Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (238)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý film, z nějž ale tehdejší cenzura vykuchala, co se dalo. Nejděsivější momenty byly zakázány už tehdy, když byly jen na papíře, druhé nejděsivější momenty byly vystřiženy z natočeného materiálu a ten zbytek skutečně moc horrorový není. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má skvělý nápad, ale s realizací už je to horší......, ale věřím, že ve své době to mohl být poměrně hit. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Velká škoda cenzury. Hodně by mě zajímala původní verze plná jistě zajímavých nápadů. Zbylo vlastně jen jedno upravené auto a dvě polonahé herečky. Scény na sebe ani moc nenavazují a hlavně Menzel není tak schopný herec a už vůbec nevypadá jako magnet na ženy. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Konečně k letitému hodnocení doplňuji i komentář. Tenhle film je plný rozporů. Na jednu stranu námět, spolu se všemi (i ve filmu zmíněnými) okolnostmi a důsledky (dobově tehdejší ropná krize, dnes zase všechny ty kecy o uhlíkové stopě) je dost zajímavý a nosný. Dále výtvarná stránka (Pištěk se docela vyřádil), Hapkova hudba a i docela solidní atmosféra (v některých momentech). Naproti tomu scénář je dost krkolomný, tu a tam jakoby kus chyběl (cenzura?), někdy pro změnu atmosféra chybí úplně, postavy se občas chovají vyloženě divně a protismyslně a ta občasná kritika konzumu je tam nasazená hrozně násilně. A co nejhorší, výběr herců. Třeba Čepek pasuje přesně, jenže Menzel zkrátka nikdy hrát neuměl a Veš krnová stačí leda tak na prostomyslné venkovské nány a štětky, v dramatických rolích je úplně mimo. Ze tří neslevím, už proto, že jsem jako malý capart obcházel model feratu na slovutné filmové výstavě u Hybernů v roce 1986 dílem v hrůze, dílem fascinován, ale jinak myslím, že to zůstalo někde na půl cesty k využití potenciálu nápadu. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Chm, film funguje nejvíc jako guilty pleasure. Když pomineme ten zmatek v ději/střihu, za který může asi cenzura, tak největší trabl vidím v postavě doktora Marka, který působí jako Woody Allen ve většině filmů Woodyho Allena: zmatený trouba, na kterého se z neznámého důvodu lepí krásné ženské jedna za druhou, si hraje na detektiva a řeší magickou záhadu. Woody Allen na to ovšem chodívá přes humor, kdežto tenhle film se bere vážně a tudíž to nefunguje. Buďto měli do mixu žánrů přihodit trochu komedie, nebo do hlavní role obsadit opravdického herce. Hapka rulez jako obvykle. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K Upírovi z Feratu jsem se vrátil po dlouhé řádce let a stálo ho to hvězdičku. Nejcennější je na něm námět převzatý z povídky Josefa Nesvadby o autu poháněném lidskou krví. Netuším, jestli to byl jeho originální nápad, ale z dřívější doby jsem na nic podobného nenarazil. Každopádně jde o provokativní myšlenku, ze které se dá vydatně těžit. Juraj Herz měl sice své úspěšné období už dávno za sebou, ale v pár scénách se upomíná na své lepší já, které bylo schopné natočit Morgianu nebo Spalovače mrtvol. Jádrem problému je scénář. Nevím, do jaké míry ho ovlivnily cenzurní zákazy, každopádně vznikl v době, která hororu a sci-fi nepřála - byly považovány za úpadkové žánry a jako takové vytěsňovány. Malý rozpočet se projevil negativně, nazdobená škodovka dnes nevzbuzuje bázeň ani obdiv, maximálně shovívavý úsměv. Menzelovo jednovýrazové herectví filmu taky nepomáhá. Tady byl třeba charismatický charakterní herec. Uděluji 40 % celkového dojmu s dodatkem, že jestli by si nějaký titul zasloužil v českých podmínkách remake, pak právě tenhle. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"NIC SI Z TOHO NEDĚLEJTE. LIDI TO PROSTĚ ŠOKUJE." Ferrari nosferatu? Naivní, průhledný a rozpačitý, ale originální, snaživý a hlavně český hybrid hororů o upírech a vraždících autech, zasazený do prostředí automobilového průmyslu a závodů. Na upíra na kolech neplatí denní světlo, kříž, česnek ani svěcená voda, ale stejně jako skutečný upír se živí krví oběti-řidičky, která se na něm stává závislou. To potkalo i mařenovitou Veškrnovou a tak se ňoumovitý Menzel se střeleným parťákem vydávají po stopách biologického stroje i jejích až do dekadentního kapitalistického vedení krvavé automobilky (lesbická madame). Ferat samotný spolu s Hapkovou hudbou, sexy Janou Břežkovou a scénou, v níž se motor Feratu pokouší pozřít Menzelovu ruku (ze které by si Cronenberg i jiní ucvrkli do kalhot), zachraňuje co se dá. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Český (nebo spíše československý) pokus o horor nedopadá až tak špatně jak by mohl. Zajímavý námět a zvučné herecké obsazení by měli film dostat až ke hvězdám, bohužel nestalo se tomu tak. Díky zásahům komunistických nůžek byli s chirurgickou přesností odstraněny přesně ty scény, které by dokázaly film trochu vytáhnout, a v té době kdy byl natočen by se jim určitě podařilo i šokovat. No buď jak buď autoři se s komunistickou cenzurou museli vyrovnat a vypořádali se s ní v rámci možností jak nejlépe to šlo. Jistě, hororové scény a moderní automobil jsou dnes spíše k pousmání, ale jako diváci bychom si měli všímat převážně jiných věcí, důležitějších. Staré české filmy jsem nikdy neměl nijak moc v lásce, ale nechat si ujít fantaskní příběh o škodovce, která pije krev svým řidičům, a to doslova, to jsem prostě nemohl... No herecké výkony nebyly nijak moc oslnivé, na druhou stranu bych je však mohl označit za dostačující. Horší je to však s poněkud kostrbatým a ne zrovna fungujícím scénářem, zrovna tak mi neseděla nehororová režie - ale to může býr dáno dobovou neschopností točit cokoli jiného než komedie - a hudební doprovod pana Hapky. Každopádně si však cením snahy o průlom české kinematografie a s nervozitou očekávám další český horor Srub, od kterého čekám ale mnohem více než SCI-FI podívanou ve styl Upíra z Feratu... ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Dřevěným kolíkem přímo do srdce? Ale kdepak, miřte na pneumatiky.. Herz si hraje na Belu Lugosiho, Menzel si hraje na herce, T.Pištěk a pracovníci vývojového centra Škody MB si hrají na designéry (úprava Škoda 110 Super Sport), ale celé je to jakési bezkrevné a nedržící pohromadě. Zůstává otázkou, jak by film vypadal bez zásahů sviňsky rudých cenzorských nůžek.. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Auto s pohonem na lidskou krev... Dobrý záměr, šílené zpracování... taky si dobře pamatuji, jak z toho auta dělali skvost tehdejšího designu..... no, nevím nevím ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zatímco Herzovo setkání s Josefem Nesvadbou lze považovat za provokativně inspirativní, jiná česká setkání s žánry hororu nebo sci-fi je nutné tolerovat skutečně jen jako experimenty či pokusy. A i když je výsledná podoba filmu Upír z Feratu Herzem označena za pouhý fragment jím zamýšleného filmu, i tak zůstalo zajímavé svědectví o české poctě klasického expresionistického skvostu. Není ostatně náhodou, že Herzogův německý remake Nosferatu: Phantom der Nacht vzniká o pouhé dva roky dříve. Herz ovšem tvořil v podmínkách státního filmu, odkázán byl na mladoboleslavskou automobilku a k dispozici měl vysloveně nevyrovnanou hereckou sestavu. Sám toužil patřit mezi herce, které spojuje role upíra Nosferatu a proto se obsadil do fragmentů němého filmu komentovaných nezaměnitelně ironicky ypsilonkovskou dikcí obdařeného Schmida (zde v roli parafrázující Van Helsinga). Hlavní ženskou roli svěřil své oblíbené Veškrnce, pro kterou měl vždycky slabost a opakovaně v ní dokázal probudit jinou polohu jejího mladého talentu. Zajímavě pracoval s Menzelem i Čepkem, podivným tajemstvím obestřel stařičkou Blanku Waleskou, ale mnoho nedokázal vykřesat z Jany Břežkové, které snad šlo uvěřit polohu závodnice, ale cokoli dalšího už byl problém. Samostatnou kapitolou zůstává poživačná sapfická madame Ferat svěřená Zdence Procházkové, toho času již česko-rakouské herečce. Ze Švankmajerových nápadů mnoho nezbylo, ale odkaz na něj alespoň stvrzuje prostřih na jeho Rakvičkárnu. Mohlo to být skvělé gore srovnatelné se západními filmy té doby, takto máme alespoň zajímavější psychologické drama s jednotlivými prvky pro český film nevídanými. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento film bol natočený za spolupráce oddelenia vývoja súťažných a pretekárských automobilov národného podniku Škoda Mladá Boleslav a poriadne ho oklieštila vtedajšia prísna cenzúra. No i tak patrí do mojej top3 v špecifickom horrorovom subžánry o autách, čo majú svoj vlastný život a vraždia ľudí. Doposiaľ na mňa najviac zapôsbil démonický kamión, s výraznou maskou Green Goblina na prednom chladiči, z filmu "Maximum Overdrive". Taktiež ma dostala aj Carpenterova "Christine". Oba tieto snímky boli natočené podľa literárnej predlohy Stephena Kinga. A v tesnom závese za nimi sa drží český "Upír z Feratu". Parádny, nadupaný, čierný šporťák, ktorý jazdí na ľudskú krv. Vysáva vodiča cez chodidlo pravej nohy pomocou plynového pedálu a jeho krv používa ako palivo. Dokonalý vampírsky biologický stroj. *** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Bylo mi nějakých -náct, a po setkání s Feratem, (kterému vévodí mistrovský štětec Theodora Pištěka) jsem okamžitě podlehla vůni benzínu a kouzlu rychlých kol. Vůni krve jsem podlehla už dávno. …. Začala jsem tak brzy. ()

Ony 

všechny recenze uživatele

Moje záliba v Herzových filmech a slabá orientace v jiných hororech vytlačují Upíra z Feratu někam do šedého průměru. Herz z něho občas vykukuje (např. stará babička na vozíčku je typicky herzovská), ale většinou mu asi cenzura hlavičku pěkně zatlačila. Příběh mě nenadchl, strachu jsem se nedočkala. Postavy jsou většinou dost jednobarevné a nezajímavé. Ale jakžtakž to drží pohromadě a nápad by byl. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Hrozné béčko, které sráží jednak pitomoučký scénář se zlořádným, krvesavným vozem a druhak neschopnost Juraje Herze vést herce a proto tu tak nějak průměrně hraje jen Petr Čepek a ostatní působí spíš jako banda ochotníků a nejvíc to do očí bije u Jiřího Menzela a u VeškrnoHavlice. Tak nějak jsem si jistý, že i kdyby tam byl původní záběr motoru Ferata, který vytvořil Švankmajer, tak to pořád bude béčko na hranici směšnosti. A kdyby měl Ferat alespoň pár chapadel a měl nahou scénu s VeškrnoHavlicí, ale to néé. ()

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama