Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

„My jsme holky z porcelánu, život máme těžký“, stěžují si děvčata z velkoskladu porcelánu. Mají své problémy – jedna se chce vdávat a nějak jí to nevychází, druhá předstírá život mondény a přitom bydlí v chudičkém podnájmu, třetí je svobodnou matkou a občas ukládá miminko ve skladu do bedny s dřevitou vlnou, čtvrtá je ještě pubertální kůzle a teprve se začíná rozhlížet po světě, a ta pátá je potřeštěná, ale v jádru hodná a celým srdcem toužící po lásce. Jejich vedoucí je razantní ženská, která svým děvčatům neodpustí jediný hříšek. Ale když dojde k velké inventuře, začnou se dít neméně velké věci… Komedii Holky z porcelánu natočil v roce 1974 režisér Juraj Herz podle scénáře spisovatelky Jaromíry Kolárové, pro kterou to byl filmový debut. Holky z porcelánu nejsou filmem, při kterém by divák od začátku do konce slzel smíchy. Je to spíše laskavá komedie, ve které se objevila řada populárních herců. Vedoucí skladu si s chutí zahrála Míla Myslíková, důchodkyni Janinku pak Marie Rosůlková, v rolích nesmělých nápadníků se objevili Karel Smyczek a Jan Hartl. Dívčí role si zahrál tehdejší herecký dorost, převážně posluchačky 4. ročníků rozmanitých hereckých škol, z nichž nejvíce zaujala Dagmar Veškrnová, která za postavu Dany získala v roce 1975 na XIII. festivalu pro mladé diváky v Trutnově Malé zlaté slunce. K písničkám Petra Hapky napsal texty Zdeněk Rytíř. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Juraj Herz patřil podle vzpomínek kameramana Barly k nejlépe připraveným režisérům, film byl hotov za neuvěřitelné čtyři týdny. Bylo to v době, kdy se film běžně točil na Barrandově několik měsíců. (sator)
  • Pro roli syna vedoucí skladu vybral režisér Zdeňka Lovečka, známého brněnského motorkáře, který později emigroval do USA a přijal nové jméno Steve Lichtag. (raininface)
  • Ve filmu lze spatřit dnes už legendární Trabant 601. (ČSFD)
  • Lenka Kořínková v rozhovorech tvrdila, že tato role ve filmu ji zkazila kariéru, protože ji zaškatulkovala. [Zdroj: časopis Cinema 10/2018] (ČSFD)
  • Ve scéně, kdy holky chytají talíře, hozený talíř zasáhne jednu z nich ve chvíli, kdy je otočená na jinou stranu, omylem do hlavy. (Redyx1)
  • Film se měl jmenovat Inventura u světlušek, cenzoři totiž nechtěli název Holky z porcelánu povolit, protože označení "holky" jim připadalo sprosté. (Silencia90)
  • Juraj Herz snímek natočil, aby dostál podmínce pro zrušení jeho zákazu, v níž stálo, že může pracovat jako režisér, pokud natočí film z prostředí dělnické třídy. (Olík)
  • Dagmar Veškrnová si musela kvůli roli Dany ostříhat vlasy své do pasu dlouhé vlasy a nechat si je obarvit. Místo zamýšlené tmavé blond barvy, ale vznikla zářivá skoro zrzavá barva vlasů. (Wishkah)
  • Režisér Juraj Herz, který Dagmar Veškrnovou pro český film objevil, ji vybral ze studentské fotografie a chtěl aby hrála svobodnou maminku Helenu. Ale poté co se s ní potkal, rozpoznal její komediální talent a obsadil ji do role potřeštěné Dany. (Wishkah)
  • Při schvalování filmu se cenzoři rozčilovali, že režisér Herz "udělal z dělnické mládeže kurvy", protože jedna má nemanželské dítě a druhá říká:"No co, hlavně že je zdravé." To se muselo vystřihnout. (jenik71)
  • Adaptace knihy Inventura u světlušek od Jaromíry Kolárové. (BLStryker)
  • Natáčení scén z města probíhalo v Žatci, scény z továrny pak pochází ze závodu v Klášterci nad Ohří. (rakovnik)
  • Dagmar Veškrnová-Havlová (Dana) bola ocenená cenou Zlaté slnko za najlepší ženský herecký výkon. (Raccoon.city)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama