Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Tadeáš Falk má za sebou pestrou minulost a bouřlivé mládí. Jeho bouřlivácká povaha ho dokonce přivedla na nějakou dobu do vězení. Po zlých zkušenostech se Tadeáš rozhodne usadit se a pracuje jako řidič v masokombinátu. Zamiluje se do svobodné matky Báry, která má dceru Berušku. Jejich rodinný život však není bez komplikací...
Juraj Herz vytvořit portrét rozporného, drsného a nepřizpůsobivého hrdiny, frajera, který dokonce okusil vězení, narazil na příkaz mravoličného vyznění. Protagonista pracuje jako řidič v masokombinátu, kde jej pronásledují rozpory se spolupracovníky, ani v soužití se svobodnou matku se mu nevede nejlépe, ale přesto není zatracován, vždy se přece může polepšit. Režisér Juraj Herz, inspirován předlohou Václava Duška, vložil do vyprávění notnou dávku exprese. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (59)

golfista 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý, neprávem opomíjený film Juraje Hertze o vztazích v rozvedeném maželství, spolupracovníky v masokombinátu, trampy a dalšími "obyčejnými" lidmi kolem neobyčejného Vladimíra Kratiny. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Rodinné a pracovní problémy řidiče Tády a jeho hipíckého závozníka, kteří sváží maso po restauracích v Jizerkách. Velmi příjemný film. Už jenom kvůli krásně nasnímané zimní krajině Jizerských hor to stojí za vidění. Potěší rovněž zobrazení hipícké komunity kdesi v lese. Nejsou tu podáni jako rozvraceči republiky, ale jako sympatičtí lidé, což je s podivem, že to Herzovi prošlo. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Spíše jen tři a půl, šlo li by. Ale budiž. Nechci ukřivdit. Tohle je totiž víc než jen dobrý film. A dobrý příběh. A na svou dobu... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po výborný první polovině, kde divák postupně poznává jednotlivý postavy a různý souvislosti a vztahy, následuje dost nudná druhá polovina o tom, jak se sbližuje nevlastní fotr se svou nevlastní dcerou. A celý je to zakončený takovym divnym happy endem, kterej jsem moc nepochopil. Ta první polovina z prostředí masokombinátu, se mi hodně líbila. Člověk úplně cejtil to syrový maso a zimu. Ale pak najednou střih a já čumim na to, jak Kratina staví s nevlastní dcerou sněhuláky a čte jí pohádky. Jinak postavy jsou celkem zajímavý a dokonce i velmi přesvědčivě zahraný. Těžko ve filmu najít nějakej slabej výkon. Z herců bych pochválil hlavně Kratinu a Františka Peterku v menší roli a pak toho týpka, co hrál závozníka (Radim Hložek). Nějak jsem si ho nebyl schopnej z jinýho filmu vybavit a tady jsem zjistil, že on v žádnym jinym filmu nehrál, což je asi celkem škoda. Rozhodně tady odved slušnej výkon (akorát ho teda nadaboval Jiří Prager). Proč žádnou další roli nedostal, to je pro mě záhadou. Celkovej dojem z filmu: první polovina 5 hvězdiček, druhá polovina za 2. 65% ()

sud 

všechny recenze uživatele

Velice příjemný romantický příběh o drsném muži a jeho boji o dceru své přítelkyně s jejím skutečným otcem. Nijak neútočí na divákovy city, ale přesto při jeho sledování jsou v plném běhu. Velice potěší výtečné výkony mužného Vladimíra Kratiny, který postavou Tadeáše doplnil svůj výčet rolí tvrdých a správných chlapů, příjemného a jak jinak než skvělého Vladimíra Menšíka, křehké Z.U.Kesslerové a Jiřího Štěpničky jako slizkého Sakla. Velmi pěkný a neprávem opomíjený film. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Herzův film téměř autenticky vystihnul tvář doby, kdy se příběh odehrává. Hlavní role férového chlapa Tadeáše Falka byla tehdy dobře svěřena nadějnému Vladimíru Kratinovi, který mimo jiné to opravdu přesvědčivě zahrál. Dalším pozoruhodným momentem filmu je styl dlouhých vlasů a žargon mluvy šedesátých a sedmdesátých let, který byl tradičně v nelibosti u socialistického společenství ve všech kruzích. Co dodat závěrem? Že móda dlouhých vlasů nebyla jen výsadou umělců či muzikantů, ale běžným standardem doby. Nosili je čundráci, účňové i studenti, dokonce členská základna Socialistického svazu mládeže Pionýrská organizace SSM kluků nepohrdla dlouhým vlasem navzdory rudým zasadám módy krátkého střihu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu hezký film a hned je poznat, že to točil někdo kdo točit umí. Soběžně s tím ihned podle filmové hudby identifikujete jejícho tvůrce Petra Hapku. Hlavní roli si tu střihl Drtikol Kratina a kdo ví, zda role zdatného řidiče Ávie masakombinátu, který každý den rozváží maso bez ohledu na závěje a náledí mu o rok později nesmrtelného  Drtikola nepřihrála. Když jsem byl malý, měl jsem co se týče filmů dva prototypy filmových hrdinů - skutečných  chlapů. Jedním z nich byl Ruda Jelínek, který mne okouzlil jako major Hradec v Třiceti pohádkách majora Zemana a hlavně v roli  Jana Kubiše v Atentátu. Vladimír Kratina zase navždy jako Drtikol z  Prázdnin pro psa. Zatímco pan Jelínek byl spíše útlejší postavy, Kratina vždy vypadal jako borec, kterého fakt nechcete naštvat. :-) A nejinak je tomu i v tomhle filmu. Docela by mne zajímalo, jak by Štěpnička dopadl, kdyby Kratina ta svá dvě kladiva nedržel na ramenou! :-). Film nám umožní nahlédnout do nelehkého řemesla závozníků masa i různých fíglů, kterými si tehdy vedoucí restaurací a kuchyň hotelů pomáhali k nedostatkovému sortimentu. Ve filmu se zdá, že masa bylo habaděj, ale opak byl pravdou. Jenže to by soudruzi nedovolili zvěčnit, navíc by pak scénář získal hodně děr. Zaujalo mne, že někteří herci byli dabováni. A zajímavá byla i ne zrovna pozitivní role jíž se zhostil pan Menšík. Škoda, že mu nedávali hrát i role záporáků v takovýchto psychologických filmech. Ten příběh chlapíka, který kdysi uletěl, ale seká latinu mi bavil. I to jak ke své lásce získal dceru, byť k ní přišel jak slepý k houslím a zprvu vůbec netušil co to všechno obnáší mít dítě. Přesto to nevzdal i přes neskutečné provokace skutečného otce. Film působí velmi nostalgicky a tak nějak se mi vybavil text Když jsem já byl tenkrát kluk... ,,a vlétě větší hic a v zimě čistčí sníh...,, .  --- nevím, ale ty zimy byly tehdy prostě super. Metr sněhu všude, kosa jako blázen, ve vzduchu voněl kouř z uhlí... Jo to už dnešní generace nezažijí. Dotované kotle na pelety skoro nekouří :-). A jelikož film točil Herz, to by v tom byl čert aby tam nebyl nějaký hororový prvek. A jelikož k tématu to šlo zakomponovat jen těžce, vymyslel to nakonec vskutku geniálě a dokonce se sám obsadil do jedné z rolí. Dávám za 3 papoušky, kdyby byli v kleci tak by je snad mamka dovolila... * * * ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

S Krehkými vzťahmi mám trochu problém. Filmy Juraja Herza mám rád, vo filme sa zišla partia šikovných hercov, ktorí dokázali byť prirodzení a uveriteľní, o hudbe Petra Hapku nepochybujem, aj keď v tomto prípade mi niektoré kolotočové melódie trochu prekážali. Ako celok to takto vyzerá na mimoriadne hodnotenie, ale ... Ako už niekto v komentároch napísal, všetko je v poriadku, takto to v tých dobách vyzeralo, takými to problémami žili vtedy ľudia, ale keď sa zamyslím nad tým, akú stopu vo mne zanechal tento príbeh a tento film, tak som v rozpakoch. Preto tie tri hviezdičky. Ale možno vtesnám tento film do mojej stovky najobľúbenejších. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý - ač trochu syrový- film na motivy knih Václava Duška. Tady Vladimír Menšík dokázal že záporné role mu byly stejně vlastní jako ty kladné - postava kterou tu hraje je přinejmenším stejně nesympatická jako ta Štěpničkova. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu mimořádně povedený film. Herzovi se podařilo přenést příběh na plátno v neuvěřitelně syrové, velmi komorní a citlivé podobě. Přímo hmatatelně cítíme podivnou odosobněnost a prázdnotu "reálného socialismu". Přitom film rozhodně není jakýmsi politickým manifestem a bylo by lze dokonce namítnout, že podobně syrový film je možné natočit i kulisách naprosto dnešních. Sám nejsem nestranným pozorovatelem, protože jsem tu podivnou dobu zažil, ale právě proto se mi sychravost filmu ve spojení s dobou sedmdesátých a osmdesátých let, zdá nejen příznačná ale dokonce zcela vědomě zobrazena právě takto. Syrovost podtrhuje mj. to, že je děj snímán jakoby zcela nezúčastněně. O pocitech a prožitcích aktérů dozvídáme v zásadě velmi málo a musíme (tak jako v životě) jednotlivé postavy a jejich charaktery postupně číst. Film přitom není nikterak "akční". Skládá se spíše z malých, v zásadně banálních příběhů a jejich fragmentů. Tím Herz připomíná Kachyňu, přestože je jinak daleko méně "nápaditý" a citelně temnější. Pochválit je třeba herecké výkony. Nestává se v tuzemské kinematografii často, aby podávali herci tak přirozené a neškrobené výkony bez stopy jakéhokoli přehrávání či naopak podivného amatérismu... Celkový dojem: 70% Zajímavé komentáře: Lima, igi B., sud, Rodin ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Od předchozího Dne pro mou lásku Herz zřejmě přehodnotil a poučil s ez jeho nedostatků a tohle velmi lidské a příjemné sociální drama natočil s přehledem. A vybral si k tomu hned celý zástup výborných herců a hereček, které se svých rolí zhostili výtečně. Kratina u mě vždy byl a vždy bude Drtikol, tohle mu už nikdo neodpáře, a tady ho vlastně pojal jen trochu jinak. Jeho závozník je naprosto výborná postava. Pro mě nejlepší herecký výkon má oblíbená Zora Ulla Keslerová podala právě v tomto filmu. A Peterka, Ten je famózně geniální. Příběh je zajímavý, poutavý a hodně mě potěšil závěr. Až mě mrzí, že mi dodnes ten film unikal. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem syrové psychologické drama v ostrém protikladu přeestetizovanému Dnu pro mou lásku, a i když se na začátku ve scénách s masokombinátu zdálo, že tomu tak skutečně bude, jakmile na scénu stoupila malá dívka, psychologické drama se změnilo v tuctovou rodinnou podívanou, která se příliš neliší od dobového standardu a ve druhé polovině silně dějově stagnuje a nepřináší nic překvapivého. Kratina předvádí charismatický výkon, ale jeho postava postupem děje spíše ztrácí na plasticitě, než aby byla prohlubována a tím se zpochybňuje samotné žánrové určení. Tematicky podobná Antonyho Šance přeci jen přináší zajímavějšího hlavního hrdinu, zajímavý konflikt i novátorskou práci s prostředím. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Prva polka bola takmer genialna, skoda le druhej rozplajznutej a nudnej polky. Rezisersky na urovni, ako je u Hertza zvykom, vyborna hudba a herecke vykony. 66 % ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Měla jsem tu čest znovu se podívat na "Křehké vztahy“ - po mnoha a mnoha předlouhých letech ... Věděla jsem, že jsou dobré - ale už jsem zapomněla, že jsou TAK dobré. Je z nich přímo cítit ŽIVOT - pravdivý a nefalšovaný, s opravdovými vztahy a s opravdovými emocemi. Patří do kategorie filmů, které se v českých zemích dnes už prakticky netočí. Stejně jako se nás virtuální svět reklamy snaží přesvědčit o stoprocentní účinnosti neobyčejných pracích prostředků (a já bývám v rozpacích, protože moje oblečení se přesto pyšní zvláštními, velice trvanlivými a velice neobyčejnými fleky), tak i čeští filmaři se nás ze všech sil snaží udržovat v iluzi, že dnes se v Čechách a na Moravě vyskytují pouze a jenom neobyčejní jedinci s neobyčejnými životy a se stejně neobyčejnými problémy hodnými zaznamenání na filmový pás. Pokud se v jejich zorném poli nějakým nedopatřením objeví jen trochu obyčejnější postava, většinou si s ní nevědí rady - a obvykle ji přetvoří v jakousi nereálnou karikaturu. Vážení filmaři a scénáristé, proberte se !!! Ten obyčejný svět s obyčejnými lidmi a s jejich obyčejnými osudy pořád existuje - a není to jeho chyba, že ho nevidíte. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem byl hodne zvedavy a nemuzu rict, ze by me nejak zklamal. Deni v masokombinatu, herci i vztah hlavniho hrdiny k vyzenene dceri je dobry, vse svym zpusobem funguje. Zase ale cely film neobsahuje nic, co by si clovek vyrazneji mel zapamatovat. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Václav Dušek napsal 4 knihy s postavou Tadeáše Falka které se ve své době dost četli-toto je adaptace knihy Druhý dech. Velmi blízké opravdovému životu ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Chlapík, který je v jádru dobrák, ale pro ránu pěstí nejde daleko, ten to má v životě těžký. Tadeáš je v podmínce a aby ho nezavřeli, nesmí dát přes hubu ani tomu, kdo by si to opravdu zasloužil. Jeho boj o dceru tedy není klasicky silou, ale musí se naučit ji získat jinými prostředky. Třeba tím, že plně nahradí původního otce. Výborné drama muže, který se životem doslova protlouká a najednou jsou mu jeho způsoby úplně k ničemu...80% ()

Související novinky

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama