Ring
Horor / Mysteriózní / Thriller
Japonsko, 1998, 96 min
Hideo NakataHudba:
Kenji KawaiPlakáty
Během týdne zemře za zvláštních okolností skupina teenagerů, která sledovala tajemné video. Jejich těla byla nalezena podivně zkroucená a jejich oči vypovídaly o tom, že viděli něco hrůzostrašného. Video se ve městě stane mýtem. Pozvolna ale neviditelná síla začne svým smrtícím prstem ukazovat na několik lidí, kteří nejsou schopni odolat své zvědavosti. Jednou z nich je cynická novinářka Reiko, která se brzy proti své vůli octne ve spirále nočních můr plných strachu z nespatřené všudypřítomné hrozby.
Další ze strhujícíh hororů od dob filmu Vymítač ďálba plný nadpřirozena, které se dotkne každého nervu vašeho těla, je výtvorem zcela odlišného druhu. Kritikové ho nazvali jedním z nejděsivějších hororových filmů posledních let. Ring přináší tísnivou a napínavou atmosféru naplněnou nepřekonatelnou hrůzou a přesvědčivou přítomností nadpozemského zla. (oficiální text distributora)
POMO
Oproti americkému remaku herecky i technicky jednoduchšie, opierajúce sa výhradne o osnovu mysteriózneho, nie vo všetkom jasného príbehu. Americký remake je ostrejší, vizuálne štýlovejší, s lepšou hudbou a zaujímavejším obsadením (ten malý chlapec mi tu chýbal!), takže to vidím minimálne na vyrovnané skóre, ale skôr na 1:0 pre Hollywood. Jeden z mála prípadov, kedy remake staviam nad originál.(5.4.2003)
Tosim
Já už se na ty děsivý filmy snad opravdu nebudu dívat (s výjímkou Shyamalanových ;-) U mě největší strach vyvolalo to, že jsem viděl jeho amerického bratránka dřív, takže jsem si říkal..."kdy to přijde?" Remake je z hlediska děsivosti + - na stejné úrovni, jen má nějaké lepší vychytávky (voda a tak podobně.) Největší zápor tohoto příběhu však považuji v tom, že japonský originál diváka navádí mnohem víc a nenechá mu prostor pro vlastní uvažování...i když názory na to se samozřjmě liší. Mě to připadlo takhle...(21.7.2003)
Isherwood
Shlédnutí amerického remaku Kruhu od Gorea Verbinského, před původním filmem, mě postavilo před nečekaný problém. Všechny dějové trumfy Hidea Nakaty byly okamžitě tatam. Srovnat tyto dva kousky je stejně tak lehké jako problémové. Omezené finanční (a tím pádem i digitální) prostředky odsoudili Nakatu ke spolehnutí se na klasické postupy hororového vyprávění. Na diváka doslova útočí pomocí ostrého zvuku, nervózní hudby a rychlého střihu. Na rozdíl od Verbinského, který se zarytostí buldoka odpovídá na všechny otázky, se Nakata více spoléhá na podivné tajemno, které pro něj představuje malá Sadako. Jenomže jakožto vypravěč není až tak dobrý jako jeho americký kolega, který střídal ultra temné napětí s famózními chvílemi čiré hrůzy. Nakata pracuje jenom s občasným vylekáním (za střih u otevření skříně bych mu pozlatil ruce) a jinak se utápí v nudě. Není to ale způsobeno jenom faktem, že jsem příběh znal, ale Nakata prostě nedokáže na nervy správně zabrnkat. A to neříkám (resp. nepíšu) jenom tak, protože vím, jak dopadla jeho „americká mise“ u Kruhu 2 . Kdybych si tedy měl vybrat, tak bych rozhodně sáhl po americké verzi, která je komplexnější, napínavější a hlavně lepší. Je sice pravdou, že je dělána jako produkt širšímu publiku, ale i tak(4.7.2005)
Matty
Neustále jsem měl potřebu strašně hlasitě zařvat, ale obava, že z televize NĚCO vyleze, mi to nedovolila. 80% Zajímavé komentáře: Isherwood, molotov, efko(6.7.2005)
