Black Scorpion, The

Horor / Sci-Fi

USA, 1957, 88 min

Edward Ludwig

Plakátové.info: NESTYĎTE SE KŘIČET HRŮZOU! POMÁHÁ TO UVOLŇOVAT NAPĚTÍ!!!____Rozhodně jde o nadprůměrný monster-movie své doby. Nešetřilo se na mexických reáliích, ale hlavně na většině trikových sekvencí, i když ty jsou, pravda, kolísavé úrovně. Ataky obřích škorpionů jsou téměř dokonalé díky skvělé stop-motion animaci, za kterou stál trikový pojem své doby - Willis O’Brien (podílel se i na ´King Kong´ a nejpozoruhodnějším trikovém snímku té doby - ´Mighty Joe Young´) a za které by se nemusel stydět ani Ray Harryhausen. Pookénkově snímané pohyby modýlků škorpionů jsou pečlivě nastudované a přirozené a jejich interakce s okolím téměř bezchybná. Horší je to s předními projekcemi, které jsou často s prosvítajícími těly škorpionů k uzoufání. Jinak dějově nic mimořádného, přesně podle zažitého vzorce – skryté napětí + bezprostřední ohrožení + ženský prvek + finální zúčtování, ale o zapamatování hodné scény tu nouze není. Rozhodně nejroztomilejší sekvencí filmu je průzkum monster jeskyně. Desetimetroví červi s vidlicovými pažemi se tam perou se škorpiony, hlavní kápo škorpíků umravňuje bodákem své souputníky a Juanita – chlapce, který se tajně vecpal do výpravy 2 průzkumníků – honí po jeskyni jakési přerostlé klíště.___NEJLEPŠÍ SCÉNA: určitě finální zúčtování na fotbalovém stadiónu, kde si to obří škorpík rozdává s tanky, helikoptérou a K.O. dostane až po zásahu elektrickým proudem.___HLÁŠKA FILMU: „Uvidíme se na stadionu. Přijeďte tam i s tou zbraní.“ – „Doufám, že to je zbraň, protože zatím jedinou naší zbraní jsou modlitby.“(31.5.2008)

• Tsunami_X

Povinnost pro všechny milovníky osmého divu světa z třicátých let. Tenhle monster kousek doplácí na zatraceně velkou proměnlivost kvality triků (problémy s rozpočtem), málo charismatické béčkáře v hlavních úlohách (televizní nicky a nesympatický mexický stuff) a nulový počet zapamatovatelných scén. Útok na vlak a orgie na stadiónu jsou sice fajn, ale v rámci žánru/rozpočtu/doby to je jen velká šeď.(13.12.2006)

Parádní filmová práce. Jen škoda že samotní škorpioni mi přišly až moc v pozadí, sice se tu objevují ke konci častěji ale není to nic extra. Je to poměrně škoda protože sranda začne právě když se objeví, navíc se parádně hejbou a přišly mi bez chyby, navíc jejich sliny byly parádní. Ale i tak i když se objevují škorpioni jednou za čas, tak jsem se i tak bavil, třeba scéna kde hlavní hrdinové najdou policejní auto byla parádně natočená, film nepostrádal nic co od takového filmu čekat. Vlaková scéna byla též bez chyby. Příjemné béčko. S parádní Stop motion škorpíkama.(10.3.2012)