Reklama

Reklama

Mít a nemít

  • USA To Have and Have Not (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

V tomto filmu spolu poprvé hráli Humphrey Bogart a debutující 19letá Lauren Bacallová. Životem znavený Harry Morgan v žádném případě nemá zájem pomáhat francouzským odbojářům, ale mění názor, když se svůdná kráska Marie zeptá Nemá někdo zápalku? Rozvíjí se příběh plný vášně s množstvím zápletek a duchaplného humoru. Inteligentní scénář Williama Faulknera a Julese Furthmana režírovaný Howardem Hawksem značně připomíná Casablancu: francouzští odbojáři, bluesový klavírista (Hoogy Carmichael) a bar Martinique a nad tím vším milostný příběh v podání Bogarta a Bacallové. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (76)

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Jak říká klasik, příběh je chabej jak k smrti vyčerpanej a vyzvoněnej telefon. Chybí mu ta správná gradace, která je nejlepší ingrediencí v této diskuzi tolikrát zmiňované Casablancy. Ale Hawksova režijní ruka je pevná a dovede ukočírovat i špatný scénář. Atmosféra válečného Martiniku je velmi příjemná i s dokonalou hudbou. Ale hlavně, lepší filmový pár než Bogarta a Bacallovou byste pohledali (a nenašli). Dokázali to už v Hlubokém spánku a dokázali to i teď. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetla, tedy se nekoná žádné srovnávání, tudíž u mě bez zklamání. Sledovat Bogarta mě baví čím dál tím víc a zejména v případě, kdy má po boku Lauren Bacall. Oba mají zvláštní, přitom velice silné charisma, jakési osobní kouzlo a dohromady jim to úžasně ladí. Alkoholik Eddie v podání Brennana mě pobavil a nemohu nezmínit Carmichaela, za klavírem naprostá jednička. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přišlo někomu stejně jako mě, že jde o nepřímé pokračování Casablanci? Prostě si nemohu pomoci. Jiná, i když poměrně podobná žena. Stejná tvář hrdiny a podobné zvyky. Vše v podobném prostředí a atmosféře. Ať tak či onak, film není špatný, ale i ke kvalitám "casi" mu něco chybí. Dvojice Bogart + Bacall se příjemně doplňují, ale raději bych po boku Humphreye viděl jiný typ ženy (trochu krásnější aspoň). Howard Hawks je skvělý režisér, který prakticky neumí točit špatné snímky, ale někdy by mu měl scénář pomoci trochu zhustit příběh a děj, protože i přes poměrně krátkou délku se ve filmu neděje nic převratného. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Bogie a Bacall po prvý raz spolu! Príjemný koktejl Casablancy a neskoršieho Key Larga. Bogart sťa Kapitán Morgan je štandardne výborný a debutujúca Bacallová si to rozkošne užíva... a že im to spolu parádne iskrí (čo v súkromí končí svadbou a stále je to ešte len predohrou ku kultovému Hlbokému spánku). Uhladená noirová kamera s pekným nasvietením či Waxmanova hudba hrajú pri nich dvoch len druhé husle. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Hawks znásilnil Casablancu a k tomu naprosto změnil Hemingwayúv příběh, ale proč mu to mít za zlé? Pouze se svezl na vlně. Bogart je stále jako Rick Blaine skvěle břitký a cynický, ale nudnou Bergmanovou vyměnili za Lauren Becall, která má kouzlo a s Bogartem byli na stejný vlně nejen ve filmu, ale i životě. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Když Howard Hawks objevil Lauren Bacall, dal jí na výběr pracovat buď s Cary Grantem nebo Humphrey Bogartem. Lákalo jí pracovat s Grantem. Hawks jí však nakonec obsadil s Bogartem, a tak začala jedna z největších romancí Hollywoodu. (Mol)
  • Scéna natočená pro závěr filmu byla nakonec vystřižena a použita ve filmu Key Largo (1948). (Witta)
  • Lauren Bacallová ve filmu nezpívá. Problém byl v tom, že měla tak hluboký hlas, že nebylo možné najít vhodnou zpěvačku. Vše se nakonec vyřešilo tím, že písničku nazpíval muž - Andy Williams. (Sinecod)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama