Dotek motýla (TV film)
Romantický / Poetický
Československo, 1972, 50 min
Juraj HerzHudba:
Luboš FišerObsah
Romantický příběh mladého šlechtice, který na karnevalu zahlédne krásnou dívku, jež se mu zdá povědomá. Má pocit, že ji spatřil na starém zámku, kde podle vesničanů žije jen stará hraběnka se sestrou. Právě v jejich salonu ve městě se znovu s dívkou setkává a dovídá se její historii... Křehký milostný příběh se zvláštní filmovou poetikou natočil Juraj Herz s Janou Brejchovou a Pavlem Pavlovským v hlavních rolích. (oficiální text distributora)
Altamir
Nádherný přepis Turgeněvovy povídky "Trojí setkání", romantický příběh s Janou Brejchovou (zajímavé, že stejně jako v Noci na Karlštejně i tady za ni zpívá Helena Vondráčková). Poetická romantika jak má být.(20.3.2003)
LiVentura
Mrazivě temný snímeček z dílny skvělého režiséra pochmurných dílek minulých let. S fenomenální hudbou Luboše Fišera.(30.11.2009)
Mariin
S velkým potěšením jsem zhlédl tento esteticky působivý film na motivy I. S. Turgeněva, chvílemi jsem byl v pokušení dát i pět hvězdiček. Avšak jsou tu některé -alespoň pro mne- rušivé momenty:.z nich musím jmenovat zvláště V. Jedenáctíka v roli starého sluhy, jehož výkon byl spíše karikaturou herectví, neodpovídající hlasy některých postav - a pak zpěv Heleny Vondráčkové se sem nehodil. Jinak jednoduché, ale promyšlené obrazové efekty a naprosto vynikající hudba Luboše Fišera z tohoto dílka učinily v jistém smyslu poetický bonbónek (ovšem na některé pasáže Kachlíkova Kouzelného dobrodružství to nemá...)..(13.9.2010)
vok
Mrazivě kýčovitý filmeček. Chudák Turgeněv...(12.9.2010)
Marthos
Televizní přepis novely ruského klasika Ivana Sergejeviče Turgeněva je jednou z mistrovských prací režiséra Juraje Herze, jež banální romantický příběh pojal jako uchvacující pásmo lyrických obrazů. Na první pohled můžeme sice Turgeněvovy literární romány vnímat jako náměty přímo předurčené pro podobnou interpretaci, ovšem sám autor se kdysi od své básnické minulosti ostře distancoval a jakkoli zakazoval ji v souvislosti se svým jménem zmiňovat. Dominující složkou této symbolické hříčky zůstává i fenomenální Fišerův hudební doprovod a ústřední píseň v podání Heleny Vondráčkové; oprávněná pozornost samozřejmě padá i na jednotlivé herecké představitele v čele s okouzlující Janou Brejchovou. Nechat se unášet krásou ve všech jejích podobách rozhodně není málo, zvláště dnes, kdy se tato činnost jeví silně nedostatečnou.(12.9.2010)
Petfruf
Poetika plná tajemna, tohle Herz prostě umí. Ale nebýt Fišera, byl by film poloviční...(14.6.2010)
honajz
Díky tomuto středometrážnímu filmu tak nějak víc rozumím tomu, proč se mi současná a německá tvorba Herzova nelíbí. Někdy dokáže být protivně povrchní a tu svou poetiku obrazu vnucovat. Stejně tak zde mi některé záběry přijdou neuvěřitelně chtěné, o postavy snad ani nejde, ale o záběr. Jenže z něho to tak čiší, tak řve, to Herzovo podívejte, jak jsem hezký vymyslel záběr, až to zavání manýrismem. Avšak díky jisté tajuplnosti a dokonalé Fišerově hudbě to patří k nadprůměrným snímkům.(10.8.2011)
Rhed
Čtyři hvězdičky minimálně za skvělou hudbu, byť se stále opakuje.(2.6.2007)
vypravěč
Herzova tvůrčí adaptace Turgeněvovy povídky, proměněné extrémní gradací a kumulací romantických prvků v surrealistický horor, v němž se snové prolíná s reálným. Film působí silně zneklidňujícím dojmem, který umocňuje přiléhavá hudba s umanutě se vracející písní, jež by se mohla zdát být klíčem ke všemu. Pásma obrazů, lehce konturující příběh vyprávěný jen prostřednictvím náznaků naneštěstí vyústí ve zcela zavrženíhodné odkrytí karet: magie nedořečeného je nahrazena banalitou doslovnosti. Ta nejenže předešlému vyprávění pevné rysy nedodá, ale nadto vše spatřené poskvrní důkladnou reálností.(4.11.2008)
Greg25
Příliš slabá poetika s dost nepropracovaným dějem tomuhle televiznímu snímku láme vaz. Zbyde totiž dosti jednoduchý příběh s nepříliš zdařilou lyrikou. Škoda herci a režie vypadali nadějně. 55% P.S. Já osobně se nejvíce těšila na Petra Čepka, ale ten se tam stěží mihnul v cca třech minutách filmu.(15.9.2010)
Kalidor_
Dokonalá filmová poetika s emočně nabitými melodiemi Luboše Fišera. Ústřední píseň (celkem neznámá, avšak kouzelná) zpívaná Helenou Vondráčkovou.(23.4.2010)
MuffinGirl
Jaký netušený poklad jsem objevila na dvojce, když jsem přepnula z jedné z těch hrozných pozdně-osmdesátkových pohádek, kde už notně obstarožní Petr Kostka hrál houpého Honzu či co. A i když jsem prošvihla úvodní titulky hned jsem si řekla: tohle zavání Herzovinou! Ačkoliv se jedná o celkem banální lyrickou hříčku o sžírající touze a tajných avantýrách s ale dokonale gradující atmosférou, kde se femme fatale Brejchová prohání na koni v podzimním lesíku s uhrančivým Čepkem v zádech a do toho otvírá pusu na Helenu Vondráčkou, zalitovala jsem že netrvá déle, protože na ty užasné exteriéry a interiéry bych se mohla dívat pořád.(12.9.2010)
Rami
Velmi poetické a zároveň ponuré. Kdyby nebyla tak silně cítit televizní adaptace 70. let, jistě bych dal bez ostychu 5 hvězdiček. P.S Předloha je však minimálně o řád působivější.(14.5.2011)
gizi
Kouzelný dech beroucí příběh se skvělou hudbou Luboše Fišera výborně doplňující vizuální stránku (a naopak). 85%.(16.9.2010)