Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tadeáš Falk má za sebou pestrou minulost a bouřlivé mládí. Jeho bouřlivácká povaha ho dokonce přivedla na nějakou dobu do vězení. Po zlých zkušenostech se Tadeáš rozhodne usadit se a pracuje jako řidič v masokombinátu. Zamiluje se do svobodné matky Báry, která má dceru Berušku. Jejich rodinný život však není bez komplikací...
Juraj Herz vytvořit portrét rozporného, drsného a nepřizpůsobivého hrdiny, frajera, který dokonce okusil vězení, narazil na příkaz mravoličného vyznění. Protagonista pracuje jako řidič v masokombinátu, kde jej pronásledují rozpory se spolupracovníky, ani v soužití se svobodnou matku se mu nevede nejlépe, ale přesto není zatracován, vždy se přece může polepšit. Režisér Juraj Herz, inspirován předlohou Václava Duška, vložil do vyprávění notnou dávku exprese. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

Biopler 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý film pojednáva o premene drsného chlapíka, ktorý práve opustil väzenie, zaľúbi sa do slobodnej mamičky a snaží sa získať priazeň malej dcéry, ktorá mu to pekne sťažuje. Film je na československé pomery kvalitný po všetkých stránkach s výnimkou hudby, ktorá sa k nádherným zasneženým exteriérom veľmi nehodila. Trochu ma sklamal koniec filmu, keď sa zrazu záporný hrdina zmenil vo veľkého lidumila. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Rodinné a pracovní problémy řidiče Tády a jeho hipíckého závozníka, kteří sváží maso po restauracích v Jizerkách. Velmi příjemný film. Už jenom kvůli krásně nasnímané zimní krajině Jizerských hor to stojí za vidění. Potěší rovněž zobrazení hipícké komunity kdesi v lese. Nejsou tu podáni jako rozvraceči republiky, ale jako sympatičtí lidé, což je s podivem, že to Herzovi prošlo. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po výborný první polovině, kde divák postupně poznává jednotlivý postavy a různý souvislosti a vztahy, následuje dost nudná druhá polovina o tom, jak se sbližuje nevlastní fotr se svou nevlastní dcerou. A celý je to zakončený takovym divnym happy endem, kterej jsem moc nepochopil. Ta první polovina z prostředí masokombinátu, se mi hodně líbila. Člověk úplně cejtil to syrový maso a zimu. Ale pak najednou střih a já čumim na to, jak Kratina staví s nevlastní dcerou sněhuláky a čte jí pohádky. Jinak postavy jsou celkem zajímavý a dokonce i velmi přesvědčivě zahraný. Těžko ve filmu najít nějakej slabej výkon. Z herců bych pochválil hlavně Kratinu a Františka Peterku v menší roli a pak toho týpka, co hrál závozníka (Radim Hložek). Nějak jsem si ho nebyl schopnej z jinýho filmu vybavit a tady jsem zjistil, že on v žádnym jinym filmu nehrál, což je asi celkem škoda. Rozhodně tady odved slušnej výkon (akorát ho teda nadaboval Jiří Prager). Proč žádnou další roli nedostal, to je pro mě záhadou. Celkovej dojem z filmu: první polovina 5 hvězdiček, druhá polovina za 2. 65% ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Jeden z mála filmů, co se mi líbil v 17 letech a líbí se mi v 62. Juraj Herz  řekl: Chtěli po mě film z dělnického prostředí a tak jsem zvolil řezníky. Film má neskutečný spád a výkony. I Hapku bych za hudbu pochválil. Nádherní záporáci: Menšík a Štěpnička. Krásné role Peterka a Řehák. Kratina tam není policajt, ale trestaný řidič masa. Božská Zora nehraje typickou šlapku, ale rozvedenou samoživitelku. Zápletka se jménem je v kinematografii velmi vzácná....Vše se povedlo. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem syrové psychologické drama v ostrém protikladu přeestetizovanému Dnu pro mou lásku, a i když se na začátku ve scénách s masokombinátu zdálo, že tomu tak skutečně bude, jakmile na scénu stoupila malá dívka, psychologické drama se změnilo v tuctovou rodinnou podívanou, která se příliš neliší od dobového standardu a ve druhé polovině silně dějově stagnuje a nepřináší nic překvapivého. Kratina předvádí charismatický výkon, ale jeho postava postupem děje spíše ztrácí na plasticitě, než aby byla prohlubována a tím se zpochybňuje samotné žánrové určení. Tematicky podobná Antonyho Šance přeci jen přináší zajímavějšího hlavního hrdinu, zajímavý konflikt i novátorskou práci s prostředím. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (5)

  • Když si Vladimír Menšík přečetl scénář, řekl režisérovi, že svoji postavu nechce hrát tak, jak je napsaná, protože by ho diváci pak neměli rádi. Juraj Herz o něj hodně stál, proto nakonec připsal scénu, která Menšíkovu postavu aspoň trochu zlidštila. (raininface)

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama