Reklama

Reklama

V době mezi světovými válkami se na pevninské Itálii roztahovaly stíny diktatury, ale nebe nad Jaderským mořem stále bylo světem absolutní svobody a rytířského hrdinství. Mistrovský pilot Porco Rosso je jak hrdina ze starých dobrodružných filmů italské či francouzské produkce. Jeho letecké souboje se vzdušnými piráty jsou plné grácie i nadsázky a jeho šarm nebroušeného diamantu září při decentních setkáních s dámami i divokých konfrontacích s padouchy. A nic na tom nemění, že kvůli tajuplné kletbě má hlavu jako pašík. Světově uznávaný režisér animovaných filmů Hajao Mijazaki nikdy neskrýval svou fascinaci létáním. To se jako klíčový motiv ztvárněný v uhrančivých sekvencích objevuje již v jeho dřívějších snímcích jako Naušika z Větrného údolí, Laputa: Nebeský zámek, Můj soused Totoro či Doručovací služba čarodějky Kiki. Ale až ve filmu Porco Rosso vytvořil vyloženou ódu na svět neohrožených letců doby, kdy létání ještě mělo punc dobrodružství. (Aerofilms)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (169)

Zíza 

všechny recenze uživatele

Mám mnohem raději, když Miyazaki vypráví mnohem více nadpřirozeněji. Pořád jsem čekala na něco, na nějaký impulz, který by mne uchvátil, ale to se tentokrát nestalo. Zatím jsem u všech filmů od Miyazakiho našla něco, co by mne vzalo za srdíčko, bohužel zde se to nekoná. Není to vůbec špatný film, hodně se zde létá, je tu láska, je tu prokletí. Řekla bych, že tenhle je určen spíše staršímu publiku než dětem. Lepší 3* i za ten realistický konec. ()

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Prumer. To jedine me ted napada po zhlednuti a tom podivne utnutem konci typu "pffff". Mam pocit, jako bych koukal na jakousi prvni pulku pribehu. Nemelo to vpodstate zadnou strukturu, gradaci ani ponauceni. Byl to proste "pouhy" hold pocatkum letani, mezivalecnym strojum a pilotum. Ano, bylo to krasne letni, primorske, plne vetru a vody...s lehounkym naznakem temneho pozadi fasistu v Italii...ale pokud to melo byt dospele anime (protoze deti by to asi moc nebavilo), tak tomu strasne moc chybelo - po strance dejove. Koukame na pilota zakleteho do prasete...ale proc?, jestli se promeni zpatky apod. - to divakovi vysvetleno neni. Ani o jeho divcich laskach se moc nedovi. Je to takova litaci povidka bez vetsiho kontextu. Na obalu se pise "originalni serie vysla v magazinu Model Graphix" - no to je sice hezke, ale vzhledem k tomu, ze na DVD nejsou zadne bonusy, muzu pouze hadat, ze se zrejme jedna o nejaky jap. modelarsky casopis, ve kterem vysel komiks Porco Rosso nebo neco podobneho, aby uvedl modely letadel z magazinu "do zivota". Zkratka cesky divak se nema ceho chytit. A tak kouka pouze na vzdusne honicky s piraty, s jakymstakyms naznakem romantiky a spetkou humoru - vpodstate japon. kopie "Letohratek [Tale Spin]" (1990) od Disneye s "Rudym baronem" v hlavni roli :). A to mi bohuzel nestacilo. Dejove se pribeh odehrava v Jaderskem mori (dnesni chorvat. ostrovy + Italie), coz v dobe vzniku vytvorilo filmu jakysi tizivy opar kvuli jugoslav. obcan. valce v 90. letech - ale to uz je taky passe, takze dnesnimu divakovi opravdu zustava pouze prijemna podivana na letadla, kterymi je Miyazaki ocividne fascinovan, protoze "neco letajiciho" ma v kazdem svem filmu. ()

Reklama

PinokKio 

všechny recenze uživatele

Miyazaki má úžasný smysl pro detail (mezi plápolajícími vlajkami i ta česká, odfouknutý brouk, motor s logem společnosti Ghibli) a ačkoliv jsem ho zatím bral jako výborného vypravěče dětských příběhů, které se líbí dospělým, tak tady se role tak nějak prohodily, protože se vážnější věci (tedy válku a její nesmyslnost) snaží přiblížit i těm nejmenším. Škoda jen, že některé otázky v příběhu zůstaly nezodpovězené. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Bohužel, jiné hodnocení dát nemůžu. Porcu Rossu jsem už dopředu moc nevěřil, ale trochu jsem se na něj těšil. Mijazaki mi už v jiných filmech ukázal, že představivost má a s letadly umí divy. Ale tohle je jeden z jeho nejhorších filmů vůbec. Celé je to až příliš dětinské (piráti), sentimentální (ten konec) a nepromyšlené (v podstatě není řečeno, proč se Marco stal zrovna prasetem). Příběh je zmatenej a neukončenej (vztah mezi Marcem a Giny?), postavy nemají ani hloubku ani logiku, jejich původ je nejasný (kde se vzal Curtis, proč je Fio tak odlišná od svého dědy?)... A místo toho, aby vše vygradovalo závěrečným vzdušným soubojem, dočkáme se nějakého rádoby boxerského zápasu. Jak mám Mijazakiho rád, tohle se mu nepovedlo. ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejslabší Miyazaki. Pěkný příběh a příjemná animace opět nechybí, ovšem postrádal jsem více takových těch fantazijních "ten chlap je cvok/génius" momentů, při kterých jen koukám s otevřenou pusou, co se to v Miyazakiho palici zase zrodilo. Hold až na prasečí obličej je Crimson Pig příliš civilní. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (11)

  • Ve scéně s útočícími piráty je možné všimnout si italského nápisu na přední části letadla jednoho z pirátů, jenž zní "Morte ai porcelli!!", což v překladu znamená "smrt prasatům". (Hromino)
  • Předobrazem většiny letounů byly skutečné stroje, i když umělecky pozměněné. U Rossa létající člun SAI S.21, u jeho protivníka Curtiss R3C-2 a u vzdušných pirátů Dornier Do 18. Italské letectvo pak disponovalo Macchi M.52, dvoutrupými Savoia-Marchetti S.55 a Fiaty CR.20. Ve vzpomínkách z války se utkávají italské Macchi M.5 s rakousko-uherskými Hansa-Brandenburg CC. (p3tris)

Reklama

Reklama