Reklama

Reklama

Naušika z Větrného údolí

  • Japonsko Kaze no tani no Nausicaa (více)
Trailer

Obsahy(1)

KAZE NO TANI NO NAUSHIKA (Naushika z Údolí větru) je prvním ryze autorským filmem známého japonského režiséra animovaných filmů Hayao Miyazakiho. Děj se odehrává dlouho po velké katastrofě, nazývané Sedm ohnivých dnů, jež prakticky smetla celou tehdejší civilizaci. Lidé nyní žijí jen na několika málo místech (v knížectvích), která ještě odolávají rozšiřování tzv. Pustiny. I v takto vyhrocených podmínkách si tato lidská společenství spíše konkurují, než aby si navzájem vypomáhala. Na filmu, jehož hlavní hrdinkou je mladá dívka, je rovněž patrný silný ekologický podtext. Oba tyto atributy jsou, spolu s výborným technickým zpracováním, pro Miyazakiho filmy typické. (dbt)

(více)

Recenze (392)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Na své výpravě do minulosti studia Ghibli jsem se vydal do vzdálené budoucnosti jménem "postapo", ve které se odehrává příběh princezny Naušiky z Údolí Větru. Originalita prostředí a běhu světa, která je Miyazakimu tak vlastní, tu byla už tenkrát, a stejně tak tu byla i výborná hudba pana Fujisawy aka Hisaishiho. Jde přitom o - možná krom Mononoke - "nejzelenější" film páně Miyazakiho, který je - opět stejně jako Mono - poměrně dost drsný a naopak poměrně málo dětský. Vlastně bych docela váhal, kdybych měl říct, jak starému dítěti bych Naušiku pustil. To ale nic nemění na tom, že to má spád, sílu a kouzlo, a že i když cítím v příběhu ještě pár nevyladěných míst, s klidem můžu dát 90%. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby Celosvetovo $4,678,771║ Ohromujúca Fantasy! Hayao Miyazaki ma týmto počinom naprosto ohromil, príbeh v spojení s krásnou animáciou na čele s "charizmatickou" princeznou Naushika je vo svojej podobe veľká dobrodružná jazda vo postkatastrofickom svete, ktorý si zamilujete. Pre mňa najlepšie Miyazakiho dielo a jedným slovom rozprávka čo vyráža dych, všetko čo vytvoril v tomto diele som zhltol ako malinu, toto mu vo všetkým smeroch až neskutočne vyšlo. /100%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hayao Miyazaki .. Tady se maestro ještě zahříval a tímto vlažným dílkem mě prostě neohřál. Nehostinné, divácky odtažité prostředí vybafne hned v úvodu a ta odtažitost mě neopustila po téměř celou stopáž, kdy jsem měl problém ke snímku přilnout a přesvědčivě se oddat vyprávění. Pořád to něco kazilo. Navíc mi Naushika neseděla ani obsahově, přišla mi dost poslepovaná z cizích motivů a příběh - proekologická pohádka, kde jedovaté rostliny a hnusný, přerostlý hmyz válčí s lidmi o nadvládu na planetě - není záchrana. Příjezd mistra Yupa do Údolí evokuje příjezd Gandalfa do Kraje, vše pohlcující Pustina dá zase vzpomenout na Nicotu z Nekonečného příběhu. Nesmím opomenout ani lišverku, jakéhosi pokémona, která je však možná jeho předchůdcem, co já vím. Dlouho jsem postrádal další Miyazakiho trademark, nějakého mladého parťáka k téměř všehoschopné princezně, aby jí pomohl z největších průserů, no dočkal jsem, jen až po více než hodině. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hodně se mi líbil svět, ve kterém se film odehrával. Lidé byli oblečení dle středověké módy, ale měli tanky, plamenomety a obří letadla. Boje mezi lidskými frakcemi mě moc nezajímaly. Bavily mě výpravy Naušiky do tajemné Pustiny. Obří Ohmu budí respekt i v dnešní době a oceňoval jsem mystický nádech s hmyzem spojený. Taky se mi líbilo, že se Naušika snažila všechny usmířit a chápala ekosystém světa. Finále je fakt epické. Miluju japonskou posedlost obřími potvorami a Boží bojovník mě nadchnul. Ke konci jsem byl opravdu dojat. Jen mě hodně překvapilo množství záběrů pod sukýnku hlavní hrdinky na holý zadek. Přišlo mi to trochu perverzní, ale je to holt japonsko. P.S. tak jsem byl opraven a nosí tělové legíny, nebo co. :) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Kouzelný Miyazaki už v začátcích věděl, jak diváka zaujmout i dojmout. Motiv "chlapec a dívka zachraňují svět" je sice ještě nedořečený, ale dobrodružně ekologické motivy, později rozvedené v Laputě nebo v Mononoke, fungovaly už tady. Jediným zaváháním je příliš rozvláčná pasáž otevřené války, ve zbytku jsem se nechal vtáhnout do neodolatelného světa Ohmu, Pustiny a krásných podzemních jeskyní. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Počas Siedmich dní ohňa zmietli Obrovskí bojovníci z povrchu zeme industriálnu civilizáciu. Tisíc rokov po tejto apokalypse je svet zamorený Morom rozkladu - toxickými plynmi a znečistenou vodou. Zvyšky ľudstva prežívajú v niekoľkých kráľovstvách neustále ohrozovaných rozširovaním Mora. Skutočným vládcom zeme je gigantický hmyz zvaný Ohmovia, ktorí tiež ľudom nerobia radosť. Poslednou nádejou ľudstva je stará legenda o modrej bytosti ktorá zostúpi z neba na zlatú lúku a vyjedná s Ohmami mier. Nausicaa je príbehom (ako to už u Miyazakiho býva) mladého dievčaťa, ktoré sa snaží zachrániť svoj ľud pred Ohmami, znepriatelenými kráľovstvami Pejite a Tolmekia a rozširovaním Mora. Je zvláštne, ako veľmi Nausicaa vybocuje z Myiazakiho tvorby. Pokiaľ väčšina z jeho filmov postráda výraznú epiku (výnimkou je Mononoke Hime a Kurenai no Buta) a kladie dôraz skôr na nedramatický sled fantazijných udalostí, u Nausiky je to presne naopak. Od začiatku do konca sa dozvedáme co sa to vlastne ľudstvu stalo a prečo ich Ohmovia nemajú radi. Myiazaki radí fantastické retrospektívy aby osvetlil konanie hlavnej hrdinky. A koniec sa svojou dramatičnosťou vyrovná záveru Mononoke Hime. O výtvarnej stránke sa netreba ani zmieňovať, podobne ako všetky ostatné snímky od pána režiséra je úchvatná. Čo sa mi veľmi páčilo bola funkčná hudba od Hisashiho v akčných ale i neakčných scénach. O niektorých filmoch od ich začiatku viem, že ich budem milovať. Tak to bolo i s Nausicou, ktorá má plné právo sedieť ako kráľovná vedľa kráľa animákov - jej mladšej sestry Mononoke Hime. 10/10 ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Celosvětově divácky úspěšný film. Postkatastrofické ekologické anime významného japonského režiséra Miyazakiho. Netradiční animovaná pohádka se stává postupem času stále složitější a komplikovanější. Létající princezna Naušika se snaží chránit svůj lid před obřím hmyzem, cizími válečníky a znečištěním životního prostředí... Přes zajímavé výtvarné pojetí a spoustu nápadů nejde o můj šálek kávy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=7wSba9hwCaU ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hayao Miyazaki nebyl začátečník, ani když začátečník byl. I tohle možná maličko okatě moralizuje, stejně jako jeho novější filmy, ale přesto tu je něco, co vás prostě vtáhne. PS: Už je mi jasné, na co se Cameron koukal desetkrát denně při psaní scénáře Avatara. Ne že bych s tím měl problém. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nakonec to byl přece jenom velmi pěkný film. Ze začátku mne moc nezaujal, neměla jsem chuť na poučování "obor ekologie", ale pak si mne kdesi, v nějakém bodu, film získal a já doufala, že bude ještě chvíli trvat. V tomto případě mě Mijazakiho fantazie a schopnost utvořit příběh nezklamala. Neholduju filmům s ekologickým podtextem, ale tenhle jako jediný bych si pustila klidně znovu. Jediné, co mě trošku zklamalo, byl hudební doprovod - nevýrazný, nemasný-neslaný, snad jen v jediné chvíli mi tam pasoval (ve smyslu "Ano, sem se nic jiného opravdu nehodí"), přesto to filmu neubralo na kráse. EDIT. 28. 1. 2017 - je zajímavé, jak se člověku mění vkus. Po téměř sedmi letech jsem na filmě byla v kině a nejvíc si nakonec užila hudební doprovod, který od Hisaišiho považuji za jeden z nejlepších. Naopak samotný film mi přišel možná až moc zdlouhavý, nedokázala jsem udržet pozornost, a tak z původních 5* snižuji na 4*. Něco mi tam na to plné hodnocení chybělo. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Miyazaki je skutečný vizionář. Jeho svět budoucnosti působí dokonale přesvědčivě, pochmurné barvy "pustiny", vybledlé odstiny neobydlené pouště a podivných skalistých útvarů i přívětivá Zeleň Větrného údolí. Vše působí naprosto živě, včetně animace samotných postaviček, a mohutní Ohmu, ohromující svojí majestátností, zuřivostí i moudrostí.Dojem jen občas kazí mírně sekaná animace, tím spíš v záběrech, kde část sekaná je a část ne. Neviděl sem od mistra žádný jeho další film (zatím), ale pochybuju, že by některý mohl být horší, což ovšem rozhodně není urážka, protože Naushika nasadila Laťku opravdu HODNĚ VYSOKO. 5 hvězdiček je v tomto případě povinné minimum... P.S. připadá vám taky, že spousta obrázků z fotogalerie ve filmu vůbec nebyla? ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní příběh, ale do prvotřídní kvality Princezny Mononoke tomu přeci jen ještě něco chybí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Naušika byla první ze série velkofilmů, které Miyazakiho proslavily po celém světě, ale shodou okolností jsem se k němu dostal až jako k poslednímu - tudíž v době, kdy už jsem důkladně poznal jeho rukopis, výtvarný styl a způsob vyprávění, takže mě nemohl ničím překvapit. Je to určitě velkoryse zkonstruovaný obraz alternativního světa a lze obdivovat režisérovu fantazii, ale zároveň tomu schází větší plasticita postav, propracovanější myšlenkový svět, protože tyhle zjednodušené ekoaktivistické představy jako by vypadly z dílny Greenpeace včetně té mytologie a la "bohyně Gaia". Po výtvarné stránce se Miyazaki opakuje a podobně jako kdysi Disney vlastně vytváří na své postavy jakousi šablonu. S postavami jsem se nedokázal nijak ztotožnit právě proto, že byly tak ploché. V téhle fázi své tvorby ještě Miyazaki škatulkoval své hrdiny na výrazné klaďasy a podlé zlosyny podle černobílého vidění béčkových filmů. Takhle jednoduše pojatá moralita na mě zkrátka nefunguje. Celkový dojem: 55 %. ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Spolu s Cestou do fantazie a je to můj absolutní top Miyazakiho filmů. Opravdu krásný příběh, který dokáže dojmout. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrá vojnovo ladená animovaná dobrodružná fantasy dráma od Hayao Miyazakiho. Má vydarený príbeh odohrávajúci sa dávno po mimoriadne ničivej vojne, ktorá takmer úplne zničila ľudstvo a zároveň vytvorila rozsiahle toxické oblasti, ktoré zamorili väčšinu povrchu, kde ľudia žiť nedokážu, ale darí sa v nich obrovskému hmyzu. Princezná Naushika robí všetko preto, aby ľudia s prírodou konečne žili v harmónii, lenže druhé kráľovstvo má svoje vlastné plány, ktoré môžu spôsobiť definitívny zánik života a tak ich musí princezná zastaviť. Spracovanie sa mi páči, ale dalo sa z toho získať ešte o niečo viac. Zápletka už na prvý pohľad pôsobí výborne a pritom aj pomerne originálne, pričom ponúka veľký potenciál pre výnimočné dielo, čo sa síce úplne nepodarilo, ale aj tak som s výsledkom dosť spokojný. Hlavne by to chcelo trochu temnejšie prevedenie, toto je predsa len určené aj tým deťom, takže je to miestami také trochu naivné, ale inak je to dejovo väčšinu času nadmieru zaujímavé, aj keď v strednej fáze to predsa len trochu upadne, nájde sa tu plno skvelých prvkov a myšlienok, sadol mi ten militaristický štýl, ktorý v podobných filmoch vždy ocením a filmu nechýba ani výborné finále, tá záverečná fáza sa mi veľmi páčila. Určte musím spomenúť aj tento zaujímavý žánrový mix, keďže tých výrazných žánrov je tu plno, pričom všetky sami o sebe fungujú veľmi dobre, dokonca aj akčný, keďže aj akčné sekvencie sú dostatočne zaujímavé, ale osobne by som predsa len trochu viac ocenil väčší dôraz na sci-fi a postapokalyptický na úkor fantasy a dobrodružného, vtedy by mi to vyhovovalo viac. A trochu sklamú aj postavy, princezná Naushika a záporáci sú bez problémov, ale chcelo by to aj nejaké zaujímavé vedľajšie postavy, tých tu bolo veľmi málo. A čo sa týka animácie, vek na tom síce vidno, ale s tým nemám problém, tento štýl mi vyhovuje a miestami to dokáže strhnúť aj po tejto stránke. Takže Naushika z veterného údolia mala potenciál byť jedným z najlepších anime vôbec, čo sa síce nestalo, na to by to muselo byť dospelejšie a temnejšie, ale aj tak sa mi to dosť páčilo a radím ju medzi najlepšie Miyazakiho filmy. 77% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Staršia verzia Princezny Mononoke. Miyazakiho ústredný motív sa spravidla točí okolo neustálych konfliktov medzi mocným prírodným božstvom a bezohľadným ľudstvom, čo je, samozrejme, pri hlbšom ponímaní prenesenou metaforou, odraz našej vlastnej spoločnosti. Miyazaki má obrovský duchovný dar, jeho myšlienky sú odzbrojujúce. Skôr som však videla jeho neskoršie filmy, ktoré sú najmä po obrazovej stránke jednoducho krajšie než tento ranný a vizuálne trochu nepríťažlivý. Toto bol jeho sľubný štart, všetky podobenstvá dokonale rozvil v nasledujúcich snímkach, ale tu, napriek vynikajúcemu scenáru, som sa chvíľami pomerne nudila. Keby som tento film videla ako prvý, neviem, či by ma presvedčil natoľko, aby som sa odhodlala na jeho prekrásne diela ako Cesta do fantázie či Zámek v oblacích. Keď som tam dala 4*, tak tu musím ostať pri 3*. ()

Hakha 

všechny recenze uživatele

Vypadá to, že filmy od Miyazakiho jsou trefou do černého, opět parádní animace a zajímavě ztvárněn post-apokalyptický svět plný fantasy příšer, jež bych se s některými nechtěl vůbec setkat. Opět dobrá hudba, která se zde výborně hodí, akorát na plné hodnocení to nevidím, nachází se zde překvapivě málo sekvencí, u kterých bych si řekl WOW, to je nádhera. První polovina se mírně vlekla, ale závěr je parádní a i tak je pro mě Naushika zatím nejslabší film Miyazakiho, ale přesto stále kvalitní podívaná. Mé hodnocení 4 hvězdičky... ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Mám rád postapokalyptické prostředí a hrdinné slečny, je mi sympatický střídmý ekologický podtext příběhů. To vše Kaze no tani no Naušika nabízí a navrch přidává vynikající hudební doprovod (s několika zajímavými elektronickými pasážemi a akčními skladbami jako ze starších videoher), velice dobrý příběh a klasicky parádní animaci Mijazakiho děl. Není tedy divu, že ji v mistrově tvorbě řadím na jedno z prvních míst. 9+/10 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Nádherný postkatastrofický film, pokud lze tohle spojení vůbec použít. Přesto, že v porovnání s pozdějšími Mijazakiho díly je Naušika více statická a silná snaha něco sdělit snad až příliš očividná a militantní. Hisaišiho hudba zase více experimentální, ale s ohraným klišé v podobě citace 'vznešených' klasických melodií. Byl to velmi ambiciózní projekt, kterým se Mijazaki snažil prorazit, ale všichni ještě trochu hledají balanc mezi tradicí a vlastním rukopisem. Koneckonců, Studiu Ghibli patří až 'Laputa'. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

U mě to bylo úplně přesně na 4 a půl *, mohla jsem tedy buď podhodnotit nebo nadhodnotit, nakonec to dopadlo takhle. Tenhle jeden z prvních Miyazakiů se dost odlišuje od těch pozdějších hlavně mnohem temnějším a vážnějším celkovým pojetím. To byl asi taky ten důvod, proč mi ze začátku trvalo na tohle přistoupit, protože přece jen jsem po Cestě do fantazie či Totorovi čekala jiný kafe. Nejvíc se to podobá princezně Mononoke, ale ani ta není tak temná. Míň času se tu tráví ve fantasy světě (tady jakýsi houbový les obývaný hmyzem, moc se mi líbil), víc času naopak pokusům zabránit dalším bojům. Tohle poselství je mi blízké a s Miyazakim souhlasím. Je to jiné, ale je to dobré. A postřeh nakonec - před filmem si pročtěte zajímavosti. Připravíte se tak o šok, co jsem zažila, když princezně Naušice vítr nadzvedl sukni a následovalo několik záběrů na její holé pozadí. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Obdivujem rezisera Miyazakiho, kam on na tie napady chodi. Nemyslim len po scenaristickej, ale aj po vizualnej stranke. Je sice pravda, ze toto bol len jeho debut, ale ja som videl najprv par jeho neskorsich animovanych filmov a az teraz som sa dostal k tomuto. Pacil sa mi namet, ako male dievca, princezna Nausika sa snazi udrzat zivotnu rovnovahu medzi hmyzom nazvanych zvlastnym menom Omu a zlych ludoch, ktori naopak chcu bojovat aj proti hmyzu, aj proti mierumilovnym ludom. Aj napriek tomu, ze je to len fantasy animak, je to tak trosku aj zrkadlo nasej spolocnosti, pricom vecne proti sebe z nejakych dovodov bojujeme, namiesto toho, aby sme radsej nasli primerie. ________ V anglickej verzii: Alison Lohman - (Naušika) +++ Shia LaBeouf - (Asbel) +++ Chris Sarandon - (Kurotowa) +++ Patrick Stewart - (Lord Yupa) +++ Uma Thurman - (Kushana) +++ Mark Hamill - (Major Pejitea) +++ Mark Silverman - (Kráľ Jihl) +++ Cam Clarke - (Princ Milo) +++ Tony Jay - (Vyprávač) +++ ()

Reklama

Reklama