Toulavý Engelbert (TV film)

Muzikál

Československo, 1973, 63 min

Juraj Herz

Karel Mareš

Přemýšlím, co je podivnější: Že Juraj Herz natočil tak rozjuchaný muzikál? Že je v něm středověký hrad plný hippies? Že Petr Čepek hraje dvorního šaška, který sebou mlátí o zem? V porovnání s Nocí na Karlštejně, která vznikla v ten samý rok, je Engelbert o dost méně vtipný, ale má více, dalo by se říci, pohádkovou a až kýčovitě romantickou atmosféru, leckteré jeho písně jsou neodolatelně chytlavé (scéna "party" po příchodu Engelberta na hrad je mimochodem i výborně natočená), a samozřejmě tu není taková herecká sestava. Miloš Kopecký bohužel nemá moc co hrát, nesympatický Josef Laufer, který by co hrát měl, zase hrát neumí, a tak nehraje (ale naštěstí dobře zpívá), Jitka Molavcová je roztomilá (jinak její výkon asi zhodnotit nelze) a nejzapamatovatelnějšími se tedy přece jenom stávají Petr Čepek v momentě, kdy svým hromským hlasem zvolá, že "Šašek si tropí z šaška šašky před šašky!", a Václav Štekl coby mnich - násoska.(16.1.2012)

Překvapivě svěží, příjemné na poslech i vid.(8.9.2010)

Překvapivý ohlas zlatých šedesátých a hippie volnosti poměrně hluboko v normalizační tvorbě a navíc ve středověké látce. Velmi příjemná podívaná s výbornou Molavcovou a Petrou Janů v jedné z prvních televizních čurd.(20.6.2010)

Na to, že se jedná jen o černobílý televizní film, je to silná konkurence pro jiný "středověký muzikál" ze stejného roku, tedy Noc na Karlštejně. Ba tento se mi líbí víc, je víc odvázaný, romantičtější, příběh více drží při sobě a muzika je zde kouzelná (a Jitka Molavcová taky). A hlavně není vůbec státotvorný-tedy nekazí ho přemoudřelé, státnické řeči panovníkovy, při kterých mi při sledování Noci... trnou zuby. Ani ten profláknutý Josef Laufer tu kupodivu nevadí. 4 a 1/2 *.(15.12.2010)

Hipísáci ve středověku. A ještě se to rýmuje...!(9.8.2011)

Na svoji dobu poměrně originální středověký muzikál s prvky bigbeatu, v normalizačním marasmu to musela být určitě bomba, škoda že není častěji k vidění v ČT.(8.6.2010)

Film se zajímavým příběhem i pěknými písníčkami. Závěrečná scéna filmu je více než povedená - mnich se ptá toulavého Engelberga: tak co si koupíš za ty peníze? A Engelberg mu odpovídá písní: Koupím si boty na další cestu, koupím si mračna nad hlavou, z pavučin šije mi vítr vestu, šat pro moji duši toulavou... Krásná píseň o volnosti a tuláctví.(18.7.2011)