Renton
Scénář: Hiroshi Takahashi .. Jak už tu možná také někdo podotkl, já osobně dávám lepší tři * za výborný námět pro pozdější a působivější KRUH. Nebýt zmíněného remake určitě bych dal tomuto japonskému hororu minimálně čtyři.. Pokud někdo viděl tento originál dříve než americký Kruh a je z tohoto snímku zklamaný (jako např. cityman) a tudíž váhá se podívat na jeho remake, říkám jednoznačně - neváhejte!(25.2.2005)
J*A*S*M
Ano, Sadako je čiré zlo... Horror movie of the year(15.8.2007)
Tom Riddle
Sadako je fakt děsivá. Tenhle film přinesl do žánru hororu spoustu inovace, a navíc to udělal dost povedeně. Koukal jsem se sám doma v noci, a když to skončilo, měl jsem děsnej hlad, ale bál jsem se dojít si pro něco do skříně, tak jsem čekal do svítání... Bál jsem se fakt moc, tolik, abych dal 5.(20.5.2007)
kiddo
Kvalitativně srovnávat japonský originál s americkým remakem je podle mě úplně k ničemu. Oba dva filmy mají jednak výrazně odlišný styl daný už tím, z jaké země pocházejí, a dále stojí naprosto nezávisle na sobě. Porovnat a hodnotit tak můžu jen jejich subjektivní dopad na mě. A ač nerada, musím přiznat, že na tomhle poli s přehledem vítězí Kruh. Nakata nevytváří Verbinského zdánlivou realitu, ale jednoduše motiv nadpřirozeného zla zasazuje do reality „skutečné“. Svět Yoichiho a Reiko je naprosto normální, a proto by jeho střet se světem videokazety měl působit mnohem hrůzněji. Tady ale tkví kámen úrazu: Nakata si nedokáže poradit s tempem příběhu a vyprávění, respektive střídá chvíle, kdy se vůbec nic neděje a jinak mrazivá atmosféra polevuje, s momenty překotného vysvětlování, které ubíjejí to hlavní: co se nám to vlastně snaží říct. Celý motiv Sadako, pomsty a videokazety tedy tak trochu vyšumí naprázdno. Přestože mně osobně se moc nezdá, že by film fungoval jako celek (příběh je jen lehce nahozený a ne moc propracovaný, o postavách nemluvě), některé jeho momenty jsou co do děsu lepší než u remaku (říkám to při plném vědomí s tím, že u obou snímků jsem znala pointu předem) a místy jsem byla přesvědčená, že se neudržím a začnu skutečně vřískat. Vliv na tom má pro Evropana neobvykle statické snímání obrazu, kdy většinou nic, čeho byste se měli bát, nevidíte ani v náznacích, pouze tušíte, že to tam někde je. Lekačky provázené střihem na detaily a hnusně děsivou skřípavou hudbou navozují infarkt a vcelku mile vypadající Samara (promiň, NEEE, nech tu obrazovku na pokoji!!!!!) se s hrůznou Sadako s pečlivě servanými nehty nemůže měřit ani omylem. Ringu nelze označit za průměrný film, osobně mi ale přece jen chybí ta modrozelená „zimmerova“ poetika, do nebe volající pasivita hlavní ženské hrdinky mi taky tak úplně nesedla. Minimálně teď můžu začít obdivovat, s jakou lehkostí a nápaditostí Verbinski do originálu zasahoval a přetvářel ho.(12.12.2005)
Gimli
Pusobive, atmosfericke, desive. Originalni zapletka a originalni zaver. Ovsem tohle ma i americky remake, ktery je jeste pusobivejsi, atmosferictejsi a desivejsi.(3.3.2003)
tron
RINGU je japonský šok, bez ktorého by sme tu od roku 1998 zrejme žiadny japonský šok nemali. Nemali by sme strach z mobilov, novín, televízorov ani z mačiek, na krátko ostrihaných chlapcov, studní a dlhých čiernych ženských vlasov. Hideo Nakata, adaptujúci román Kodžiho Suzukiho (bežne k dostatiu aj v slovenských kníhkupectvách), stvoril ukážkový nervy trhajúci horor odvíjajúci sa v mrazivo (a zdanlivo) pokojnom duchu, ale ako zistíme vo finále, o to mocnejšie nás ale celý ten čas držal za napnuté hrdlo.(20.12.2005)
zputnik
Asi jsme od tohoto filmu moc čekal plus si příliš zamiloval Verbinského americký remake. Pointa mě už tedy nemohla více/méně překvapit. Navíc mi vcelku uniká, kteří kritikové nazvali RING "jedním z nejděsivějších hororových filmů posledních let. Ring přináší tísnivou a napínavou atmosféru naplněnou nepřekonatelnou hrůzou a přesvědčivou přítomností nadpozemského zla." (viz Cinema) Jediné čeho jsem se opravdu bál bylo, abych se vůbec během filmu bál. Velká škoda. Skutečně jsem od tohoto filmu moc čekal. Shrnuto a podtrženo: Zklamání... kdyby byl RING natočen coby drama, tak bych neřekl ani ň. Jako horor/thriller u mne však RING těžce propadá. 70 %.(28.5.2005)
Jossie
Japonský Ring je jednodušší a přímočařejší než jeho americká podoba, hlavní hrdinové jsou skutečně celých sedm dní vyděšení z osudu, který je čeká. Samotný příběh je trochu jiný, pro mě osobně zajímavější ve vzpomínkách na doktora a jeho výzkumy. Víc se mi líbil i samotný závěr. Pravda je, že americký je možná děsivější, ale vzhledem k tomu, že jsem ho viděla dřív, je to asi pochopitelné.(8.5.2005)
EdaS
Bál jsem se hodně, ale tolik jako u amerického remaku ne. Kvalitní horor to však rozhodně je.(24.5.2003)
Pumiiix
V tomto případě je asi na škodu, že jsem viděl USA remake dříve než originál. Původní „Ringu“ mi přišel o dost slabší. Trikově (což příliš nevadilo), ale i herecky a hlavně když srovnám napětí a atmosféru, vyhází z toho USA o mnoho lépe. Nestává se to příliš často, ale v tomto případě vyhrává remake nad originálem.(28.10.2010)
DaviD3141
Kruh Hidea Nakatu je jedným z medzinárodne najúspešnejších a najvplyvnejších diel hororovej kinematografie. A k tomu najčastejšie citovaný snímok v diskusii na tému tzv. ,,japonského hororového šialenstva", hviezdného nástupu japonských hororov koncom 20. storočia. Film je adaptáciou úspešného románu Kôjiho Suzukiho, autora fikcie s nadprirodzenými motívmi, často zrovnavaného so Stephanom Kingom. Kruh splodil úspešný rad pokračovaní, zahrňujúci filmy Špirála (réžia Jôli Lida; 1998), Kruh 2 (Hideo Nakata; 1999), ,,nultý" diel Kruh 0: Zrodenie (Norio Tsuruta; 2000) a dvanásťdielny televízny seriál Ringu: Saishûshô (1999). Ďalej inšpiroval rad vydarených remakov, zahrňujúcich často prehliadaný korejský triller The Ring Virus (1999) režiséra Dong-bin Kima a hollywoodský kasový trhák Kruh (2002), pod ktorým je podpísaný Gore Verbinski. Scenár Nakatovho Kruhu načerpal svoju silu z bohatej literárnej a divadelnej tradície Japonska, napr. z legiend, v ktorých vystupujú pomstychtiví duchovia (onryou), z divadelných kúskov na tému odplaty (shunen-mono) alebo z fantastických príbehov divadla Kabuki (kaidan). Príbeh snímku je jednoduchý, ale veľmi pôsobivý. Kruh strieda dojemné zábery s hrôzou, pričom jednou z najnezapomenuteľnejších scén je moment, kedy sa Sadako vynorí z televíznej obrazovky a plazí sa, zhrbená, so zľahnutými vlasmi cez tvár, z ktorého nehybne zíza doširoka otvorené oko, v ústrety svoje vystrašené obete. Verbinského hollywoodský remake síce dosiahol veľkého úspechu, ale nie je pochýb, že rovnako tak aj dva filmy, ktoré sa objavili medzi pôvodným a americkým snímkom, prispeli k medzinárodnej sláve japonského hororu. 75%(16.2.2010)
Shit
Působivé a někdy děsivé obzvláště ve chvíli kdy Sadako vylézá z televize.(13.12.2003)
molotov
Už dlouho jsem se takhle nebál. Někdo by mohl říct, že asi moc na horory nekoukám a měl by pravdu. Nekoukám, protože pokud jsou dobré, tak já se moc bojím a tenhle dobrý je. Jako asi všichni jsem nejprve viděl americký remake, takže jsem byl připraven o mnoho překvapení a pocit neviděného. Na druhou stranu mi to k tomuto filmu přidalo jiný strašidelný efekt, a to strach z toho, kdy to přijde. V japonském originálu je mnohem méně vychytávek, ale v celkové atmosféře mě přišel lepší. Scény se studní byly naprosto úžasné a musel jsem odvracet hlavu. Děj je zde mnohem více naznačen a v podstatě je na konci filmu úplně jasné, co se v minulosti stalo. O to více na mě proto zapůsobila závěrečná pointa, protože je krásně neutěšená a bezútěšná. Dávám za pět, protože nesmíme zapomínat, že tenhle film byl první.(21.7.2006)
Madison
Z tohto hororu som mala dosť rozporuplné pocity. Keby som ho vzhliadla skôr ako americký remake, je dosť možné, že by sa mi jeho ponurá a nevyspytateľná atmosféra páčila viac, ale tu musím tvrdiť skôr opak. V najstrašidelnejších scénach - ktoré Američania vyžmýkali do absolútneho maxima a prinútili diváka napnúť každú čiastočku tela a mysle, tu, naopak, boli podané komorne, ticho, nevyrušovane, a tvrdenie, že "Samara nikdy nespí" bolo plne rešpektované. Japonské filmy sú môjmu srdcu čoraz bližšie, ale nepopriem fakt, že americké spracovanie na mňa dýchalo skutočným napätím, vizuálnym temnom, lepšími hereckými výkonmi, hrozivejším klavírnym motívom a nechýbalo mu to najhlavnejšie - priestor určený pre diváka na zistenie, že Samara nie je žiadne vraždiace monštrum čoby krvilačný mutant z ktoréhokoľvek béčkového hororu. Ale že jej vraždenie má aj dostatočné motívy. Japonci dali prednosť vnútornej vyzretosti diváka, ale ja som z tohto hororu tak zúfalá nebola, hoci je jasné, že pre ázijské filmy je charakteristická hojná dávka sugestívnych variantov, takže aj keď sa na plátne zrovna nič nedeje, imaginárna sila vyžarujúca tajomným spôsobom ma uisťuje, že Japonci sú v znázornení nadprirodzena, experti. A to Američanom veľakrát nepopierateľne chýba.(19.9.2008)
Darren
Při zpětném porovnání s americkým remakem je tato verze přecejen o nějaký ten bodík slabší. Atmosféra funguje stejně dobře, dokonce bych řekl, že zde je ještě o nějaký ten kousíček dusnější. Jen to zpracování není tak efektní, Verbinski měl navíc pár dobrých nápadů (koně). Konec je zde srozumitelnější a snad i o něco silnější.(13.7.2004)
Trellíno
Tak to je snad poprvé kdy se mi remake líbil více než originál. Americký remake je mnohem děsivější, lépe obsazený, lépe zahraný, vizuálně zajímavější. Celkově mě jap. originál docela zklamal. Ty hvězdičky jsou spíše za námět díky kterému vznikl velice dobrý americký horor.(8.4.2003)
| Na DVD od: | 07.04.2003 H.C.E. |
|---|
Související
- Ring 3D, The (2013)
- Kruh 2 (2005)
- Kruhy (video film) (2005)
- Kruh (2002)
- Ring 0 - Zrození (2000)
- Ring 2 (1999)
- Spirála (1998)
Podobné
- Ju-on: Kuroi shôjo (2009)
- Ju-on: Shiroi rôjo (2009)
- Smrtící nenávist 3 (video film) (2009)
- Střepy v hlavě (2008)
- Smrtící nenávi2t (2006)
- Nenávist (2004)
- Nenávist 2 (2003)
- Nenávist (2003)
- Ju-on 2 (video film) (2000)
- Ju-on (video film) (2000)