Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pohledná servírka z krkonošského hotelu Bobí vrch Gita (Ž. Veselá) zahyne pod koly auta svého milence, který ji zabil kvůli obavám, že na něj dívka vyzradí nezákonné machinace s valutami. Gitu krátce nato začne hledat její sedmnáctiletá kamarádka Anna (D. Veškrnová). Naivní dívka, která vyrostla v dětském domově, chce původně jen padesát korun, které kdysi Gitě půjčila. Každý v hotelu se domnívá, že Gita prostě odjela za lepším, jak se tu už mockrát stalo. Jenže Anna začne v domnělém odchodu spatřovat řadu nejasností – Gita si například před svým zmizením nevyzvedla drahé boty, které si nechala opravit. Anna využije situace a nastoupí na Bobím vrchu jako pomocná síla v kuchyni. Nepotrvá to dlouho, a bude potřebovat pomoc… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (20)

  • Žižkova bouda, ve které se příběh z velké části odehrává, byla vybrána proto, že v ní probíhala rekonstrukce, a tak filmaři měli volné ruce. Také to pomohlo tomu, že film byl natočen za rekordních pět týdnů, což nebylo v té době na Barrandově zvykem. (sator)
  • Karel Augusta jako kuchař Muraško ve filmu skutečně vařil a nenechal se zastupovat žádným kuchařem a bravurně krájel cibuli, smažil palačinky, neboť nějakou dobu mimo herectví vařil jako profesionální kuchař. (Redyx1)
  • Autor scénáře Josef Šilhavý, se s režisérem Herzem soudil kvůli názvu filmu, žánru i ročnímu období, ve kterém se děj filmu odehrává. Soud ale prohrál. (raininface)
  • Píseň "Až přijde déšť do trávy spát", kterou ve filmu zpívá hlavní hrdinka v podání Dagmar Veškrnové, nazpívala o dva roky později na své LP-album "S písní vstříc ti běžím" Helena Vondráčková. V jejím podání má pozměněný text a soutěžila s ní také na Festivalu filmových písní v Isntabulu. (Willy Kufalt)
  • Herec Jiří Němeček, který hraje kuchaře, opravdu sám ve filmu bravurně válí těsto. (M.B)
  • Režisér Juraj Herz si zahrál malou roli muže, připravujícího si v restauraci v Praze tatarský biftek. (rakovnik)
  • Další spoluprací dvojice Herz a Veškrnová měl být připravovaný projekt Automatická holka. Z projektu však sešlo z důvodu dalšího z mnoha Herzových zákazů natáčet. (Olík)
  • Štáb bydlel po dobu natáčení v téže chatě, kde se film odehrává. (M.B)
  • Vít Olmer nesměl v té době režírovat, tak mu Juraj Herz nabídl roli. (M.B)
  • Původní scénář počítal s tím, že děj bude odehrávat v zimě. Juraj Herz nechtěl v zimě točit, tak přesunul děj na léto. (M.B)
  • Natáčení probíhalo v Peci nad Sněžkou, Praze, Sněžce a Horní Malé Úpě. Horská chata se jmenuje Žižkova bouda a najdeme ji 2 km nad Pecí pod Sněžkou, stojí dodnes. (M.B)
  • Dagmar Veškrnová-Havlová (Anna) bola ocenená cenou Zlaté slnko za najlepší ženský herecký výkon. (Raccoon.city)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama