Reklama

Reklama

Star Trek: Discovery

(seriál)
  • USA Star Trek: Discovery
Trailer
USA, (2017–2024), 53 h 18 min (Minutáž: 38–66 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Wilson Cruz, Shazad Latif, Michelle Yeoh, David Ajala, Blu del Barrio, Jason Isaacs, Anson Mount (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. Po padesáti letech od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Hvězdné flotily Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Greenová), která musí přijít na to, že aby skutečně pochopila cokoli „mimozemského”, musí nejdříve porozumět sama sobě. Michael je lidského původu, a přesto se stala sestrou jednoho z nejslavnějších hrdinů ve „vesmíru” Star Treku. Vykonala něco strašného, a přesto má šlechetné srdce. A i když není neohroženou kapitánkou vesmírné lodi, i když o tom ještě neví, na tom, co udělá a jak se rozhodne, závisí osud celé galaxie. (TV Prima)

(více)

Recenze (165)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Trochu slabší rozjezd i dojezd, ale až na drobná zaváhání se Discovery celkem povedlo. Z postav nejvíce zaujal kapitán Lorca v podání Jasona Isaacse. Nepatřím mezi velké fanoušky Star Treku, takže se ani nebudu pouštět do jakéhokoli srovnávání. Discovery je solidní podívaná, ale čekat od seriálu zázraky je zbytečné. 1. série - 80% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První sezona byla pro mě návrat do světa Star treku. Je vidět, že Star trek je v televizi v dobrých rukách a je o něj postaráno, témata a hlavně postavy dostávají zajímavý rozměr s každým dalším dílem a vyvrcholení sezony je rozhodně vynikající. Mnohé je hlavně nastavené pro druhou sezonu. Ta je... trochu rozpačitější. Měřítko je výrazně větší, postavy propracovanější, přichází Pike (nemá chybu), ale bohužel hlavní příběhová linie má pár slabších míst a ve dvou dílech by to chtělo trochu víc vysvětlování nebo logiky. Závěr je z mého pohledu přehnaný, ale samotné uzavření a vysvětlení, proč vlastně ST seriály o Discovery mlčí velice elegantní. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem se nepovažoval za jednoho z Trekkies, nicméně v 90. letech jsem poctivě zhlédnul vše, co mi z univerza Star Treku ČT nabídla, tady Novou generaci, první řady Hlubokého vesmíru devět a dokonce i obstarožní původní řadu z r. 1966, jakkoliv je to z dnešního hlediska už úsměvný bizár. Stejně tak jsem postupně zhlédl většinu z celovečerních filmových kousků. Můžu tedy srovnávat a hodnotit s určitou znalostí fenoménu. Problém Discovery je v tom, že zůstala někde na půli cesty. Většina z těch, kteří mají s Discovery problém, bude svoji kritiku velmi pravděpodobně cílit z opačné strany a bude jim připadat odklon od dřívějších sérií příliš svatokrádežný. Já si naopak myslím, že to chtělo zajít mnohem dál. Třeba tam, kam namířil Abrams se svým popově laděným celovečerním Star Trekem z r. 2009 (čímž zdaleka netvrdím, že to je jediná možná cesta vyrovnávání se s během času). Abych Discovery vzal vážně, musel by mít mnohem špinavější charaktery, temnější atmosféru, méně sterilní prostředí, charismatičtější herečku v hlavní roli, méně otravné postavy ve vedlejších úlohách (Rapp, Wiseman), lepší scénář. Tady jsem jasně už po několika dílech cítil, že můj zájem rychle klesá nebezpečně nízko. Vlastně mě má reakce ani nepřekvapuje, stejně jako nemůže překvapit štáb, který je svázaný startrekovským kánonem a tradicemi. Celkový dojem: 40 %. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře natočený seriál, který má trochu problém v tom, najít co vlastně chce být a hrozně se tu pere snaha být moderní, temný a akční s touhou zachovat poetiku prvního ST seriálu s původní posádkou. A někdy to funguje víc, někdy míň. Respektive, ono to většinou funguje fakt docela dobře, jednotlivé díly jsou fajn a stejně tak postavy (Tilly na hrad!) a jestli někomu vadí, že tu hlavní postava žena, že jsou tu homosexuální postavy, tak je to blb, protože jsou vesměs docela dobře napsané. Jen to na mě jako celek prostě působí až moc sterilně a bez duše. ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Nejsem trekkie (díky bohu) ale taky nejsem úplnej buran a tak vím, že Star Trek není jen "žij dlouze a blaze" ale taky: "Kapitánův lodní deník, hvězdné datum bla bla, dodatek..." a uzavřený příběh na jednu epizodu s ponaučením. Takže tohle není Star Trek, ale nějaká podivnost s cliffhangerama a rozplizlejma vývojema postav co jsou mi veleuprdele. Balím to po 4 dílech. ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První série - To boldly go, where no Star Trek ever went before. Je to jiné, jiné než filmy, jiné než starší seriály - temnější, psychologičtější, dějově sevřenější. A pořád je to Star Trek, i s těmi divnými rasami, bizarními fyzikálními fenomény, diplomacií silnější meče, a přirozeným "SJW", které Star Trek v klidu razil before it was cool (and long before it was uncool). Na další řady se tak těším nemálo. Ale ještě víc, ještě mnohem víc, se těším na nové řady pokračující v Next Generation sérii. Protože Picard je jen jeden. 7/10 /// Na další řadu jsem se těšit fakt neměl, ta sice začíná ještě docela rozumně, ale časem přejde do naprostého dějového blábolu, postavy jsou tu ještě mnohem otravnější a hysteričtější než v řadě první, a i toho Star Trekovského ducha to někde cestou potratilo. 5/10 /// Třetí řada je seriálovým ekvivalentem Holocaustu, čistá rakovina nutící mě s láskou vzpomínat i na tu potratovou předchozí sérii, která dokáže být s každým dílem horší a horší ač už se to zdá fyzikálně nemožné. 1/10 /// Čtvrtá řada, ač je to k nevíře, je podle všeho ještě horší než třetí - už jsem na ni ani neměl síly, jen si proklikal pár dílů a podíval se na shrnutí děje. Dívat se na tohle hovno celých deset hodiny bych pravděpodobně nepřežil. A to byl ten začátek s první sérií tak slibný... kéž by tu lidé hodnotící seriál jen podle ní zrevidovali své hodnocení. Discovery by instantně skončila v černých číslech, zaslouženě. Tohle si Star Trek nezasloužil. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nový Star Trek se skutečně povedl. Z trailerů jsem měl mírné obavy, ale jsem spokojen. Děj se odehrává v roce 2256, tedy 10 let před klasickým Star Trekem. Posádka lodi Shenzhou narazí na okraji prostoru Federace na Klingony, s kterými už více než 100 let nenavázali žádný kontakt. Situace je napjatá a válka je na spadnutí. Posádka je tvořena převážně lidmi. Později se děj kousek posune v čase a přidá se i loď Discovery s kapitánem Lorcou. Těžko popsat děj bez spoilerů. Snad jen můžu říct, že se kromě bitev s Klingony dočkáme i zrcadlového vesmíru nebo časové smyčky. Seriál obsahuje spoustu nečekaných zvratů. Nakonec jsme se dočkali 15-ti dílů. Ve 2. sérii se objevuje kapitán Pike a s ním i Enterprise. Na scénu konečně přichází i Spock. Objevuje se zde nový nepřítel zvaný Kontrola. Experimentuje se tu i s cestováním časem. Celou dobu se řeší záhadný Rudý anděl a objevujeme nové planety. Nechybí ani epická bitva. :) "Vyber si svůj trest!" ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Hodnotim 1-8 epizodu: Najviac mi to pripomina tretiu seriu Enterprise. Uceleny pribeh na pokracovanie o vojne medzi Federaciou a tentokrat Klingonmi, kedze sa serial zase vracia v case pred fanusikom Treku zname udalosti. To ma za nasledok, ze uvodny dvojdiel je pre trekkies strasne predvidatelny. Dobre vieme, co je ta neznama lod zac a o co jej posadke ide. Vdaka tomu tento dvojdiel postradal pre mna akekolvek napätie. Dalsie trefne prirovnanie je pre mna serial Stargate Universe, ktory sa zbavil svojich trademarkov a nicim novym ich nenahradil a presne to je pripad aj Discovery, ktory mi vôbec nepripomina Star Trek. Je tu sice mnozstvo odkazov na planety, rasy, postavy, udalosti atd z predoslych serialov, ale uplne to postrada ich styl. Moralne dilemy, filozoficke otazky alebo vedecke vynalezy sa tu riesia minimalne a len sporadicky. Namiesto nich ma prim akcia. Je sice kvalitna, je jej celkom dost a vzhladom na TV tvorbu su CGI ohromujuce, ale vo vysledku to je len bezmyslienkovy akcny vyplach akym su do velkem miery aj Abramsove Treky. Lenze je tu jeden obrovsky problem. A to su postavy, ktore su dost nesympaticke a obsadene su väcsinou necharizmatickymi az odpornymi hercami (Mary Wiseman, Anthony Rapp). Vdaka tomu som zacal fandit Klingonom (ktorych linia ma ako jedina fascinovala), aby tu otravnu posadku co najskôr znicili. Naviac serial nepôsobi ako strhujuci serial na pokracovanie, ale skôr ako neskutocne roztahany pomaly film, ktory je rozkuskovany na mensie casti. Uplne to postrada dynamiku. Behom uvodnej dvojepizody spozname trochu blizsie vratane zaporakov len 5 postav. Zvysok posadky tvoria anonymni divne vyzerajuci mimozemstania z ras, ktore sme nikdy predtym nevideli. A po naslednom presune na novu lod s novou stalou postadkou sa to prilis nezlepsi. Len velmi pozvolne spoznavame celu posadku a o to viac mi boli nesympatickejsi. Ked v stvrtej epizode jeden potencialne staly clen posadky zomrel tak ma to strasne potesilo a v tej chvili som si uvedomil, ze by som rovnaky osud doprial celej posadke. Odvtedy u mna serial skoncil a dalsie 4 diely mi potvrdili, ze nema pre mna zmysel so serialom dalej stracat cas. Novy bezduchy smer, akym sa Trek vydal, nie je pre mna. 4/10. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Star Trek Discovery hrá na vážnejšiu nôtu. A funguje to. Aspoň pre mňa. Funkčnosť príbehu je determinovaná jednak neustálou podobnosťou so súčasným spoločenským statusom, jednak snaha o vytvorenie autonómneho vesmíru, pravidiel, tentoraz s eko rovinou a hlavne postavami, ktoré podobne ako v predchádzajúcich sériach sú funkčné, rozmanité a v mnohých aspektoch zapamätateľné. Výborné postavy Jasona Isaaca, Michelle Yeoh a Douga Jonesa, ktoré držia príbeh značne nad rovinou komfortnej zóny. Pararelné vesmíry, vojna, zradcovia, smrť a neustála snaha predvídať čo sa stane v rámci vyššieho komplexnejšieho celku robí z Discovery skvelú zábavu. Nie je to dokonalý seriál. Ale rozhodne som sa pri ňom nenudil. 1. séria - 80% ()

Adasin 

všechny recenze uživatele

Discovery jistě doplácí i na to, že je to první seriál po dvanácti letech od konce neprávem ukončené Enterprise. Za spoustu jeho problémů ale imho mohou především přinejmenším podivná tvůrčí rozhodnutí. Problém nastává již u časového zařazení. Chtěl někdo seriál odehrávající se pár let před Kirkem? Co vím, tak trekkies chtějí spíš 25. století a navazování na TNG, DS9, Voyager. Zakončení Enterprise a Romulanské války by taky nebyly k zahození. Ale co dostaneme? Discovery a válku s Klingony. Jasně, to by zas až takovej problém nebyl, kdyby se k tomu nevztahovalo narušování léta zavedeného kánonu a vymyšlení různých hovadin jako např, spórový pohon, který by se svojí vyspělostí zajisté lépe hodil do toho 25. století. O vzhledu Klingonů, kteří si tím chudáci prošli už několikrát, ani nemluvě. Na co je skvěle ukočírovaný retcon v Enteprise, když to pak v Discovery stejně vyhodí oknem? Slyšela jsem něco o tom, že na Klingony snad neměli práva, o to zarážející ale je, že je tam prostě dát museli a nemohli to vymyslet celý jinak. Zvlášť když děj s Mirror Universe šel uvést jakkoliv jinak. Ale to se hodí spíš k zhodnocení první série. Zpět k seriálu jako celku: ----------------------------------------------------------------------------------------------------------Seriál se vyznačuje především svou rapidně se zhoršující kvalitou, kdy každá série je čímdál větší utrpení a nedivím se, že nás, kteří ty s prominutím sr*čky sledujeme stále, nazývají masochisty. Člověk si říká, že hlouběji už klesnout nejde, ale Discovery se to s každou sérií daří. Co se mu ani po čtyřech sériích nedaří, je najít sebe sama. Ten seriál neví, čím chce být. Zaslechla sem, že se hledal hlavně v prvních dvou sériích, ale já myslím, že to trvá stále a že to potrvá až do sedmé série, pokud se Discovery na rozdíl od Enterprise dočká klasické startrekovské sedmičky sérií (bohužel to vypadá, že ano) - EDIT: nakonec seriál zařízli u pátý série. No já měla normálně chuť bouchnout šampaňský. Ale stejně - o tři série pozdě!!! Seriál si nenašel jednotný styl a s každou sérií se ten styl trochu mění, bohužel tvůrci vybírají stále horší a horší variantu. A když už třeba najdou něco nosnýho, tak to za chvíli pustí (Mirror Universe, Sekce 31) anebo rovnou pos*rou (linka s anomálií a novým druhem ve čtvrté sérii). Ale i různý styly sérií se daj zvládnout, když má každá nějak rozumně rozloženou ústřední dějovou linku. Někdy to taky můžou zachránit postavy, kdy ty nejlepší sledujeme i v časech, kdy je scénáristi zasazujou do slabejch příběhových linek, a jsme ochotní kvůli nim přetrpět mnohé. V Discovery ale chybí i to. -------------------------Jedna z věcí, co mě na Discovery štve nejvíc, je práce s postavami. Většina Star Trek seriálů má vždycky dobře napsaný postavy a i když člověka někteří mohou občas iritovat, pořád mají nějakej charakter, nějak jsou zapojený do děje atd. V Discovery sice jsou zajímavé nebo potenciálně zajímavé postavy, z většiny ale tvůrci časem udělali absolutní dementy nebo je pro jistotu odstranili. A pokud ani jedno z toho, tak tam ty postavy akorát jsou, občas prohodí pár slov a to je všechno. Je svým zvráceným způsobem fascinující, jak tvůrci zabíjí seriál tím, že postavy jako Lorcu nebo Phillippu Georgiou (z hlavního vesmíru) odstraní a místo nich tam pořád zůstává ta suverénně nejhorší postava v celým Star Treku – ano, je to tak, mluvím o Michael Burnham, na jejíž jméno jsem si prostě nezvykla. Oproti ní jsou i kdysi ne zrovna oblíbené postavy jako Wesley Crusher nebo Neelix zlatý, skvěle napsaný charaktery. Takovou krávu, to svět (Star Treku) neviděl! Pak má někdo tyhle SJW kvóty brát vážně, když je hlavní postava absolutně nesnesitelná „píp“, jejíž každý emoční výlev ve mně vyvolává chuť začít demolovat vše v mém okolí. Navíc její postava dělá blbce i z těch v jejím okolí, protože normální „lidi“ by nemohli někoho očividně psychicky labilního a totálně neschopného poslouchat rozkazy nechat sloužit na hvězdný lodi, natož ho nechat stát se kapitánem! A už vůbec ne ho někam následovat! Bohužel, ke smůle všech diváků ta už do konce seriálu asi nezmizí a nejhorší je, že se jak ona začínaj chovat postupem času i ti, kteří předtím úspěšně odolávali (např. Saru) a ze seriálu se tak s přibývajícími sériemi stává uřvaná emocemi přesycená sr*čka, kdy se pomalu nikdo není chopen vyjádřit, aniž by se u toho emočně nesložil. Emočně se tak skládá hlavně divák, ale asi ne kvůli emocím, kvůli kterým to zamýšleli tvůrci. Nakonec je tedy možná dobře, že ty dobré postavy jako Lorca, Georgiou nebo Pike seriál opustily zavčas a nebyly zničujícímu vlivu Michael Burnham vystaveny příliš dlouho. --------------------------------------------------------------------------------------------Zbavit se Michael Burnham, zajisté by došlo ke zlepšení. I tak ale tvůrci nacházejí stále nové způsoby, jak celkovou kvalitu snižovat. Ono totiž postavy neřeší kraviny pro nic za nic. Kvůli zápletkám na jednu, dva, max tři epizody roztaženým na 13 epizod ty postavy nemaj o čeho píchnout, a tak dochází na řešení věcí, na které by jinak neměli čas a čím dýl to řešej, tím jsou ty emoční výlevy horší. To se týká zejména třetí a čtvrté série, v první a druhé tam bylo ještě namíchaných víc zápletek do sebe a byť některé z nich nebyly nic moc, tak dohromady to nevyznívalo tak prázdně a pořád se něco dělo.  --------------------------------------------------------------------------Pomineme - li Klingony a potřebu neustále upravovat i vzhled druhů jako jsou Andoriani a Tellariti (kteří nějakou modernizací vzhledu prošli už v Enterprise), tak vizuál je jinak povedej – ty prachy tam vidět jsou a na „televizní“ produkci více než uspokojivý výsledek - sice podobnej Abramsově Star Treku, ale bez mnohými proklínanými lens flares a uniformy se zřejmě inspirovaly u těch z Enterprise (pořád mi ale nesedí, jak proběhl ten přerod na uniformy z období TOS). Akorát při bitvách to občas sklouzává k digibordelu – třeba v takovým DS9 je taky hodně lodí, ale tam jsou ty bitvy přehlednější, napínavější. A kvůli použitým zvukům u zbraní to zvlášť u těch vesmírných bitev zní spíš jak Star Wars než Star Trek (tento drobný nešvar se bohužel postupně přenesl do všech nových Treků). Aspoň že znělka se povedla jak graficky tak hudebně a působí neokoukaně a svěže.-----------------------------------------Následují lehké SPOILERY:---------------------------------------------------------- PRVNÍ série: S odstupem času je první série asi nejlepší, byť už tady se objevuje velký množství problémů a některý z nich se časem zhoršily. Nelze opět nezmínit Michael Burnham - Burnham se podařilo to, co žádný hlavní postavě ve Star Treku: začít mě štvát už po první epizodě. Tady ji ještě ale vyvažovali Saru a Phillipa Georgiou a pak ještě Gabriel Lorca. Saru je aspoň v téhle sérii variace trochu na Spocka a Data, i když má asi blíž spíš k Odovi z Deep Space Nine. Kdyby ten seriál byl jenom o posádce Shenzou, tak jak byla v první epizodě, tak super, protože by Saru s Georgiou odsunuli Burnham někam do pozadí. Ale ne, oni prostě Georgiou hnedka zabijou! Už tohle bylo varování před tím, jak to s postavama půjde postupem času z kopce a že tohle odstraňování těch dobrejch nebo slibnejch bude na denním pořádku. Zároveň s tím se začínaj hrozně brzo objevovat hovadiny typu houbičkovej pohon, splynutí mysli na světelný roky daleko a ještě s člověkem, o chudácích Klingonech ani nemluvě. To, že se v prvních deseti epizodách tradičně opakují zápletky z jiných seriálů, to už je maličkost – jedna z nich je dokonce dost povedenou variací na časovou smyčku. Celou sérii ale zachraňuje celá linka s Mirror Universe. Mirror Universe je ve Star Trek kánonu pořád zoufale málo, zvlášť když ho TNG a Voyager vynechali úplně. Po trochu rozpačitém rozjezdu (trvajícím téměř deset z patnácti epizod) přichází tahle nadupaná linka a to je kromě ještě jedný scény z druhý série vrchol seriálu, na kterej už se seriál v dalších třech sériích nebyl schopnej vrátit a asi už se ani nevrátí. Tahle linka je prostě nabušená, se zajímavým dějem plným dobrejch zvratů a má skvělýho Lorcu, jednu z nej postav ze Star Treku. Jenže pořád je to jenom třetina série. Na konci to pak působí trochu jako kdyby tvůrci zapomněli, že tam maj nějakou válku s Klingonama a ukončili to tak nahonem, aby se vešli do danýho časovýho slotu.------------------------------------------------------DRUHÁ série: Zabitím Lorcy nejen, že odstranili skvělou postavu, ale zároveň si vytvořili problém, kdy Discovery chyběl kapitán. A tady se hned projevuje další nešvar Discovery: místo toho, aby povýšili Sarua nebo vymysleli novou postavu, která by měla na postavy z TOSky minimální nebo žádné vazby (a riziko narušení kánonu by bylo minimální), přivedou tam Enterprise, tu odstaví a kapitánem Discovery se stane Christopher Pike. Jasně, je to především fanservis, ale tvůrci tady s tím moc neuměj pracovat a tak fanservisem z naprosté většiny naruší nebo nějak přepíšou léta zavedený kánon. Pike se tomuhle aspoň v Discovery prozatím vyhnul tím, že v době TOSky již nebyl v aktivní službě a osud měl daný. Teď nezbývá než doufat, že Strange New Worlds nebudou jeho osud retconovat. Pike je jinak jedna z nejlepších postav v seriálu. Ze začátku mi pravda přišel trochu zvláštní, ale brzo se ukázalo, že podobně jako u Lorcy nebo Georgiou je Pike castingová trefa do černýho. Anson Mount je naprosto skvělej a já jsem mega ráda, že ho do Star Treku přivedli a představili ho tak víc lidem (schválně, kdo viděl Inhumans nebo Hell on Wheels? Moc lidí asi ne.). Mount je nejlepším představitelem Pikea a scéna, kdy Pike zpečetí svůj osud, je spolu s Mirror Universe arcem vrchol seriálu. Pike výrazně zastiňuje zbytek postav i přesto, že se série dost času věnuje backstory Burnham a onomu nešťastnému provázání se Spockem. Překvapivě tady je i to propojení se Spockem udělaný docela obstojně, že to trekkies hned nenaštve a epizoda navazující na původní The Cage je opravdu povedená - přesně takhle by celý seriál měl vypadat, když už nutně musí propojovat zdejší postavy s těmi z TOSky. Škoda, že se toho nedrželi. Celková zápletka série s rebelující umělou inteligencí toužící vyhladit vše živé je už ohraná a nudná. V téhle sérii je ústřední dějová linka naštěstí ještě dostatečně naředěná jinými vedlejšími linkami jako jsou záchrana Spocka nebo ta záležitost s Kelpieny a odhalením pravdy o jejich historii.  Na konci druhé série přichází zásadní zlom v podobě útěku Discovery do budoucnosti – zásadní jak pro postavy ze seriálu, tak pro seriál jako takový.----------------------------TŘETÍ série: S útěkem Discovery do budoucnosti kvalita klesla extrémně hluboko. Tvůrci si zřejmě vzali k srdci ty stížnosti, že se seriál odehrává jen pár let před TOSkou a rozhodli se děj posunout do jiného časového období – a to rovnou o 900 let do 32. století. Ze začátku to samozřejmě působilo svěže a neokoukaně a takový posun sliboval hodně. Tvůrci ale tady selhali na všech frontách. Vykreslení budoucnosti příšerně zpackali. I celá zápletka s hledáním příčiny Vyhoření je neskutečně trapná, zejména pak odhalení skutečného důvodu, proč se to stalo. A pak taky fakt, že na to nikdo nebyl za takovou dobu schopnej přijít a pak tam přijde Burnham a spol. a všechno na krásně vyřeší? Z Federace tu tvůrci udělali naprosto neschopný debily. Touhle dobou už navíc skoro všechny postavy podlehly vlivu Michael Burnham a aspoň trochu chytré postavy by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Vylévání citů, trapné patetické proslovy a řešení hovadin tu nabralo na intenzitě. Série se navíc omezila jen na jednu zápletku na celou sérii a to prostě nestačí. Série je najednou moc dlouhá, všechno se táhne jak roztavenej sýr na špagetách a hned v několika epizodách se nestane prakticky vůbec nic.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ČTVRTÁ série: Je to fakt příšerný. Zápletka na max tři epizody roztažená do 13. Je tu extrémně hodně prázdnejch patetických proslovů, kdy skoro každej provází příšernej a těžko uvěřitelnej emocionální výlev. Všechny postavy se tu chovaj jak totální idioti. I ti, kteří byli v předchozích sériích aspoň něčím zajímaví, tady jsou jen vyprázdněnými figurkami, které odříkávají napsané dialogy a chodí tam, kde se to scénáristům zrovna hodí. Všichni tu furt brečej, všechno je strašný drama. To jsem snad ještě v jiným seriálu neviděla, aby se tam tak přehnaně řešil emocionální stav postav. Na diváka se vrší jeden rádoby emocionální výlev za druhym, ale nemá to vůbec žádnej účinek. Tohle je horší než průměrná telenovela od Rosamunde Pilcher apod. Zajímavej námět je v tomhle všem naprosto utopenej, podřadnej. Hraje se o osud galaxie, ale mně to je tak nějak jedno, protože těch sr*ček, který musím přetrpět, než dostanu něco slibnýho, je prostě moc. Reálně kdyby se všechno takhle řešilo, tak je galaxie dávno v prdeli. A ten plot armor co má Burnham je opravdu nechutnej. Moc tomu všemu nepomáhaj ani podzápletky s obživlým počítačem. Viděli jsme to dřív a lépe a tady je to ještě extrémně trapný. No nevím, jestli jde ještě klesnout hůř, ale u Discovery bych se nedivila.----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Dala bych i smířlivé tři hvězdy, protože první dvě série jsou celkem obstojné, jsou v nich Lorca, Georgiou (prime), Pike, Mirror Universe a audiovizuál je i přes pár výtek taky fajn. Ale poslední dvě série zabředly do takových sr*ček a totálně zruinovaly všechno, co na seriálu ještě bylo dobré z hlediska příběhu a postav + pořád zůstává Michael Burnham, takže dávám hvězdy dvě a označuju Discovery za bezkonkurenčně nejhorší seriál ze Star Treku, co se (bohužel) počítá do kánonu (i když Picard se mu ve druhé sérii pokusil přiblížit). 4/10 () (méně) (více)

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Hodnotit tento seriál ze startrekovského vesmíru je trochu složitější. Začátek Vás moc neoslní a říkáte si, že to bude znova "klasický" Startrek jen s jinou posádkou a navíc né úplně sympatickou. Co se, ale nestane, každé 3-4 díly se tento seriál vydá zcela novým směrem, který Vás překvapí a pokaždé je tato změna lepší a lepší, až se v mých očích vyhoupl nový Startrek na 4 hvězdy. Nejoblíbenější postavy: kapitán Lorca a kapitánka Phillipa Georgiou. Přeji druhé sérii aby úspěšně navázala na konec první... ()

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě dobrý. Má to promyšlenej navazující děj nabušenej zvratama (nikoli zvratkama), některý fajn postavy a na tu hlavní si člověk po chvíli zvykne, výprava je takřka epická a ani těch nesmyslů (zvratků) tam moc neni, což je u ST docela zázrak (mrk mrk na tebe Voyagere!). I když ono to možná bude tím, že to ST zase až tolik není a právě proto mě to možná bavilo. Jen škoda toho posledního dílu, kterej byl vůči ostatním epizodám poněkud... slabší. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Pre mňa je STD svojou výpravou, hereckým obsadením, atmosférou atd skôr pokračovaním Battle star Galactica než Star Treku. Dokonca aj Deep space 9, bol lepší ako toto a to bolo fakt slabé. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

První dvě série byly takový ten pohodový seriál, co si pustíte k obědu, vzpomínáte jak to bylo super, když vám bylo 12 a kapitánovali Picard, Sisco a Janeway, a všechno je dobrý. Třetí série je ale smutek a úpadek. Jasně, všechny Star Treky byly sci-fi pohádka, ale aspoň se snažily o budování zdání toho, že sledujeme kompetentní profesionály, jak řeší vědecké, vojenské a politické problémy. V ST:D je nejsilnější schopností hrdinů ufňukaný monolog, síla přátelství a impulzivní rozhodnutí které sice nedává žádný smysl, ale protože je motivované láskou, nakonec stejně dobře dopadne. ()

snob odpad!

všechny recenze uživatele

Star Trek: Harlequin. Star Trek, z kterého tekla menstruační krev. Sladkobolné, neustále se mezi výbuchy šťourající v přecitlivělé nudě a slzách. Bože, proč to věčné cpaní novodobého komunismu do všeho, co se hýbe. ()

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Nemůžu dát víc, ačkoliv jsem původně chtěl. Po celou dobu první série se seriálu daří držet skvělé tempo, které bohužel v posledních dvou epizodách spadne a vše tak nějak vyšumí do prázdna. Chválím drsnější pojetí, trochu rozporuplně vnímám přechod ke kontinuálnímu příběhu bez uzavřených epizod a nekompromisní cliffhangery na konci každého dílu - od původních star treků jde o jasný přechod k mainstreamu. Na druhou stranu si nemyslím, že by starý model v dnešní době mohl uspět a celý příběh je opravdu skvěle napsaný, dostal mne už v první epizodě. Nakonec pochválím výběr herců, tahle posádka se opravdu povedla. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dávno před vysíláním první epizody se v debatách řešily dvě otázky. Je to vůbec Star Trek? A bude to dobrý seriál? Po dvou sezónách je odpověď na první otázku jednoduchá - NE. Co se mohlo změnit, to se taky změnilo. Klingoni, uniformy, design lodí, počítačové rozhraní. Lehce před-TOSovskou dobu připomíná jen Sarek, pár tónů znělky, politická situace, sem tam nějaký povědomý zvukový efekt a posledních deset sekund patnáctého dílu. Ovšem největší změna se udála v charakterech postav a zápletkách epizod. Klasické uměřené chování a sebekázeň zmizelo bůhvíkde. Morální poučení a etické dilemata, na kterých stály všechny předchozí seriály, jsou buď jen lehce naznačené, nebo je scenáristé rovnou vynechali. Jak kdosi trefně napsal, "Star Trek je o společnosti, která vystoupala na vrchol a dokázala se na něm udržet." Z Discovery mám pocit, že lidé sklouzávají zpátky do průměru. Obavy ohledně politického aktivismu se naplnily tak napůl. Homosexuální postavy v ději jsou vyloženě samoúčelné. Zápletku nijak neobohacují, což není nic pozitivního, ale ani nic v zásadě negativního. Odstrašující příklad z Doctora Who se naštěstí neopakoval. Narážek na současnou politiku a společenskou situaci se bohužel autoři nevzdali. Odpověď na druhou otázku je krapet složitější. Špičkovým seriálům posledních let Discovery konkurovat pochopitelně nemůže. Pokud ji srovnám se stejnou žánrovou a váhovou kategorií, tak mi The Orville vychází jako o kus lepší. Má uvěřitelnější a zajímavější charaktery s fungujícími vztahy. Také epizody mi přišly zajímavější a jednoznačně podnětnější. Druhá sezóna Discovery dopadla ještě hůř. Zaregistroval jsem snahu navázat na TOS a přiblížit se standardnímu rytmu Star Trekovských seriálů, ale scenáristé do toho hodili vidle a vznikl strašlivý paskvil, který nedrží pohromadě sám, natož v součinnosti se zbytkem kánonu. Čím dál otravnější Michael "jsem jako kapitán, ale lepší" Burnham a neschopnost jakkoliv polidštit zbytek posádky lodi, natož pochopit alespoň elementární hodnoty Star Trekovského univerza, mě donutili STD zavrhnout. Snesu hodně, i Neelixe jsem si oblíbil, nové Borgy přijal a Delfskou oblast nerozporoval, ale tohle je moc. ()

venalce 

všechny recenze uživatele

(SPOILER ALERT!) Tak tohle jsem nečekala. Byla jsem ohledně nového Star Treku poněkud skeptická, ale výsledek mě překvapil. Pilot mě sice neoslovil, ale pak jsem měla dojem, že je to díl od dílu lepší a lepší. Obzvlášť oceňuji sympatické postavy, v nich bych viděla vliv Bryana Fullera, protože živoucí postavy, které si člověk rychle zamiluje, jsou jeho specialitou. A taková Tilly to má přímo napsané na čele, taková střelená postava je typicky fullerovská. Děj se pěkně rozvíjel, nebyla nouze o zvraty, je uspokojující jednou vidět, že i střelené fanouškovské teorie se mohou splnit, a že se jich tu splnilo víc. Byla to radost pohledět, už se těším na další řadu. ()

Související novinky

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

19.04.2023

Tak se fanoušci Star Treku přece jen dočkají nového filmu. Místo návratu party okolo Chrise Pinea (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) ale nakonec jako první dorazí snímek s názvem Star Trek:… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Reklama

Reklama