Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Nepochybně slabší než Panna a netvor, Devátému srdci navíc chvíli trvá, než se rozjede, ale když se rozjede, stojí to za to. I zde je hromada krásně temných momentů, které dětem nedají spát (nádherně děsivý ples mrtvých s neuvěřitelnou hudbou, která to tahá do neskutečných výšin, tady se Hapka opravdu vyřádil, dále originální a fakt temná Síň času, odporný Kukura a úžasně temná atmosféra, která se táhne celým filmem, samozřejmě). Z toho všeho jsem byl přirozeně naprosto nadšený. Navrch je tu naprosto fantastický František Filipovský ve své dost možná nejlepší roli vůbec a i ta zápletka je zajímavá, ačkoliv nedává moc smysl, ale na působivosti jí to rozhodně nijak neubírá. Další nádherně ponurá pohádka s opravdu výtečným finále. I tuhle jsem si užil. Herz byl prostě král temné atmosféry. 75 %. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavá nevšední pohádka s úžasně temnou atmosférou. Navíc je zde k vidění krásné město a zámek Litoměřice, a další půvabné zámky v Ploskovicích, Mnichově Hradišti a Praze-Tróji. Pohádka se věnuje temné stránce lidské duše, která je zde spojena s touhou po věčném životě a temných činech konaných z ryze osobních pohnutek. A samozřejmě jde o záchranu princezny z té nebezpečné temné moci. Potulný bezstarostný student Martin (dobrý Ondřej Pavelka) se díky své hravé lehkovážnosti dostává k nebezpečnému úkolu: záchrany dcery velkovévody. Vyzbrojen pláštěm neviditelnosti a s pomocí starého zámeckého šaška (František Filipovský) pak bojuje proti mocným temným silám, které vycházejí z touhy po nesmrtelnosti a zabíjení nevinných smrtelníků. Z dalších rolí: pouťařka Tonička (Anna Maľová), trpělivě čekající láska Martina, rozmařilá princezna Adriena (půvabná Julie Jurištová), snadně podléhající lákavým temným silám, pouťový loutkoherec (Josef Kemr), laskavý otec Toničky, astrolog Aldobrandini (dobrý Juraj Kukura), původce všeho temného zla, utrápený velkovévoda (Přemysl Kočí), toužící po záchraně své dcery, velkovévodský hejtman (Josef Somr), velkovévodský policejní rada (Lubomír Černík), lakotný hostinský (dobrý Václav Lohniský), Aldobrandiniho převozníci (Jan Přeučil a Augustín Kubán), a nový astrolog (sám režisér Juraj Herz). Zábavné, poutavé, správně strašidelné, s dovětkem, že prostý lid nikdy nebude zcela přijat mezi vrchnost, a s dobrým koncem s varováním. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pohádka s trošku nesmyslným začátkem, zřejmě se chtěl Herz trošku blýsknout manýristickým přístupem, když už to má být o alchymii. Trochu se to minulo účinkem, výsledkem je spíš chaos a tudíž nůďo. Druhá půle ale není tak zlá a konce se nakonec dočkáme včetně dobrého konce, kdy láska zvítězí nad zlem a nenávistí. 60% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Šilhavý alchymista Kukura touží po nafoukané princezně, tak si ji obtočí kouzly kolem prostředníku a nutí ji po nocích ploužit se po parketu; k její záchraně se pod nátlakem upíše frikulín (přeloženo: zlodějský frajírek) Pavelka a pomáhá mu šašek Filipovský, co se na předchozích osm zachránců vysral. Tak z tohohle se větší polovina uživatelů ČSFD ve spánku až do maturity pomočovala? Nějak si tuhle pohádku z dětství nevybavuju, ikdyž třeba Síň času lehce rozezněla strunu poznání (nicméně mohlo jít o jinou pohádku s podobnou scénou). První polovinu filmu shrnul už po 10-ti minutách můj drahý výstižným "Nuda!" a demonstrativním odchodem. Já jsem vytrvala, proto jsem se nakonec dočkala slibované tísnivé atmosféry, ovšem místo strachu se mi vkrádaly na mysl spíše otázky ohledně podivné logiky příběhu. 63% ()

easaque 

všechny recenze uživatele

U filmů Juraja Herze není neobvyklé, že jsou plné strachu a tento je jeden z nich. Tuto "pohádku" jsem vlastně viděl poprvé až nyní a jsem rád, protože jako dítě bych si ji tolik neužil. Spíš bych to označil jako strašidelný příběh a žánr pohádka bych vyměnil za horor - tady si totiž žádné poučení z filmu neodnesete - jen ten pocit strachu. Vesměs to bylo zajímavé tak na 3 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se v Litoměřicích, na zámku Ploskovice a v prostorách znojemského podzemí. (M.B)
  • V 57. minutě filmu je možné ve scéně umrlčího bálu zahlédnout mezi procitajícími nebožtíky i autora hudby, skladatele Petra Hapku. (yurasch)
  • V malé roli se v závěru filmu objeví i režisér Juraj Herz v roli hraběte a nového astrologa. (skinny)

Reklama

Reklama