Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohledná servírka z krkonošského hotelu Bobí vrch Gita (Ž. Veselá) zahyne pod koly auta svého milence, který ji zabil kvůli obavám, že na něj dívka vyzradí nezákonné machinace s valutami. Gitu krátce nato začne hledat její sedmnáctiletá kamarádka Anna (D. Veškrnová). Naivní dívka, která vyrostla v dětském domově, chce původně jen padesát korun, které kdysi Gitě půjčila. Každý v hotelu se domnívá, že Gita prostě odjela za lepším, jak se tu už mockrát stalo. Jenže Anna začne v domnělém odchodu spatřovat řadu nejasností – Gita si například před svým zmizením nevyzvedla drahé boty, které si nechala opravit. Anna využije situace a nastoupí na Bobím vrchu jako pomocná síla v kuchyni. Nepotrvá to dlouho, a bude potřebovat pomoc… (Česká televize)

(více)

Recenze (209)

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Ze začátku to vypadalo hodně dobře, ať už výborná hudba, krásné, a dnes už neopakovatelné záběry tehdejší krajiny, nebo i herecké výkony včetně Dáši. Postupem času to ale upadá do série nezáživných, a nikam nesměřujících scén, které vyustí aspoň v trochu zajímavé finále. Do zimního (pod)večera u TV dobré, ale platit za to v kině bych tenkrát asi nechtěl. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Scénář je docela slušný, ačkoliv souhlasím s komentáři níže, že neukázat pachatele a jen o něm mluvit (nový provozní, manželka) je fakt u detektivky přes čáru a nemá to tady vlastně ani smysl, proč ho neukázat. Aby si divák sám mohl říct, ahá, tak tenhleten to byl? Líbí se mi prostředí hor, místa, kam jsme taky koncem léta jezdili, vykreslení horských chat ("někteří se tady do toho zamilují a nemůžou už odejít, jiní sem přijdou jen na chvilku a chtějí rychle vydělat", řekne jedna z postav) a dokonce si film nebere servítky v tom, jak se i tehdy okrádali klienti, jak i tehdy protekční tatarák nemusel být z hovězího, jak se na jídle tak trochu šulilo. Postava psychologa, který radí druhým, ale sám má sekeru v kavárně, je dobrá vtipná vsuvka. I to postupné skládání indicií a náznaků je dobré. Jen teda čím častěji ten film vidím, přijde mi Veškrnová hodně křečovitá v té své poloze rozevláté, vysmáté holky, poloze, kterou jela v té době hodně často, asi proto, že sama taková osobně nebyla. Kazí mi z filmu dojem a třeba Kolářová nebo Adamovská nebo Macháčková nebo Fišerová by mi sem sedly líp. ()

Reklama

Pharlap 

všechny recenze uživatele

Otřesný film, nad kterým jsem již zlomil hůl. Nejprve jsem si totiž myslel, že něco dělám špatně. Že třeba něco špatně chápu, že se mi nemůže "dostat pod kůži". Ale tím to nebylo. Příčina tkví v tom, že příběh je unylý až hloupý. O nějakém krimi příběhu nelze mluvit. Do toho prostupuje svým idiotským hereckým výkonem Dagmar Veškrnová, která je opravdu "na zabití". Jediné co mi tedy utkvělo v paměti positivnějšího, je docela zajímavý a intensivní hudební podklad. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

I režisér musí být z něčeho živ. Je zřejmé, že Juraj Herz v případě tohoto filmu neplánoval nic velkolepého – ani nemohl, scénář i rozuzlení celého kriminálního případu jsou snůškou stereotypních představ o životě mladých a neklidných. A přestože Dagmar Veškrnová vklouzla do role prostořeké, nevázané holky z děcáku, která se shodou okolností stává svérázným detektivem v sukních, se vší svou spontaneitou, má její osobitá kreace do hereckého umění ještě daleko. Tím, co skutečně přežilo svou dobu, jsou skvěle nasnímané záběry krkonošských panoramat i šťavnatá figurka svérázného hotelového kuchaře ve výborné komediální interpretaci Karla Augusty, herce neprávem opomíjeného. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Není to zas až tak hrozný. Veškrnová tu hraje takovou optimistickou holku, která čerstvě opustila děcák a snaží se někde upíchnout. A mezi tím hledá, co se stalo kamarádce. Největším kladem tohohle filmu je, že ukazuje spíš mimoděk dobu socialismu - jak se tehdy žilo, jedlo, jak lidé přemýšleli. To mě na tom asi bavilo nejvíc. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • Režisér Juraj Herz si zahrál malou roli muže, připravujícího si v restauraci v Praze tatarský biftek. (rakovnik)
  • Původní scénář počítal s tím, že děj bude odehrávat v zimě. Juraj Herz nechtěl v zimě točit, tak přesunul děj na léto. (M.B)
  • Natáčení probíhalo v Peci nad Sněžkou, Praze, Sněžce a Horní Malé Úpě. Horská chata se jmenuje Žižkova bouda a najdeme ji 2 km nad Pecí pod Sněžkou, stojí dodnes. (M.B)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama