Adaptace s hezkou výpravou, s podmanivou hudbou Johna Williamse, ale s typově velmi nevhodně obsazenou ústřední dvojicí. Nikdy bych nevěřila, že mi postava Edwarda Rochestera může otrávit večer.(22.6.2010)
Rozhodovala jsem se mezi dvěma až třemi hvězdičkami, je to asi tak 50 %. Nakonec jsem dala jen dvě. Dva dobří herci byli špatně vybráni pro své role. George C. Scott rozhodně v době, kdy hrál Rochestera nevypadal na 38 let (v té době mu bylo 43 let, ale vypadal ještě na víc), Susannah York zas byla spíše typ dámy a ne obyčejné Jany. Prostě to nějak nefungovalo.
Film má ale jeden velký klad - nádhernou hudbu a pěkné scenérie.(25.2.2007)
Nejdřív jsem si musela zvykat na obsazení dvou hlavních rolí, ale v průběhu filmu se mi to jaksi promněnilo a začali se mi spolu líbit:-) A tak by to mělo být, pokud je film vydařený. Taková ta klasická "románovka" z romantické anglické krajiny. Takže pěkné.(4.9.2011)
No, George C. Scott možná není Rochester úplně podle mých představ, ale i tak musím hodnotit kladně. Tahle verze je totiž sympatická tím, že se nesnaží být otrockou adaptací knihy, ale samostatně fungujícím, originálním filmem, což se povedlo překvapivě dobře. Obzvlášť oceňuju způsob, jakým se tvůrci vypořádali s dětstvím hlavní hrdinky. Vynechat tetu Reedovou i její otravné děti a začít rovnou Janiným příjezdem na Lowood byl moc dobrý nápad.(11.11.2010)