Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příhody svérázného cukráře, kterého chce jeho matka za každou cenu oženit... Třicetiletý Šimon Šindelka (E. Horváth) je sice uznávaný mistr v oboru uměleckého cukrářství, jehož dorty a zákusky získávají mnohá ocenění, ale na straně druhé je v praktických věcech zkrátka smolař bydlící u své matky (I. Kačírková). Se životem starého mládence je ale koneckonců vcelku spokojen a o výraznou změnu se nijak zvlášť nesnaží. Spokojená už ale není jeho matka, které začíná docházet trpělivost a velmi asertivně svému synovi dohazuje nápadnice přes inzeráty v novinách, což se Šimon snaží všemožně sabotovat. Ženám se však nedá zcela uniknout a zálusk si na něj činí koketující servírka Jolana (R. Mašková) z hotelu, kde spolu pracují. Na ni má ale zase spadeno vrchní Balucha (A. Hryc), kterému žádná šmelina není nikdy dost proti srsti, a tak je nabíledni, že na sebe absurdní situace nenechají moc dlouho čekat. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Po bizarních úvodních titulkách jsem od filmu čekal asi něco trochu jinýho. Opravdu jsem si nemyslel, že bude následovat ztřeštěná komedie, ve který bude jedinou bizarností účes Pavlíny Mourkový. Připadalo mi to, že se tvůrci inspirovali ve filmech Pierra Richarda a zkusili natočit komedii v podobnym duchu. Překvapivě Emil Horváth, kterýho jsem do teď znal akorát ze 30 případů majora Zemana, byl v tý roli docela dobrej a ze začátku mě to fakt bavilo. Jenže ty vtipy se dost opakujou a když se mu asi počtvrtý někde zasekne prst, tak mě to bavit postupně přestávalo. Vypadalo to nadějně, ale přišlo mi to takový nedotažený. Za zmínku stojí ještě Andy Hryc a jeho francouzskej koňáček domácí výroby. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Andy Hryc jak pán hlavný... pán čašník je úžasný, zvláště pak jeho metoda a tajemství na výrobu famozního mńamkového francouzského koňáčku.... ó sladká nevědomosti, nepátrejme co konzumujeme v restauracích... :-) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Problémy kolem Straky v hrsti vygenerovaly slavný Herzův barrandovský zákaz, který ovšem neplatil na Kolibě. A Slováci jsou za to dodnes rádi, protože Sladké radosti patří mezi zlatý fond slovenských komedií. A skutečně, jedná se o lehce plynoucí komedii s prvky klasické grotesky. I to, že je zasazená do toho zmaru a šedi 80. let vadí jen pramálo. Nápad na hlavního hrdinu, cukrářského mistra, který je roztomilý a zároveň bezbranný, je příjemný. S přirozeností sobě vlastní tu nástrahami proplouvá Emil Horváth ml. a stejně jako jeho předchůdci v klasickém slapsticku se vyrovnává stejně elegantně s náručemi dívek i překážkami různých portýrů či vdavek chtivých matrón. Není to vybroušený diamant, ale pro orientaci ve slovenském filmu skvělá ukázka a motivace, proč nezanevřít na produkce z východní části naší republiky. Příznivci pouze pražských produkcí zas mohou doplnit bílá místa ve filmografii Kocába, Maškové, Mourkové, Duchoslava nebo Ireny Kačírkové. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Cukrárský majster (Emil Horváth mladší) ako hlavný hrdina, večný smoliar a slaboch vo vleku prianí svojej mamy a jej podobne pridrbanej kamošky - trafikantky. No v práci oceňovaný a tvorivý. Jeho vzdor voči mamou organizovanej láske cez inzerát spočíva v snažení sa o lásku fešnej kolegyne z reštaurácie. Jej srdce dávno patrí inému. Ambicióznemu čašníkovi v podaní Andyho Hryca. Ukradol si pre seba celý film. Niet sa čo diviť. Koho by už zaujímali bicyklové problémy Horvátha mladšieho či jeho mama hotelové pohodlie. Ním vytvorené marcipánové figúrky sa dajú akurát s chuťou zjesť. Zaujímavý je len z hľadiska komických situácií, ktorých aktérom sa stáva. Oveľa plnokrvnejšie jedná fúzatý čašnícky macho, ktorý sa snaží vyťažiť z každej situácie čo to dá. Korupčných malomestských snobov pritom skvele poníži správne šambrovaným debušé. Ikonickým pre Sladké starosti, ktoré si už od detstva vždy rád zopakujem. Soc-pop reálie trefne ukazujúce ako sa tu žilo za Husáka. Džúsy podolievané do správnej mierky množstvom ľadu (teda vody), rolády nakrájané ako plátky šunky, čaj dolievaný do koňakov, kšefty s nedostatkom alebo obálkové všimné. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Film o susedovi :) .. jediný rozdiel medzi nim a hlavnou postavou je v tom, že kým sused ešte do 30päťky hral céčka na školáku, táto vedela aspoň piecť :) Spočiatku ma snímok nijak extra nechytil, ale postupne si ma svojou absolútnou obyčajnosťou získal. Jednoducho ma to bavilo .. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, který má svůj půvab, řadu vychytaných momentů, kdy se kumulují úsměvné momenty i špičkové gagy. K dokonalosti chybí opravdu jenom kousek. Příběh občas ztrácí na tempu, objevují se moralizující prvky - nutná společenská kritika, bohužel nedotažená, některým vedlejším postavám chybí šmrnc (Irena Kačírková). Přesto jde o kousek, který pobaví a příjemně naladí. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina je na slovenský film neuveriteľne originálna. Slapstick komédia s výborne naaranžovanými scénkami s pointou. Herz nám predstaví Šimona ako chlapíka, ktorý si nevie rady s výberom tej pravej a pripravuje nás na jeho eskapády so ženami. Lenže po prvej polhodine prepne a viac sa začne zaujímať o Hrycovu postavu a jeho milenku, respektíve manželku. Šimon je tak trochu na vedľajšej koľaji, rovnako ako v živote. Súvislý dej tak strieda séria sekvencií, ktoré sa k vtipu vrátia až vo výbornom závere. Ale stále mám pocit, že sa všetci (hlavne scenárista) mohli odviazať ešte viac, respektíve sa sústrediť trochu konzistentnejšie na jednu dejovú líniu. Ja som totiž od začiatku Šimonovi držal palce a tušil, v koho náručí by mal skončiť. Takto návrat k jeho postave pôsobí dramaturgicky slabo. Tú kritiku neberte príliš vážne, ide o to, že som mal minimálne polhodinu pocit, že konečne dám po dlhej dobe slovenskému filmu úprimných sto percent. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Sladké starosti po takmer štyridsiatich rokoch vnímam ako Sladké trápnosti. Až som bol prekvapený tým, čo sme si v tej dobe nevšímali, lebo nám to pripadalo takmer normálne. Juraja Herza mám rád, ale v tomto filme sa nevyznamenal a je mi jedno, či to mal byť odpustok za Straku v hrsti alebo iba odfláknutá práca. A už vyložene neznášam filmy, ktoré sa po krátkej dobe v diváckych hlavách zredukujú na šambrovaný bisquit de Bouché. Filmu, ako obyčajne, nepomohla importovaná česká ekipa a neoslnil ani štyridsiatnik Šimon. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Slovenská komédia z osemdesiatych rokov a presne taká je - nevtipná. Zasmial som sa len raz, zvyšok nebol ani na dvihnutie kútika. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Čuduj sa svete, aj na Slovensku vznikla v osemdesiatych rokoch zábavná komédia. Síce si berie na paškál kritiku spoločenských neduhov, predsa len je v popredí príbeh slobodného cukrára, ktorého chce mama oženiť. Lepší priemer. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Pokus o socialiastickou grotesku Herzovi nevyšel. Zejména proto, že není vtipná a Emil Horváth ml., jakkoliv disponuje nesmělým chlapeckým šarmem, v sobě nemá jedinou komickou buňku. Jeho opakované etudy, jak mu někde uvízne prst nebo jak bourá nacvičenou oslavu nebyly vtipné, ale pitomé. K tomu mají šnečí pomalé tempo, čímž začínají nudit - z rocknrollového rytmu grotesky nepochytily vůbec nic. Takže spíš divák uvažuje, jestli se nedívá na mentálně zaostalého nebožáka. A ty jeho proslavené dorty byly jedna hrůzná přeplácanost vedle druhé – i když beru, že musely dát dost práce, a že tehdy byl jiný vkus i v gastronomii. SHRNUTÍ: Socialistická upachtěnost. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Taková typická romantizující, charakterově-vztahová komedie, kterých se ve své době točilo docela dost a nám i Slovákům docela šly. Tradiční problémy doby, tradiční charaktery, tradiční postavy, tradiční rozuzlení. Ale nenudil jsem se, občas se i zasmál a pobavil se u spousty tehdy hodně mladých herců a hereček. Na Herze možná až moc tendenční, ale jak známo, on to s tvorbou neměl zrovna lehké a občas musel natočit něco pro uklidnění rozbouřené vody. K jeho cti se sluší říci, že i v tomto případě se mu to docela povedlo. 3,5* ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Nač asi myslel Herz, když točil tuto hořkosladkou komedii? Scéna, při níž všichni hledají zakutálený prstýnek, naznačuje, že snad v orwellovském roce vzpomínal na zlatá šedesátá. Ale ani to není možná pravda. Do snímku se promítají i motivy z Holek z porcelánu – především charaktery a půvaby oněch „světlušek“ – ale rozmývají se v odvážněji, ale povrchněji snímaných banálních servírkách, odžívajících své „preteky so šťastím“. Ústřední hrdina zase předznamenává příchod gagmana a prozrazuje, že vtip vždy závisí na tom, kdo žertuje, i na tom, kteří se smějí. Tak se každá vteřina různě převaluje jako neklidný spáč a je vlastně jedno, jak to celé skončí, protože film končí každou svou vteřinou, kterou spěje od sebe sama. ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Herz natočil vtipnou svěží komedii. Spojení českých a slovenských herců se ukázalo jako dobrý tah, velmi mile mě překvapil pan Emil Horváth ml, který se role cukráře Šimona zhostil milým způsobem. ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Výborná hudba - tedy ta od Kocába... Jinak bohužel tak hrozně prostřední, pozdněsocialistické, zoufale pomalé a především (?!) neumětelsky natočené, že i vynikající koncept průřezu "důležitými obdobími filmové komedie" působí ve výsledku trapně... Jakoby se Herz musel kát za Straku v hrsti a snažil se tu trochu o Hanákovu jemnost, tu o troškovskou úsměvnost. Podobně trapně jsem se cítil při Nevěře po Slovensku, tam je to ale ještě hrubšího zrna. Vysoké hodnocení zde přičítám tomu, že Herz zas po letech natočil "slovenský film". ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Přihlouplá komedie ze zákulisí socialistické restaurace. 1 Zaujali mě: 38letý milý a nevýrazný Emil Horváth mladší (cukrář), 18letý Jan Antonín Duchoslav (pomocný kuchař) a především 34letý Andrej Hryc (číšník Balucha). Věk protagonistů ve vztahuje k době natáčení snímku, tj. k roku 1983._____ 2) A co jsem se dozvěděl? Koňak pochází od slova kůň. A černý čaj si od zhlédnutí snímku dávám zásadně a jenom s Jarem. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mne nejhorší film Juraje Herze. Má to být komedie, ale jako komedie to na mě nepůsobí ani náhodou. Zřejmě se musel vykoupit za Straku v hrsti, která skončila v trezoru, ale takováto slátanina je totálně pod jeho úroveň. Vtip zde působí asi jako šašek na pohřbu. Trapné a hlavně nudné. ()

Reklama

Reklama