Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Olga Scheinpflugová v hlavní roli detektivní hry, která se odehrává v poválečném pohraničí... Na návštěvě u své dcery bydlící v pohraničí zemře náhle při ranní procházce její otec. Šokovaná vdova (O. Scheinpflugová) nemůže uvěřit v jeho náhlou smrt, rozhodne se, že zjistí pravou příčinu jeho úmrtí a vydává se za dcerou (B. Holišová). Její obavy potvrdí i vyšetřování policie, které je liknavé a pouze formální. Potřebují něco konkrétního. A ona má dle slov vyšetřovatele spíše jen zlé tušení, pocity. Pokud by měla nějaké důkazy, to by bylo něco jiného. Žena se rozhodne okolnosti vraždy svého muže, o níž je skálopevně přesvědčena, vypátrat… (Česká televize)

(více)

Recenze (19)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

A nedopovězena zůstává nejen pohádka, v níž za kozlátky chodil vlk a babička si nemohla vzpomenout, koho navštívil po kováři a mlynáři. Scheinpflugová mě svým novotvarem zaujala více, než svým hereckým výkonem. Ale scénář je výtečný. Takže jen lituji, že hlavní roli nedostala Jiřina Šejbalová, která by ji zajisté skvěle zvládla. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Hodně nepovedený film, který stojí na Olze Scheinpflugové. Její herectví bylo pro mě osobně skutečně rozporuplné. Na jedné straně dokázala hrát tak přirozeně, že jí člověk věřil vše. Působila, jako by právě kamera dorazila k ní domů a ona žije a až pak hraje. Na druhé bohužel stále koukala do kamery, což dělala už v seriálu Eliška a její rod, ale zde není jediná. Celý film je navíc natočen ve studiu a tak můžeme sledovat přechody pomocí jednoho a toho stejného záběru na krajinu a suchý strom. To nemluvím o častých přeřecích herců. Jako by se na natáčení spěchalo. Film je pak více než kriminálkou psychologickou záležitostí, kdy úvodní text České televize neříká tak zcela pravdu. Matka totiž příbuzným vyčítala nejprve to, že její choť zemřel sám a žádné podezření neměla. To získala až postupně díky nově zjištěným okolnostem. Pachatele tak odhalíme, ale nevím, zda je potrestán či ne, stejně jako se nedozvíme, jak to dopadne se ženou. Skončí nakonec v blázinci? To je na fantazii diváka. ()

Reklama

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Poprvé jsem tuto inscenaci viděl jako dítě a dodnes jsem si z ní zapamatoval jen nepříjemný pocit z postavy Ilji Prachaře. Což znamená, že jsem to napětí musel tenkrát asi hodně prožívat, protože jinak bych si na ni už vůbec nevzpomněl. A jako poměrně napínavá mi tahle už hodně technicky zastaralá hra přišla i teď. Určitě má stále své neobvyklé kouzlo, i když hraní Olgy Scheinpflugové mi tady šlo trochu na nervy, ale možná to mělo tím větší autenticitu. Proč by koneckonců hlavní postava nemohla být docela protivná a neurotická stará bába. Překvapil mě také svým způsobem otevřený konec, který bych v té době v televizi nečekal. Inu zázračná nová vlna československého filmu už byla v běhu, což se zřejmě promítlo i do některé televizní tvorby. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Eliška a její rod vyšetřuje smrt svého manžela, která vypadá zcela přirozeně, ale není tomu tak. To srovnání Elišky fakt sedí, protože Olga Scheinpflugová hraje roli Elišky i v tomto detektivním příběhu, který se odehrává na konci léta 1945. Její mimika, slova, chování jsou naprosto stejná. Ale to vůbec nevadí, role jí sedla přímo na tělo. Její dceru hraje mladá Blažena Holišová, zetě Vilém Besser a jejich přátelé Vlasta Chramostová a Ilja Prachař. Všetečnou a otravnou sousedku ztvárňuje Věra Tichánková. Hudba Jiřího Šusta je spíše minimalistická, ale pěkně zapadá do konceptu. Snímek nenudí a rozehrává téma udavání za Protektorátu a pěkně v závěru graduje, poslední záběr je geniální! Na tento televizní film jsem čekal hodně dlouho, kdoví, kdy naposled ho v televizi dávali, ale bylo to asi hodně hodně dávno, řekl bych, že naposledy někdy před Sametovou revolucí. Kéž by ČT vytahovala více zapomenutých inscenací, kterých se jí po archívu válí nespočetně. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Docela napínavá story 1)  by neměla šanci, kdyby v hlavní roli neexcelovala 63letá Olga Scheinpflugová, která ztvárnila hysterickou matku par exellence. Je protivná a nesnesitelná, současně ji trochu litujeme a nakonec se ukáže, že... ale to nesmím říci, to bych spoileroval. Ale překvapení tam je...a hned dvakrát._____ 2)  Rovněž 45letá Věra Tichánková (Kostková, co chce prodat svůj domek) předvedla úlisnou megeru zcela přesvědčivě._____ 3)  Za zmínku stojí i dobové cenové poměry. Plat prodavačky v konzumu 800 Kčs, dobrý plat jejího muže činí 1 400 Kčs a domek se prodává celkem za 35 000 Kčs. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (1)

  • V závěrečných titulcích je Vilém Besser uveden jako Míla Besser. Touto přezdívkou ho oslovovali jeho přátelé. (bomber7)

Reklama

Reklama