Reklama

Reklama

Osvětim - Březinka. Oldřich Stránský, vězeň číslo 168830

(TV film)
Dokumentární / Krátkometrážní
Česko, 2008, 21 min

Obsahy(1)

V Osvětimi fungovalo Krematorium I od srpna 1940. V létě 1941 dostal velitel tábora Rudolf Höß příkaz od Heinricha Himmlera vybudovat centrum masového vraždění Židů, Romů, asociálů a politických odpůrců. Účinky cyklonu B zde byly poprvé vyzkoušeny 3. září 1941 na 600 sovětských zajatcích a 250 polských vězních. K tomuto účelu byla postavena první plynová komora čistě pro vyhlazovací účely. Cyklon B byl do komory vhazován otvory ve stropě. Postupně ji nahradily plynové komory v Osvětimi – Březince. (Česká televize)

(více)

Recenze (5)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Home video z turistického centra Osvětim, kde marně mezi izraelskými vlajkami a blesky fotoaparátů hledáte příběh zmíněného vězně či nějakou důstojnost. Zdokumentování výpravy plzeňských studentů na tzv. Pochod živých a Izraelská show se vším všudy. Špatné, opravdu špatné, takto zmíněného cíle, tedy "informovat ty mladý", skutečně dosáhnout nelze. ()

patrikus 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co tento amatérský dokument dělal na ČT. Bez koncepce, bez scénáře, dramaturgicky absolutně nepřipraven. Neobvykle špatná kamera - nejhorší článek všeho. Takový paskvil si oběti holocaustu nezaslouží. Omlouvám se, ale dost mě to urazilo a jako mladého člověka mě to o ničem neinformovalo. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film bol vysielaný Českou televíziou v rámci tematických relácii k výročiu obeti holokaustu. Deň 27. január je Medzinárodným pamätným dňom obetí holokaustu, v tento deň bol Červenou armádou oslobodený nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Všetka česť ČT, ktorá v rámci tejto spomienky odvysielala 7 tématických relácii, na rozdiel od Slovenskej RTVS, ktorá neodvysielala ani jednu. A tak sme mohli v ČT vidieť filmy Deti Antonína Kalinu, Môj otec a jeho najobľúbenejšie koncentráky, Po holokauste, Helga L-520, Nočné vlaky do Košíc, Zlatí úhory a film, ktorý je z týchto filmov najslabší a absolútne špatne urobený Osvienčim - Brezinka. Oldřich Stránský, väzeň číslo 168830. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama