Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bezmála „švejkovský“, místy až bizarní příběh židovského mladíka, který musí před celým světem zapírat svou totožnost, se odehrává na řadě míst Evropy a odhaluje v celé hrůze nesmyslnost lidské netolerance, fanatismu, a války vůbec podle autobiografického románu S. Perela.

Salomon Perel se příliš neliší od svých součastníků, vlivem bouřlivé válečné doby jeho životní cesty dostávají nečekaný spád. Nejdříve s rodiči patřícími k německo-židovské komunitě utíká před hrozbami nacistů, pak se za letního táborového soustředění sám stává podezřelým politickým živlem. Po nečekaném útočném vpádu Němců na polské a ruské území je jejich zajatcem a tlumočníkem. Ironií osudu se ocitá v centru německé říše, kde prožívá první milostné vzplanutí k mladé Němce, ale vzápětí pocítí na vlastní kůži život obyvatel židovského gheta... (pstp)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (150)

Cimr 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiný válečný film. Měl by být mnohem známější, než je, protože veškeré patetické vojíny Ryany strká s přehledem do kapsy. Agnieszce Holland se podařilo senzačně odlehčit ono šílené téma, ale zároveň ho nezlehčit, ba naopak - zapůsobit zdrcujícím způsobem na divákovy city. Napadá mě srovnání jen s jedním filmem - Život je krásný Roberta Benigniho. U něj mě taky střídavě mrazilo a střídavě jsem se musel smát. Zobrazené události jsou tak paradoxní, bizarní, groteskní, že se člověku skoro nechce věřit, že jsou založeny na realitě. A co musím speciálně ocenit, je výkon Marca Hofschneidera. Na svůj věk a vzhledem k tomu, co je nucen před kamerou dělat (výbuchy pláče, úplná nahota) je zcela suverénní a přesvědčivý. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Evropa, Evropa je dokonalou ukázkou lidského boje o přežití (podobně jako např. Nabarvené ptáče) a také zfanatizované společnosti Třetí říše. Zároveň v sobě ukrývá složitou otázku, kam až je člověk ochoten zajít proto, aby přežil... Z mého pohledu se jedná o nejsilnější a filmařsky nejvyspělejší film Agnieszky Holland. V hlavní roli Salomona Perela (ten skutečný se objeví jen na krátký okamžik ve finále) se představil výborný Marco Hofschneider, který celý film táhne od začátku do konce. Vyzdvihnout lze režii samotné Hollandové, skvělý scénář, ve kterém nic neruší ani nepřebývá, a také všechna ostatní řemesla od kamery a zvuku přes výpravu a kostýmy až po hudbu Zbigniewa Preisnera. Evropa, Evropa je vynikající film, který by se měl povinně promítat na hodinách dějepisu. Obraz války a s ní spojené lidské existence bojující o život totiž přibližuje neuvěřitelně poutavě i pravdivě. ()

Reklama

Havenohome 

všechny recenze uživatele

Tento film rehabilitoval Hollandovú v mojich očiach. Po Jánošíkovi a Úplnom zatmení už som nemal žiadne očakávania. Po zhliadnutí filmu musím povedať, že sa režisérka stáva predmetom môjho záujmu. Evropa Evropa je pre mňa v pozitívnom slova zmysle skutočne ukážkový životopisný a historický film. Ten film je tragikomický, ale nie v našom otravnom česko-slovenskom podaní. Je to ostrá tragikomika, kde sa ide na dno ako v humorných, tak aj vo vážnych momentoch. Scenáristicky to je navyše veľmi dobre vymotivované a vyrozprávané, takže nemáte problém uveriť všetkým divokým zvratom. Je to trocha taký stredoeurópsky Forest Gump v zajatí boľševizmu a fašizmu. Tento veľmi zábavný film dokáže príťažlivým spôsobom prezentovať zložitú a obohratú tému druhej svetovej vojny a nijako neobrusuje hrany krutých momentov. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Nebyť faktu, že ide o sfilmovaný skutočný životný príbeh nemecko-poľského Žida Sallyho, divák by neveril, že niekto mohol takýmto spôsobom za vojny prežívať. Chvíľami som mal dojem, že ide o európskeho inteligentnejšieho a mladšieho Forresta Gumpa, ktorý bol raz tam a inokedy inde a stretával rôzne osobnosti, pričom neustále musel hrať veľmi nebezpečnú hru o vlastný život. Hollandovej film akoby redefinoval pojem hrdina, pričom sám divák si pri sledovaní Sallyho rozhodnutí v tých najťažších chvíľach uvedomuje, že zrejme by sa zachoval presne tak isto. Je vôbec možné, ak je vám život drahý, uvažovať inak? Existuje snáď nejaká vyššia morálna moc, ktorá by takéto správanie dokázala odsúdiť? Ak by sa o to snažili nejakí politici či sudcovia z tepla vlastných kancelárií, pôsobilo by to groteskne. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

film se silným příběhem, ale je bohužel natočen na můj vkus příliš tuctově a dost je na režisérské práci vidět ženská ruka, která mi do válečného filmu moc nesedla. Občasné art prvky mi přišly spíš ke smíchu, ale aspoň nějaké to zpestření. Je však dostatečně poučný pro neznalé historie 2.světové války, či pro ty, které se učili dějepis ještě za komunismu. Určitě lepší 3hvězdy. [ PŘÍBĚH: 3 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Film byl natočen podle skutečné události. (Kulmon)
  • Skutečný Salomon Perel se objevuje na konci filmu. (Kulmon)
  • Ve filmu se říká, že se Salomon Perel narodil ve stejný den jako Hitler, tedy 20. dubna. Ve skutečnosti se narodil o den později 21. dubna. (Kulmon)

Reklama

Reklama