Reklama

Reklama

Píše se rok 1883. V Singapuru kotví loď Batavia Queen a kapitán Chris Hanson očekává za úsvitu pasažéry, které má dovézt do přístavu Krakatoa, ležícím mezi Jávou a Sumatrou. Jako první přichází na palubu půvabná Laura, s níž kapitána pojí dávné tajemství, a postupně se dostaví další cestující, kteří tvoří velmi pestrou společnost. Patří k nim zpěvačka z nočního klubu Charley a její surový a věčně opilý milenec Connerly, vědec Rigby a dvojice dobrodruhů – otec a syn Borgheseovi, čtveřice půvabných Japonek a posléze se přidává i skupina vězňů v okovech, kteří mají být vysazeni na ostrově Madura. Loď vypluje k místu, kde se schyluje k ničivé přírodní explozi, jež se stane jedním z nejstrašnějších sopečných výbuchů v lidských dějinách… (HBO Europe)

(více)

Recenze (23)

Han22 

všechny recenze uživatele

Katastrofický film, který by se spíše líbil mému bráchovi, než mě a předzvěst podobných filmů v sedmdesátkách. Tenhle je ozvláštněný tím, že se jedná o mix s historicko-dobrodružným filmem z námořní lodi, jinak je ale všechno podle klasických šablon. Přemrštěná stopáž ve které je minimálně hodina zabitá seznamováním s ne příliš zajímavými postavami, drobné problémy (vzpoura vězňů, neovladatelný balon, batyskaf kterému dochází kyslík) a katastrofa udeří naplno až ve finále. Dílčí scény jsou fajn (bombardování žhavými kusy lávy, finální vlna řítící se na pevninu), jenže přitom u toho pochybujete o zdravém rozumu postav - když hrdinové kličkují minimální rychlostí mezi skalami bombardováni lávou, nebo když lidi na ostrově během tsunami vesele pobíhají venku. 3*, viděl jsem lepší i horší podobné filmy ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,KRAKATOA JE SUD S PRACHOM A CELÝ REŤAZEC OSTROVOV JE ZÁPALNÁ ŠNÚRA." __ Tradičná hollywoodska schéma. Prvá hodina slúži na zoznamovanie s postavami, rysujú sa charaktery, no keďže to ale vlastne nikam nevedie, je to zbytočné a tým pádom aj značne nudné. Ďalšia hodina sa začína veľmi štýlovým príchodom na ostrov Krakatoa (žltý opar) a nasleduje priam verneovské dobrodružstvo - potápanie sa za vrakom s pokladom, let balóna takmer do krátera sopky, vzbura väzňov a samozrejme obrovská explózia a boj o záchranu. Sopke pritom začne harašiť tak 3/4 hodinu pred koncom a aj napriek dnes už samozrejme skôr pousmiatia hodných niektorých trikov sa ponúka celkom príjemné prestavenie. Čiže, prvá polovica za 2*, druhá za 4*, to sa rovná poctivé 3*. (33. hodnotenie, 2. komentár k filmu) ()

Reklama

BlueNeon81 

všechny recenze uživatele

Veľmi zvláštny film o ničom a o všetkom. Tvorcovia nejak nemali jasno, akým smerom sa má film uberať. Namiesto toho sa v prvej polovici staneme svedkami multižánrovej prehliadky a potom v druhej polovici sa film hraje na niečo, na čo ani nemá. Dobre ozvučená slučka výbuchu sopky už bola ku koncu veľmi otravná. A navyše je to až príliš televízne a tvorcovsky lacné na to, že bol film natočený na 70mm (!) formát. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

První hodinu klidně vynechte. Mihnou se tam pouze: mužný, námořnický vous Maximiliana Schella, několik domorodých krasavic, jedna velice průměrná blondýna a jedna ztepilá bruneta s pěkně upravenými vlasy. To je málo na tak dlouhou dobu. Pak už je to lepší - vcelku zajímavá, ale na dnešní dobu již dosti vyčichlá akce a jeden pěkný výbuch s následnou tsunami na závěr... ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Filmu chvíľu trvá, než sa dostane do prevádzkovej teploty, ale po tom už fičí, tak ako sa na správny dobrodružný film patrí. Viacero poprepájaných liniek vytvára dramaticko-katastrofickú atmosféru, ktorú si snaží držať až do konca, aj vďaka na tú dobu zaujímavými efektami. Nie všetko mu vychádza, chýbajú nejaké tie hviezdy v hl. roliach, aj stopáž mohla byť o pol hodinu kratšia. A ako čítam, nie som sám, komu tento námet pripomínal dobrodružné verneovky. To je aspoň pre mňa hlavná devíza snímku. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Krakatoa byla ve skutečnosti na západ od Jávy. Producenti se dozvěděli o geografické chybě až poté, co byly připraveny všechny reklamní a propagační materiály. Chyba byla ponechána z důvodu příliš vysokých potenciálních nákladů plynoucích z předělání materiálů a posunutí premiéry. (Kubaaa97)
  • Během natáčení kamery Cinerama vydávaly tolik hluku, že přehlušily dialogy. Všechny dialogy namluvené ve filmu tak musely být znovu nahrány v postprodukci. (Kubaaa97)
  • Když z lodi vzlétne balón, není připoutaný lanem k palubě, proto by ho nebylo možné nasměrovat zpět. Motor by byl pro řízení balónu zcela zbytečný, protože by neexistoval způsob, jak jej otočit do opačného směru. (Marek06)

Reklama

Reklama