Passage
Podobenství
Belgie / Česko / Francie, 1996, 102 min
Juraj HerzHudba:
Zdeněk MertaHrají:
Jacek Borkowski, Malgorzata Kozuchowska, Zora Jandová, Zdeněk Maryška, Tomáš Töpfer, Andrej Hryc, Josef Vinklář, Josef Hajdučík, Stanislav Zindulka, Květa Fialová, Vladimír Kratina, Martina Adamcová, Miroslav Moravec, Zuzana Fišárková, Martin Faltýn, Martin Štěpánek, Jan Kehár, Annelie HerzováObsah
Spořádaný bankovní úředník Michal Forman hledá před deštěm úkryt v pasáži. Nečekaně ho začne přitahovat zvláštní mikrosvět, zalidněný množstvím figur, které tu tráví všechen svůj čas. Postupem času se muž stává jednou z nich. Prochází pasáží i jejím podzemím jako očistcem... (oficiální text distributora)
gouryella
Pripada mi jako by chtel Juraj Herz natocit jakysi cesky Lynchovsky film - v jednom se mu to urcite povedlo - stejne jako u filmu mistra Lynche jsem zhola nic nepochopil - ale to asi nebylo zamerem pana Herzee - a navic neskutecne toporne herecke vykony v cele se Zorou Jandovou - z milosti *.(23.7.2002)
igi B.
Takové jednooké mezi slepými. S upřimností za dvě a půl, z nepochopitelných pocitových důvodů zaokrouhluji nahoru (bez ohledu na všechny ty negativní připomínky, se kterými nelze než souhlasit...:-)(28.12.2005)
Crocuta
Místy dost ponurý, místy groteskní film vyprávěný v kafkovském duchu. Povedené zpracování výborné Peckovy knihy - podobně absurdní příběhy já mám prostě rád.(28.8.2007)
TheCaelos
Viděno na Bloody Xmas Festu 2011 kde DVD doručil sám Juraj Herz. FIlm je takový do lynchova, je z toho cítit to že si Herz chtěl říznout nějaký pořádný výmaz, což se mu v podstatě povedlo. Na můj vkus to bylo ovšem přespříliš dlouhé, aspoň ta hodina a čtvrt by stačila, na výmazový film je to fakt dlouhé, díky čemuž jsou některá místa hluchá. Co se týče příběhové stránky věci, můžu s kidným svědomím říct, že nerozumím co tím chtěl básník říci, protože jak jsem si myslel že to spěje k očekávanému konci, tak to skončí úplně jinak, byť návaznost na předchozí děj tam je. Každopádně se jedná o zajímavý a originální film, docela znatelně vybočující z toho co v česku vzniklo a vzniká. Takový prostě úlet.(3.11.2011)
wosho
Zmatený film. Hvězdičky mu nedám, nevím co si mám o něm myslet, viděl jsem jej před lety a utkělo mě z něj v paměti málo. Jen to, že tam žerou krysy, či jinou haveť a nějaká kunda tam na hajzlu ušuká chlapa. Prostě pokus o podobenství od mistra Herze, které na mě asi moc nezapůsobilo.(26.9.2007)
Morholt
Jako malí pankáči jsme za učinkování v tomto "veledíle" dostali krabičku cigaret a 200 Kč. Strávili jsme na natáčení půl dne, než se nám podařilo zapálit si podle představ filmařů. A ačkoliv je to pro mě nepochopitelná slátanina s děsivou Jandovou, tak si to přes to všechno jednu hvězdičku za můj vynikající a neopakovatelný výkon zaslouží. :D(13.4.2009)
garmon
Mně to tehdy moc bavilo. Wosho má pravdu - tu kundu, co na hajzlu ošuká chlapa si taky pamatuju-). Myslím, že tohle byla strašná doba pro českou kinematografii - Herz měl před Pasáží tři roky na rozmýšlení co dál a pak deset let distanc od velkého plátna. Takovou cenzuru penězi si do té doby nikdo nedovedl představit. Passage mi přišla propracovaná a narozdíl od Koljů aspoň trochu s ambicí říct, co se to v těch divokých devadesátkách vlastně děje.(2.4.2012)
HH
odpad!Asi jsem nepochopil, o čem to je:-((2.1.2004)
| V kinech ČR od: | 27.02.1997 |
|---|