém žánru k tomu lepšímu. Zásluhu na tom má hlavně režie Howarda Hawkse, díky které této pohádce o „otcích současné Ameriky“, odpustíte zdůrazňování právě těch prvků, které většinu lidí na westernech nejvíce iritují. Pro některé scény by nebyla škoda slova „akční“, a mnoho a mnoho minut záběrů na valící se stádo (dobytka, tedy krav a volů) je vzrušující. Hawks na základech Vzpoury na lodi Bounty vystavěl skoro až dojemný příběh o nefalšovaném mužském přátelství. John Wayne nehraje stoprocentního klaďase, tudíž je docela snesitelný, Montgomery Clift je mu pak schopným protějškem. 80% ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

sem rád že už nehoním/stáda černým údolím ♪ John Wayne feat. Montgomery Clift (1948, Red River, Howard Hawks). ___ Must see (1001 filmů, které musíte vidět, než umřete) titul z dob zabydlování Divokého západu aneb Kterak může být titánský duch sám sobě největším nepřítelem; škoda té nepřesvědčivé milostné linky, Tess Joanne Dru z filmu trčí (totiž okatě upozorňuje na funkci, kterou jí film přisoudil, namísto toho, aby organicky zapadla do děje, inu, scénář nějakým způsobem musel znovu svést Dunsona a Matta dohromady), až to pěkné není. Jo, a taky mě mrzí, že tím, že jsem toho s Johnem Waynem moc neviděl, tak nemohu posoudit, nakolik postava Dunsona naplňuje, či nenaplňuje typ, který obyčejně John Wayne hraje, kdybych se mohl přesvědčit, že to je úkrok stranou, revize waynovského typu, tak bych tenhle film mohl mít o něco radši. 75 % ()

Reklama

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Těžko by se našel lepší film o honácích dobytka a realističtější zobrazení cesty s opravdu velkým stádem. Wayne i Clift jsou vynikající a hlavně uvěřitelní v rámci psychologie svých postav - člověk chápe jak Dunsona, tak Gartha ( i když sympatie budou asi spíš na Garthově straně). Ani dost násilný happyend snímku příliš neubírá na jeho kvalitách. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Klasický a poctivý starý Hollywood, kde hrá príbeh prvé husle. Navyše je príjemne romanticky ladený. Tiež sa mi páčilo, ako bola dejová linka koncipovaná a predostretá divákovi, ako sa všetko pomaly a rozumne rozpletalo až do finále, ktoré si hádam ako jediné pýtalo trošku viac napätia. Nuž, niekedy dokáže tvrdohlavosť napáchať veľké škody a nebyť tej krásavice, tak neviem, neviem... Veľká spokojnosť. 75/100 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Využil som možnosť pozrieť si slávny western, ale moja spokojnosť je iba vlažná. Je to taká zdĺhavá dobytkárska road movie, v ktorej divák obdivuje viac valiace sa stádo dobytka, než klasické atribúty westernu. John Wayne bol ešte pomerne zachovalý, Montgomery Clift mu celkom úspešne sekundoval, Dimitri Tiomkinovi sa podarilo vsadiť do filmu známu pesničku. Potiaľ všetko dobré. Ale kam čert nemôže, tam režisér pošle ženu. Čím zmaril akúkoľvek šancu, aby som tento western mohol považovať za mimoriadny. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (20)

  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Chsiholm Trail", který napsal Borden Chase. (Hans.)
  • V roce 2012 vyhodnotil Americký filmový institut snímek 5. nejlepším westernem v historii. [Zdroj: afi.com] (vyfuk)
  • Během natáčení spousta lidí onemocněla nebo byla zraněna. Howard Hawks byl hospitalizován po kousnutí stonožkou, John Wayne chytil silnou rýmu, Joanne Dru si prošla chřipkou. (facojurka)

Reklama

Reklama