Reklama

Reklama

Deváté srdce

  • angličtina The Ninth Heart
Pohádka / Fantasy / Horor
Československo, 1978, 88 min

Režie:

Juraj Herz

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Ondřej Pavelka, Anna Maľová, Julie Jurištová, Josef Kemr, Juraj Kukura, František Filipovský, Přemysl Kočí, Růžena Rudnická, Lubomír Černík, Josef Somr (více)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Potulný student Martin se přihlásí, že uzdraví princeznu Adrianu, která trpí podivnou nemocí. Netuší, že princezna je v moci mocného čaroděje Aldobrandiniho, který si připravuje omlazovací elixír z krve devíti lidských srdcí. Podaří sa Martinovi čaroděje porazit?

Film měl společný rozpočet, a také částečně dekorace, se snímkem "Panna a netvor". V ateliéru č. 6 na Barrandově vytvořil architekt Vladimír Labský multifunkční dekoraci, která byla po úpravách využita rovněž při natáčení filmů "Panna a netvor", "Tajemství Ocelového města" a "Kočičí princ". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (214)

topi 

všechny recenze uživatele

Oproti pohádce Panna a netvor, která byla natočena ve stejném roce, je Deváté srdce slabým odvárkem. Nezabrala na mě jako na malýho kluka a ani dnes mě některé scény moc nebraly. A hlavně spousta nesmyslných věcí (ikdyž je to pohádka, tak to vyloženě bije do očí). Nejlepší stránka filmu je hudba Petra Hapky. Absolutní souhlas s uživatelem Kalidor, ten to trefil naprosto přesně! ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Zajímavá nevšední pohádka s úžasně temnou atmosférou. Navíc je zde k vidění krásné město a zámek Litoměřice, a další půvabné zámky v Ploskovicích, Mnichově Hradišti a Praze-Tróji. Pohádka se věnuje temné stránce lidské duše, která je zde spojena s touhou po věčném životě a temných činech konaných z ryze osobních pohnutek. A samozřejmě jde o záchranu princezny z té nebezpečné temné moci. Potulný bezstarostný student Martin (dobrý Ondřej Pavelka) se díky své hravé lehkovážnosti dostává k nebezpečnému úkolu: záchrany dcery velkovévody. Vyzbrojen pláštěm neviditelnosti a s pomocí starého zámeckého šaška (František Filipovský) pak bojuje proti mocným temným silám, které vycházejí z touhy po nesmrtelnosti a zabíjení nevinných smrtelníků. Z dalších rolí: pouťařka Tonička (Anna Maľová), trpělivě čekající láska Martina, rozmařilá princezna Adriena (půvabná Julie Jurištová), snadně podléhající lákavým temným silám, pouťový loutkoherec (Josef Kemr), laskavý otec Toničky, astrolog Aldobrandini (dobrý Juraj Kukura), původce všeho temného zla, utrápený velkovévoda (Přemysl Kočí), toužící po záchraně své dcery, velkovévodský hejtman (Josef Somr), velkovévodský policejní rada (Lubomír Černík), lakotný hostinský (dobrý Václav Lohniský), Aldobrandiniho převozníci (Jan Přeučil a Augustín Kubán), a nový astrolog (sám režisér Juraj Herz). Zábavné, poutavé, správně strašidelné, s dovětkem, že prostý lid nikdy nebude zcela přijat mezi vrchnost, a s dobrým koncem s varováním. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Další Hertzova - no, vlastně ne moc pohádka, spíše horor. V tomto filmu je znát úžasný cit pro atmosféru a výpravu, scény šlechtických slavností působí jako z Bary Lyndona, ples mrtvol se skvělou hudbou a Síň času je opravdu temné místo. Scénář má sice místy logické díry, ale atmosféra přebíjí vše ostatní. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(7/10). Pohádka, která podle rukopisu Juraje Herze není úplně pohádkou pro nejmenší. Ale já jsem byl naprosto okozlen nádhernou hudbou Petra Hapky a absolutně ohyzdným Jurajem Kukurou, který dal záporákům z pohádek úplně jiný rozměr. Na tuto pohádku se podívám rád opět další Vánoce. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Další z ryze temných - pohádkových záležitostí, které budou ideálně sloužit k tomu, pokud chcete, aby vaše dítě mělo těžké spaní. Temné, mystické, až hypnotické scény ze zámku přitom filmu dozajista kralují, a je škoda, že film i přes krátkou stopáž se v první půlce dost pozvolna rozjíždí a děj začně cca. až ve 40. minutě. Každopádně se jasně ukazuje, že pokud máte u těchto projektů pod hudbou podepsaného Petra Hapku, tak víte, že i-když bude zbytek jakýkoliv, tak minimálně hudba bude špičková a až děsivě vystihující atmosféru scény. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (12)

  • Ve filmu se objevila ve své době nejnáročnější maska, kterou vytvořil umělecký maskér Jiří Hurych pro Juraje Kukuru (Aldobrandini) podle požadavků režiséra Juraje Herze. Ten chtěl, aby v několikasekundovém záběru alchymista zestárl o stovky let. Záběr pak pomáhal tvořit i Jan Švankmajer. Počin to byl tak výjimečný, že mu časopis Mladý svět věnoval několikastránkový článek. (lexa.k)
  • V malé roli se v závěru filmu objeví i režisér Juraj Herz v roli hraběte a nového astrologa. (skinny)
  • Pro scénu před Aldobrandiniho zámkem fimaři využili průčelí zámku v Praze - Tróji. (yurasch)

Reklama

Reklama