Reklama

Reklama

Dívka v řece: Cena odpuštění

  • Pákistán A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Dokumentární / Krátkometrážní
Pákistán, 2015, 40 min

VOD (1)

Obsahy(1)

V Pákistánu se více než tisíc žen ročně stane obětí vraždy proto, že údajně pošpinily rodinnou "čest". Příbuzní jsou pak často nuceni odpustit agresorům a zprostit je viny, což útočníkům umožní opětovný návrat do společnosti. Tento oscarový dokument, vyprávěný optikou milostného příběhu, odkrývá rozpory mezi moderní dobou a pákistánskými tradicemi. Průkopnický snímek režisérky Sharmeen Obaid-Chinoyové (autorky oscarového dokumentu Zachovat si tvář) sleduje osudy pákistánské dívky Saby, kterou se ve jménu cti pokusila zavraždit její vlastní rodina. Dokumentární film zkoumá nejen složité problémy, kterým dnes musí čelit pákistánské ženy, ale také rozporuplné interpretace ženských práv a rodinné cti i tlak na to odpustit příbuzným jejich zločiny. Režisérka v něm zachycuje dramatickou cestu odvážné mladé ženy, která bojuje za svůj život, důstojnost a spravedlnost. (HBO Europe)

(více)

Recenze (12)

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Vyjebaný pákistánský soudní systém v kombinaci s koránem. Co z toho vzejde ? Například to, že když Vás fotřík se strejdou chtějí zastřelit a odhodit do řeky, ale vy zázrakem přežijete, pořád tito lidé mohou být osvobozeni, pokud jim před soudem odpustíte. Nekompromisní a krutý příběh jedné pákistánské dívky, která bojuje za svou důstojnost. Za zmínku stojí i mrazivá otcova výpověď, který svého činu nelituje, ba naopak. Stojí si za tím, že udělal správnou věc, protože šlo o otázku cti. Musím jen podotknout, že jsem rád, že žiju v zemi v jaké žiju. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Stačí si uvedomiť oficiálny názov štátu: Pakistanská islamská džamahírija (republika) a je jasné, kde sa človek nachádza. V štáte ovládanom náboženstvom. Ten, prostredníctvom náboženských vodcov (v islame bradatí, zachmúrení muži v dlhých rúchach), vydáva morálne príkazy cez kázne v mešitách, islamských školách a publikácie, písané červíčkovitým arabským písmom. Často perverzné morálno náboženské pravidlá zasahujú do každodenného života. Islam ovplyvňuje i právny systém. Tradície majú vplyv na reálny výkon spravodlivosti. Nečudo, že súry Koránu si patriarchálny systém vykladá výlučne v svoj prospech. Ukryje sa tam hravo právo na bránenie cti. Jeho obsahom je legálne umožnená vražda rodinnej príslušníčky, ak sa táto dopustí škvrnky na rodinnom štíte. Dcéry musia bezpodmienečne počúvať rodičov, i pri výbere manžela. Kdeže vlastné rozhodovanie, kdeže láska. Racionálny výber rodičmi rozhoduje. Ak sa niektorá vzoprie, skončí zavraždená a utopená ako nepotrebné šťeňa v rieke. Dokument ukazuje osudy jednej z nešťastníc, ktorej sa podarilo z rieky vyplávať. Jej následný márny boj za spravodlivé potrestanie vrahov (vlastného otca a strýka), naráža na patriarchálne tradície, vplyv komunity. Súdny proces regulujú pravidlá vzájomného odpustenia, založeného na "vnútro-náboženskej tolerancii" a schopnosti odpúšťať neodpustiteľné. V zásade však ide aj pri súdnej výpovedi ženskej obete o dominujúcu silu patriarchátu - rozhodujúcu kartu toho, ako bude jej výpoveď znieť, drží v rukách najstarší žijúci mužský člen jej novej rodiny. Dokument samotný je štandardným spracovaním kauzy, filmárky neohuruje, spolieha sa na silu výpovede. Čo sa mu aj podarilo - získal Oscara za najlepší krátkometrážny dokument (hoci ide o strednometrážny). ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

5* Tomuhle dokumentu nejde dát méně hvězd a sugestivně ukazuje jakou bezmoc přináší systémy. kde hraje velký vliv náboženství a hluboce zakořeněné předpotopní hodnoty než zdravý rozum a právní řád. Hodnota lidského života (v tomto případě ženského) je bezvýznamná, když je v sázce "čest". Změna je v nedohlednu, tak buďme rádi za to, kde žijeme. Dokument HBO jsem si našel tady. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 3 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 0 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hnusný, odporný. Je nechutný že země, ve který je žena vnímána jako nic je vůbec v OSN. Ne, ne tohle je nikdy neuznám jako nějakou tradici, vůbec nepadá do úvahy. Jsem v šoku, že vlastní táta se pokus brutálně zabít svou dceru , protože se zamilovala a za to se stane váženým sousedem ? No ve mně se to vaří já občas nevěřil vlastním uším, co jsem slyšel od toho fotra za odporný myšlenky. Doufám, že ta německá píča jemu a tisícům pdobných "chudáčků"udělí azyl, dá velký dávky a dodá že musíme respektovat jejich tradice. Strašný jaký mají ženy postavení v některých zemích, jediný světýlko v tunelu jsou ty výpovědi pravníka a policajta, snad bude takových mužů v Pakistánu a dalších zemích přibývat víc a taky bude víc statečných žen jako Saba, která se o tu hrůzu, která se jí stala podělila s celým světem a rovněž velký dík Sharmeen Obaid-Chinoy, že tohle natočila, kéž by tohle vidělo co nejvíc lidí na světě. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Muslimské země jsem navštívil několikrát a nikdy jsem nikde neměl téměř žádný problém (kromě jejich otravného způsobu nabízení zboží). Nějak mi nevadí – ovšem v jejich zemích. V žádném případě je nechci v naší republice a nesouhlasím s tím, aby docházelo k obohacování Evropy. Jejich zvyky i mentalita jsou naprosto odlišné od těch našich, středověké návyky jsou v dnešní době neakceptovatelné a tenhle dokument to jen dokazuje. Pokusili se jí zabít, musela jim odpustit pro blaho komunity – jinak by to mohla pocítit hněv i její nová rodina…Kde to jsme? Tohle určitě v ČR nechceme! Ten její právník byl pravděpodobně vyměněný, protože by jí dokázal ukecat, aby jim neodpustila. A polda měl správné jméno, pro ně typické, ale vypadal jako správný týpek a musel jsem s ním souhlasit… ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama