Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Iva Janžurová ve své životní roli (přesněji řečeno dvojroli) ztělesňuje dvě povahově zcela rozdílné sestry. Zatímco jedna je vlídná a dobrá, druhá představuje ztělesněné zlo, chorobnou nenávist a závist. Zlá sestra se rozhodne odstranit svůj sourozenecký protějšek, ve kterém není schopna snést vlastnosti, jež právě sama postrádá. Její zrůdnost však záhy překvapí ji samotnou, když nabyde nečekaných rozměrů. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (15)

  • 21.6.2019 měl v Německu světovou premiéru blu-ray s restaurovanou verzí filmu. Film existuje na samostatném blu-ray (limitováno na 999 ks), nebo je součástí trojdisku Juraj Herz Edition (limitováno na 399 ks), kde najdeme dále filmy Panna a Netvor (1978) a Upír z Feratu (1981) obojí v restaurovaných verzích. Všechny disky obsahují kromě německé i českou audiostopu. (lexa.k)
  • Iva Janžurová ve filmu hraje dvouroli, přičem dostala honorář pouze za jednou roli, přestože se s produkcí dohadovala o dvojnásobném honoráři. (Willy Kufalt)
  • Režisér filmu Juraj Herz dával scenář Ivě Janžurové s tím, aby si vybrala, zda chce hrát roli Viki nebo Kláry. Herečka nevěděla, pro kterou roli se rozhodnout, a proto Herz rozhodl, že bude hrát obě. (Willy Kufalt)
  • Při natáčení v Bulharsku tragicky zahynula herečka Eva Blažková. V té době jí bylo necelých 33 let. (Cucina_Rc)
  • Juraj Herz chtěl rozšířit děj tak, že se jedna ze sester uprostřed filmu probudí a zjistí, že žádnou sestru nemá a nikdy neměla. Schvalovací komise proti této verzi zakročila a scénář musel dějově odpovídat původní předloze. (Olík)
  • Juraji Herzovi se výsledný film nelíbil a využil ho hlavně jako příležitost zkoušet filmové triky ve scénách, kde se setkávají obě sestry. (Olík)
  • Morgiana je v novele, podle níž byl film natočen, jméno jedné ze znesvářených sester, zatímco Juraj Herz tak ve filmu nazval kočku Viki Trenganové (Iva Janžurová). (Olík)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenné novely, kterou napsal ruský spisovatel Alexandr Grina. [Zdroj: Cinema] (Terva)
  • V roce 1973 získal film cenu Zlatého Huga na mezinárodním festivalu v Chicagu. (Yardak)
  • Vedení Barrandova Morgianu označilo jako "sadomasochistický film" a Juraj Herz dostal na dva roky zákaz režírovat. Herzovi pomohli paradoxně Rusové. Herz vypráví, "Do Prahy tehdy přijela delegace sovětských režisérů, kterou prováděla novinářka Jana Klusáková. Soudruzi z Moskvy se jí ptali, co by měli v Praze vidět za filmy, a ona jim doporučila, ať si řeknou na Barrandově o Morgianu. Pak s nimi dělala rozhovor do novin, a když padla otázka, co se jim u nás nejvíc líbilo, unisono odpověděli, že Morgiana. Když to ředitel Barrandova četl černé na bílém, přišel za mnou, že bych vlastně už mohl zase točit." (BoredSeal)
  • Na príkaz Barrandova sa vytratil scenáristický dovätok, ktorý by zrejme prvýkrát priviedol do českého filmu schizofréniu v hitchcockovskom prevedení. (Raccoon.city)
  • Filmovanie prebiehalo na Balčiku v Bulharsku. (dyfur)

Související novinky

Zemřela herečka Nina Divíšková

Zemřela herečka Nina Divíšková

21.06.2021

Ve věku 84 let dnes odešla česká filmová, televizní a divadelní herečka Nina Divíšková, již si velké množství diváků vybaví například jako babičku Bětu z populárního rodinného seriálu České televize… (více)

Juraj Herz 1934 - 2018

Juraj Herz 1934 - 2018

09.04.2018

V neděli zemřel režisér, scénárista a herec Juraj Herz. Jeden z hlavních představitelů československé nové vlny vystudoval fotografii na bratislavské UMPRUM, následně režii a herectví na loutkářské… (více)

Reklama

Reklama