Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Šilhavý alchymista Kukura touží po nafoukané princezně, tak si ji obtočí kouzly kolem prostředníku a nutí ji po nocích ploužit se po parketu; k její záchraně se pod nátlakem upíše frikulín (přeloženo: zlodějský frajírek) Pavelka a pomáhá mu šašek Filipovský, co se na předchozích osm zachránců vysral. Tak z tohohle se větší polovina uživatelů ČSFD ve spánku až do maturity pomočovala? Nějak si tuhle pohádku z dětství nevybavuju, ikdyž třeba Síň času lehce rozezněla strunu poznání (nicméně mohlo jít o jinou pohádku s podobnou scénou). První polovinu filmu shrnul už po 10-ti minutách můj drahý výstižným "Nuda!" a demonstrativním odchodem. Já jsem vytrvala, proto jsem se nakonec dočkala slibované tísnivé atmosféry, ovšem místo strachu se mi vkrádaly na mysl spíše otázky ohledně podivné logiky příběhu. 63% ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Další Hertzova - no, vlastně ne moc pohádka, spíše horor. V tomto filmu je znát úžasný cit pro atmosféru a výpravu, scény šlechtických slavností působí jako z Bary Lyndona, ples mrtvol se skvělou hudbou a Síň času je opravdu temné místo. Scénář má sice místy logické díry, ale atmosféra přebíjí vše ostatní. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica sa dosť vlečie a je tu dosť hluchých a nudných pasáží, ale k pozerateľnému priemeru výrazne pomohla Hapkova hudba. Najsilnešie a najlepšie momenty sú tie strašidelné s Kukurom a hodiny času. Tu sa výborne podarilo vytvoriť strašidelnú a temnú atmosféru a rýchlo ubiehajúci čas. Z dnešného pohľadu iba priemer, ale v detských časoch to pôsobilo dosť hororovo. Herzova Panna a netvor je podstatne kompaktnejší film. 60%. ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Dojmy z filmu? Rozporuplné. BACHA SPOILERY! Pavelka (můj neoblíbený herec) zde vystupuje jako chudý student, chudý jo, to je vidět na první pohled, ale student? Pche! To byl Trávníček ve Třech oříškách úplný šprt proti němu. Pavelka se ze začátku chová spíš napřesdržku, oblbuje hodnou komediantskou dívku, pozve komedianty do hospody nemaje peníze a dělá ze sebe před hostinským debila když přijde na placení. Při zatýkání královským vojskem (které svou profesionalitou a neohrožeností dosahovalo kvalit vojska z pohádky S čety nejsou žerty) poničil veškeré prodejní stánky včetně zboží, už jen za to bych mu dal doživotí. Ve vězení dementně zneužívá svého kouzelného daru od komediantů - pláště neviditelnosti, k trapnému pohrávání si s žalářníky aby pak jako správný debil o plášť přišel a zpátky do žaláře naklusal. Jenže holt štěstí mu přeje, dostane pilník a už si to špacíruje zpátky ke komediantům. Tam ho naštěstí opět vyhmátnou a on v připosranosti přikývne na úkol vysvobodit princeznu ze zakletí. Filipovský (nejsympatičtější postava pohádky) mu hned vyzvoní jak to bylo s princezniným zakletím a už tradá v noci za unášenou princeznou do tajemného zámku. Po cestě vypadne chudák Filipovský z pláště (určitě za to mohl ten Pavelka) a hned ho drapne komando unášející princeznu. Na zámku "straší" švidravý Kukura s přehazovačkou a trsají tam na Hapkovy vypalovačky (hudba je nejsympatičtější stránkou filmu). Potom následuje kardioamputace Filipovskému, která proběhla tak rychle, že jsem to ani nepostřehnul. Naštěstí Kukura pro plynulost děje vyzvoní do éteru jak oživit předchozí bývalé "srdcaře" a Pavelka to naštěstí pochopí a začne ve správnou chvíli oživovat. Následuje malý zádrhel v hledání cesty ven ze zámku, ale v pravou chvíli se zmátoří dar od komediantky v podobě kompasu s červenou LEDkou. A potom už jen samá pozitiva a sociální jistoty......bohužel ne, z princezny se vyklube kráva, která je na prachy a vysvoboditel z pozice chudého studenta ji nezajímá (dobře mu tak, kdyby něco rozumného vyštudoval místo lelkování a vandalství, třeba by se na něj nevyprdla). Takže Pavelka dostane kopačky a dojde mu, že už má šanci jen u bodré komediantky. Ta jakmile ho uslyší, okamžitě přeruší své vystoupení, zahodí loutky a následuje srdcervoucí slow motion setkání. Dodatek - některé scény jsou tak temné, že bylo vidět jen logo televize. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Filmový debut Ondřeje Pavelky. (M.B)
  • Ve filmu se objevila ve své době nejnáročnější maska, kterou vytvořil umělecký maskér Jiří Hurych pro Juraje Kukuru (Aldobrandini) podle požadavků režiséra Juraje Herze. Ten chtěl, aby v několikasekundovém záběru alchymista zestárl o stovky let. Záběr pak pomáhal tvořit i Jan Švankmajer. Počin to byl tak výjimečný, že mu časopis Mladý svět věnoval několikastránkový článek. (lexa.k)
  • Pro scénu před Aldobrandiniho zámkem fimaři využili průčelí zámku v Praze - Tróji. (yurasch)

Reklama

Reklama