Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tadeáš Falk má za sebou pestrou minulost a bouřlivé mládí. Jeho bouřlivácká povaha ho dokonce přivedla na nějakou dobu do vězení. Po zlých zkušenostech se Tadeáš rozhodne usadit se a pracuje jako řidič v masokombinátu. Zamiluje se do svobodné matky Báry, která má dceru Berušku. Jejich rodinný život však není bez komplikací...
Juraj Herz vytvořit portrét rozporného, drsného a nepřizpůsobivého hrdiny, frajera, který dokonce okusil vězení, narazil na příkaz mravoličného vyznění. Protagonista pracuje jako řidič v masokombinátu, kde jej pronásledují rozpory se spolupracovníky, ani v soužití se svobodnou matku se mu nevede nejlépe, ale přesto není zatracován, vždy se přece může polepšit. Režisér Juraj Herz, inspirován předlohou Václava Duška, vložil do vyprávění notnou dávku exprese. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Chlapík, který je v jádru dobrák, ale pro ránu pěstí nejde daleko, ten to má v životě těžký. Tadeáš je v podmínce a aby ho nezavřeli, nesmí dát přes hubu ani tomu, kdo by si to opravdu zasloužil. Jeho boj o dceru tedy není klasicky silou, ale musí se naučit ji získat jinými prostředky. Třeba tím, že plně nahradí původního otce. Výborné drama muže, který se životem doslova protlouká a najednou jsou mu jeho způsoby úplně k ničemu...80% ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Film, který kromě znázornění komplikovaných vztahů a ukázky nadřazenosti v režimní době nemá co říct. Natočené slušně, působící poměrně nenápadně a místy nudně. Na Spalovače mrtvol to nemá ani náhodou, ale zase úplně tragické to nebylo. *** Ve zkratce: Tadeáš, Bára, Baruška, medvěd a exkurze do masokombinátu. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

S Krehkými vzťahmi mám trochu problém. Filmy Juraja Herza mám rád, vo filme sa zišla partia šikovných hercov, ktorí dokázali byť prirodzení a uveriteľní, o hudbe Petra Hapku nepochybujem, aj keď v tomto prípade mi niektoré kolotočové melódie trochu prekážali. Ako celok to takto vyzerá na mimoriadne hodnotenie, ale ... Ako už niekto v komentároch napísal, všetko je v poriadku, takto to v tých dobách vyzeralo, takými to problémami žili vtedy ľudia, ale keď sa zamyslím nad tým, akú stopu vo mne zanechal tento príbeh a tento film, tak som v rozpakoch. Preto tie tri hviezdičky. Ale možno vtesnám tento film do mojej stovky najobľúbenejších. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu mimořádně povedený film. Herzovi se podařilo přenést příběh na plátno v neuvěřitelně syrové, velmi komorní a citlivé podobě. Přímo hmatatelně cítíme podivnou odosobněnost a prázdnotu "reálného socialismu". Přitom film rozhodně není jakýmsi politickým manifestem a bylo by lze dokonce namítnout, že podobně syrový film je možné natočit i kulisách naprosto dnešních. Sám nejsem nestranným pozorovatelem, protože jsem tu podivnou dobu zažil, ale právě proto se mi sychravost filmu ve spojení s dobou sedmdesátých a osmdesátých let, zdá nejen příznačná ale dokonce zcela vědomě zobrazena právě takto. Syrovost podtrhuje mj. to, že je děj snímán jakoby zcela nezúčastněně. O pocitech a prožitcích aktérů dozvídáme v zásadě velmi málo a musíme (tak jako v životě) jednotlivé postavy a jejich charaktery postupně číst. Film přitom není nikterak "akční". Skládá se spíše z malých, v zásadně banálních příběhů a jejich fragmentů. Tím Herz připomíná Kachyňu, přestože je jinak daleko méně "nápaditý" a citelně temnější. Pochválit je třeba herecké výkony. Nestává se v tuzemské kinematografii často, aby podávali herci tak přirozené a neškrobené výkony bez stopy jakéhokoli přehrávání či naopak podivného amatérismu... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: Lima, igi B., sud, Rodin ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Měla jsem tu čest znovu se podívat na "Křehké vztahy“ - po mnoha a mnoha předlouhých letech ... Věděla jsem, že jsou dobré - ale už jsem zapomněla, že jsou TAK dobré. Je z nich přímo cítit ŽIVOT - pravdivý a nefalšovaný, s opravdovými vztahy a s opravdovými emocemi. Patří do kategorie filmů, které se v českých zemích dnes už prakticky netočí. Stejně jako se nás virtuální svět reklamy snaží přesvědčit o stoprocentní účinnosti neobyčejných pracích prostředků (a já bývám v rozpacích, protože moje oblečení se přesto pyšní zvláštními, velice trvanlivými a velice neobyčejnými fleky), tak i čeští filmaři se nás ze všech sil snaží udržovat v iluzi, že dnes se v Čechách a na Moravě vyskytují pouze a jenom neobyčejní jedinci s neobyčejnými životy a se stejně neobyčejnými problémy hodnými zaznamenání na filmový pás. Pokud se v jejich zorném poli nějakým nedopatřením objeví jen trochu obyčejnější postava, většinou si s ní nevědí rady - a obvykle ji přetvoří v jakousi nereálnou karikaturu. Vážení filmaři a scénáristé, proberte se !!! Ten obyčejný svět s obyčejnými lidmi a s jejich obyčejnými osudy pořád existuje - a není to jeho chyba, že ho nevidíte. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Točilo se v Liberci a okolí, v závodech Severočeského průmyslu masného n. p. Liberec a na dalších místech. (sator)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama